ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Σαράντα χρόνια κυριαρχίας στους Ελληνικούς ουρανούς!



Σαράντα χρόνια συνεχούς προσφοράς στις Ένοπλες Δυνάμεις συμπλήρωσαν φέτος τα πολεμικά αεροσκάφη τύπου «Φάντομ», που από το 1974, κυριαρχούν στους Ελληνικούς Ουρανούς, έχοντας μάλιστα επιδείξει σημαντική προσφορά στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Η 117 Πτέρυγα Μάχης Ανδραβίδας, στην οποία εδρεύουν οι 338 και 339 Μοίρα από τις οποίες επιχειρούν στα εκσυγχρονισμένα F-4E Phantom ΙΙ διοργάνωσε χθες το πρωί μία σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των σαράντα ετών.

Παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχου Χρήστου Βαΐτση καθώς και του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης Υποπτέραρχου Αθανάσιου Τσαλίκη, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την καθιερωμένη τελετή δοξολογίας στην οποία πρωτοστάτησε οΣεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός.



Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο διοικητής της 117 Πτέρυγας Μάχης Ανδραβίδας ΣμήναρχοςΔημήτριος Τζουμερκιώτης για την ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής. Ο ανώτατος αξιωματικός αναφέρθηκε στην προσφορά του συγκεκριμένου αεροσκάφους στην ελληνική αεροπορία από το 1974 έως σήμερα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τζουμερκιώτης τόνισε: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί λαμπρή γιορτή για την 117 Πτέρυγα Μάχης με έντονο συμβολισμό και βαρύνουσα σημασία καθώς με τον ερχομό των F4 στην Ελλάδα που ήταν ότι καλύτερο είχε να παρουσιάζει η αεροναυπηγική εκείνη την εποχή με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που φέραν αλλάξαν την φιλοσοφία της εναέριας μάχης και έθεσαν τα θεμέλια για την μετέπειτα ίδρυση του Σχολείου Όπλων Τακτικής το 1975 και του ΚΕΑΤ το 1983 που τα φιλοξενεί και τα υποστηρίζει έως σήμερα. Τα Phantom με τον ερχομό τους στις 5 Απριλίου του 1974 στην Ελλάδα αμέσως ενεπλάκησαν στις σημαντικές επιχειρησιακές αποστολές για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και συμμετείχαν σε ανεξίτηλα γεγονότα που καταγράφηκαν στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας».



Ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαϊτσης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι πριν από σαράντα χρόνια τελέστηκε μία επιχειρησιακή αναβάθμιση που όπως σχολίασε χαρακτηριστικά δεν είχε προηγούμενο στην πολεμική αεροπορία.

Χαρακτηριστικά ο κ. Βαΐτσης τόνισε: «Σήμερα δεν γιορτάζουμε κατά την άποψή μου τα σαράντα χρόνια της επιχειρησιακής απόλυτα επιτυχημένης λειτουργίας ενός οπλικού συστήματος. Σήμερα γιορτάζουμε τα σαράντα χρόνια από την ημέρα εκείνη που συντελέστηκε μια επιχειρησιακή αναβάθμιση που δεν είχε προηγούμενο στην Πολεμική Αεροπορία. Η αναγέννηση της Πολεμικής Αεροπορίας. Δηλαδή, με την έλευση των αεροσκαφών F4 η Πολεμική Αεροπορία πέρασε σε άλλο επίπεδο. Και από το επίπεδο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ερασιτεχνικού επαγγελματισμού πέρασε στον απόλυτο επαγγελματισμό, στην απόλυτη τυποποίηση».

Ένα τέταρτο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων Αεροπόρων καθώς και πτήση - επίδειξη σμήνους αεροσκαφών των 338, 339 και 348 Μοιρών.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ηλείας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Μαρίνος, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Νταβρής, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.


Για πάντα… «Φαντομάς»! 

«Παρών» στην επέτειο και ένας από τους πρώτους Έλληνες πιλότους που εκπαιδεύτηκαν και πέταξαν με το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους. Έχοντας στο πλευρό του τα δύο του εγγόνια, τον συνονόματό του Οδυσσέα και τον Πάρη, ο Οδυσσέας Γαλανόπουλος σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, βρέθηκε ξανά στην 117 Πτέρυγα Μάχης Ανδραβίδας και στα αγαπημένα του Φάντομ.

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Γαλανόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πραγματικά ήταν μια μέρα συγκίνησης γιατί βρέθηκα μέσα σε αυτό το αεροσκάφος μετά από 20 χρόνια. Όμως όλο αυτό το διάστημα εξαφανίστηκε μέσα μου και ένιωσα ότι η τελευταία μου πτήση, αυτή που έγινε πριν 20 χρόνια, πως έγινε χθες. Για τους νεότερους συναδέλφους θα ήθελα να ευχηθώ καλές και ασφαλείς προσγειώσεις. Εκπαιδεύτηκα το 1974 εδώ στην Ανδραβίδα. Άλλοι συνάδελφοι εκπαιδεύτηκαν πριν από εμάς στην Αμερική. Εγώ όμως ήμουν στην πρώτη σειρά που εκπαιδεύτηκε εδώ και ήρθαμε πριν ακόμα έρθουν τα αεροσκάφη».

Καταθέτοντάς τέλος στην εφ. «Πατρίς» τα συναισθήματά του που σε μία τέτοια χαρά και νοσταλγία τον συνόδευαν οι δύο εγγονοί του, ο κ. Οδυσσέας Γαλανόπουλος είπε: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη χαρά της ζωής μου. Ίσως και νιώθω κάποιες ενοχές γιατί ποτέ δεν με άφησε η δουλειά μου να δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν και έχω την ευκαιρία τώρα, να δω πώς μεγαλώνουν τα εγγόνια μου».

Στάθης Πουλιάσης
(Stathispatris@Yahoo.com)

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ