ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η επέμβαση ιδιώτη, σώζει το αεροδρόμιο της Ζακύνθου

Ημέρα τση Ζάκυνθος: 24/10/2014


Η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου ήταν από την πρώτη στιγμή μεταξύ των εντολών που έδωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας. Ήταν βέβαιος ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα μέσα από την ανάληψη σχετικών δράσεων. Μεταξύ αυτών των κτηρίων βρίσκεται και το παλιό αεροδρόμιο του νησιού μας. Η κατάσταση στη οποία έχει περιέλθει σήμερα είναι τραγική. Το “κουφάρι” του είναι έτοιμο να καταρρεύσει ανεκμετάλλευτο.
Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων που πραγματοποιούνται σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, η επέμβαση του ιδιώτη είναι εκείνη που θα σώσει σήμερα το αεροδρόμιο.
Αυτό που τόσα χρόνια δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο το κράτος, έρχεται τώρα να υλοποιήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.
Στην περίπτωση του νησιού μας, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του παλιού αεροδρομίου, για το οποίο ουδεμία προοπτική υπάρχει μέχρι σήμερα. Με το σχήμα αυτό το συναρμόδια υπουργεία εκτιμούν ότι είναι δυνατόν ότι πέρα από τα έργα που θα αναλάβουν οι ιδιώτες είναι δυνατόν να προκύψουν επιπλέον οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο.
Τα περιφερειακά αεροδρόμια, είναι απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο, αλλά δεν έχουν τη τύχη που αρμόζει για τη δημόσια περιουσία του ελληνικού κράτους.
Στα χέρια ιδιωτών, όμως, περνούν και οι υπηρεσίες ασφαλείας σχεδόν σε όλα τα περιφερειακά ελληνικά αεροδρόμια, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται ότι πρόκειται για μία κίνηση που, μεταξύ άλλων, έχει στόχο να αποδεσμεύσει αστυνομικές δυνάμεις από τους ελέγχους ασφαλείας των αερολιμένων.

Το προσωπικό
Στο μεταξύ, το υπουργείο Υποδομών τροποποίησε την πρόβλεψη που απάλλασσε τον παραχωρησιούχο από την υποχρέωση πρόσληψης των υφιστάμενων εργαζομένων των αεροδρομίων και την αντικατέστησε με ρύθμιση που θα καλεί τους επενδυτές να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρήσουν το υφιστάμενο προσωπικό με όρους αγοράς, για όποιον εργαζόμενο το επιθυμεί.

Εμπορικό Κέντρο το παλιό αεροδρόμιο
Στην περίπτωση του νησιού μας, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του παλιού αεροδρομίου, για το οποίο ουδεμία προοπτική υπάρχει μέχρι σήμερα. Με το σχήμα αυτό το συναρμόδια υπουργεία εκτιμούν ότι είναι δυνατόν ότι πέρα από τα έργα που θα αναλάβουν οι ιδιώτες είναι δυνατόν να προκύψουν επιπλέον οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο. Ακόμη και με τη δημιουργία εμπορικών κέντρων. Άλλωστε, στο παρελθόν είχε δοκιμαστεί ένα τέτοιο εγχείρημα με τη διοργάνωση έκθεση εμπορικών επιχειρήσεων και είχε επιτύχει τα μέγιστα.

Το λάθος
Προχθές, το αεροδρόμιο έμεινε ανοιχτό για πολλές ώρες, από λάθος εργαζόμενου. Αυτό, οφείλει να προβληματίσει τους αρμόδιους, παρόλο που η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας γνωστοποίησε τις ώρες που το αεροδρόμιο Ζακύνθου παραμένει κλειστό. Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πρόληψη σώζει. Πριν δημιουργηθεί κάποια εκατόμβη και πριν μπούμε από οχαδερφισμό στην μαύρη λίστα των διεθνών αεροπορικών εταιρειών.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ