ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

40 χρόνια από την Ίδρυση της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών – Έκθεση παλαιού σχολικού βιβλίου.

















Μια συγκινητική για πολλούς εκδήλωση στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη από την Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών μια έκθεση παλαιών σχολικών βιβλίων (εγχειριδίων), χάρτες, σχολικά βοηθήματα για τον δάσκαλο, τα περίφημα αριθμητάρια, η άγνωστη και ξεχασμένη σήμερα σχολική μαυρόπλακα της πρώτης τάξης του δημοτικού σχολείου, όλα με τάξη και τεκμηρίωση εκτίθενται σε ειδική αίθουσα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, για σχολιασμό, προβληματισμούς, αναμνήσεις, συμπεράσματα.

Ομιλητές της όμορφης αυτής εκδήλωσης ήταν οι: κ. Ρενέ Λιναρδάτου – Μαρτίνη, Γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δώρα Μαρκάτου και ο διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής κ. Ηλίας Τουμασάτος. Χαιρέτισαν την εκδήλωση από την πολιτεία και το Δήμο, η Βουλευτής κ. Αφρ. Θεοπεφτάτου και ο αντιδήμαρχος κ. Β. Κεκάτος.

Η Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, κλείνει φέτος 40 χρόνια από την Ίδρυσή της, όσο και στις περιοδικές μορφές του σχολικού βιβλίου και ποικίλου σχετικού υλικού, υπογραμμίζοντας τις παιδαγωγικές μεταβολές, υποταγμένες στις μαθησιακές εκάστοτε υπαγορεύσεις της Παιδείας. Πρόκειται για μια συλλογή της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών επαυξημένη και εμπλουτισμένη με παλαιότερα εγχειρίδια από το Κοργιαλένειο Ίδρυμα και από τα ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Κεφαλληνίας, αλλά και από ιδιώτες που ευγενώς προσφέρθηκαν να ενισχύσουν αυτή τη δραστηριότητα, η οποία αφορά τη διαχρονική μικρή ηλικία των παιδιών μας.

→ΟΜΙΛΙΕΣ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

→ΗΛΙΑΣ ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΣ

Η Ίδρυση της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών

Η ίδρυση της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1975, ύστερα από πρωτοβουλία που είχε ο Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος, φιλόλογος τότε και στη συνέχεια καθηγητής πανεπιστημίου στη Νεώτερη Ιστορία. Προέκυψε δε από την ανάγκη ενίσχυσης του Ιστορικού Αρχείου της Κεφαλονιάς, το οποίο (μετά τους σεισμούς του 1953) δεν είχε ακόμη εξ ολοκλήρου ταξινομηθεί, αρχειοθετηθεί και καταγραφεί και τη διεύθυνση του οποίου ασκούσε τότε ο ίδιος που κατέβαλλε διαχρονικά μεγάλες προσπάθειες για τη λειτουργία του.

Τα τακτικά μέλη της Εταιρείας από την πρώτη ήδη χρονιά της ιδρύσεώς της έφθασαν στον αριθμό των 215, μεταξύ των οποίων υπήρξαν και διακεκριμένοι Κεφαλλήνες του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποτέλεσαν οι Μαρίνος Σ. Φωκάς – Κοσμετάτος, Πρόεδρος, Γεράσιμος I. Σταματάτος, Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος, Γ ενικός Γραμματέας, Γεράσιμος Η. Πεντόγαλος, Ταμίας, και Μέλη οι Χαράλαμπος Βεντούρας, Αγγελο-Διονύσης Δεμπόνος και Γεράσιμος Μπάλλας. Αναπληρωματικά Μέλη οι Γεώργιος Ε. Μοσχόπουλος, Μιχαήλ Βώρος, Νικόλαος Μαραγκάκης, Παναγής Λάσκαρης, Παναγάγγελος Γερ. Καραβιώτης και Λύσανδρος Αλυσανδράτος.

Το πρώτο εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποτέλεσαν οι Μαρίνος Σ. Φωκάς – Κοσμετάτος. Πρόεδρος, Γεράσιμος Η. Πεντόγαλος, Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος, Γενικός Γραμματέας, Θεοδώρα Φ. Μάρκάτου, Ταμίας, Αγγελο-Διονύσης Α. Δεμπόνος, Παναγάγγελος Γερ. Καραβιώτης, Νικόλας Γ. Ματαγκάκης Έφοροι. Την Εξελεγκτική Επιτροπή αποτέλεσαν οι Μαρίνος Κουταβάς, Παναγής Λάσκαρης και Χαράλαμπος Βεντούρας.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ