ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων

 Εορτάζουμε τα εσόδια της Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και η σκέψη μας σήμερα, με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη και θαυμασμό, στρέφεται στους υπερασπιστές των ιδανικών της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, που έπεσαν στα πεδία των μαχών και υψώνονται σε σύμβολα γνήσιου πατριωτισμού και αυτοθυσίας.

Αυτά τα σύμβολα σήμερα, αύριο και στο μέλλον, όπου και όποτε χρειαστεί να κληθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να υπερασπιστούν την πατρίδα μας, θα είναι εκεί, οδηγός και πάλι στον αγώνα για την ελευθερία και την ακεραιότητα του λαού και των εδαφών μας.

21 Νοεμβρίου, ημέρα γιορτής των ΕΔ της χώρας μας, ημέρα γιορτής για τα στρατευμένα νιάτα του λαού μας. Αυτή την ώρα οφείλει ο καθένας μας να κάνει με την σκέψη του μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της πατρίδας μας και των ΕΔ γιατί διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι:

«Ο λαός που ξεχνά την ιστορία του τη βρίσκει μπροστά του».

Η ιστορία μας διδάσκει ότι, η πολεμική αρετή των Ελλήνων είναι συνυφασμένη με την εμφάνιση της ελληνικής φυλής. Και αν αρετή είναι η έμμονη στροφή της βούλησης του ανθρώπου προς το αγαθό και η διαρκής διάθεσή του για επιτέλεση ηθικών πράξεων, τότε ο Έλληνας υπήρξε πάντα φορέας αρετής, με την μορφή της φιλοπατρίας, της ανδρείας, της ευψυχίας και της τιμής.

Δεν λίγοι οι φρουροί της πατρίδας, που σε περίοδο ειρήνης προσέφεραν πρόθυμα την ζωή τους, θυσία στο βωμό του καθήκοντος και δυστυχώς δεν θα λείψουν, όσο υπάρχουν γείτονες έτοιμοι στην παραμικρή ολιγωρία και υποχωρητικότητά μας να διεκδικήσουν ότι μπορέσουν.

Ολιγωρία και υποχωρητικότητα όμως, είναι λέξεις άγνωστες για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, γι’ αυτό και τα στελέχη τους αδιαφορούν για τους κινδύνους και πορεύονται στο δρόμο του καθήκοντος, της δόξας και της αθανασίας. Γιατί στα γονίδια του Έλληνα υπάρχουν και διαιωνίζονται από γενεά σε γενεά το «ΤΑΝ ή επι ΤΑΣ», της μάννας Σπαρτιάτισσας, το «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» του Λεωνίδα, το «ΟΧΙ» του Μεταξά.

Σήμερα, βλέποντας τις τόσες πολλές εστίες ανάφλεξης που υπάρχουν γύρω μας, τον «επιτήδειο ουδέτερο» και «διεθνή πειρατή και ταραχοποιό» που λέγεται Τουρκία, να κλιμακώνει συνεχώς την προκλητικότητά της στο Αιγαίο και την Κύπρο, εύλογα αναδεικνύεται το ερώτημα:

«Εμείς τι κάνουμε; Διαθέτουμε άραγε ακόμη ψήγματα αυτού του ελληνικού γονιδίου με το οποίο ως Έλληνες γράψαμε τρισχιλιετή ιστορία, τέτοια όση ελάχιστοι λαοί παγκοσμίως;»

Ο καθένας ας απαντήσει μόνος του σε αυτό το ερώτημα.

Είναι βέβαιο και καθομολογούμενο ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη ότι το χρέος της Ελλάδος, για το οποίο ουδέποτε έως τώρα ακούστηκε λέξη περί υπευθύνων, στέρησε σε μεγάλο βαθμό την εθνική ανεξαρτησία και φυσικά την δυνατότητα εξωτερικής πολιτικής που θα υπηρετεί τα εθνικά ελληνικά συμφέροντα.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις εκτός από τα μέτρα εξαθλίωσης του Ελληνικού Λαού που αδιαπραγμάτευτα υπέγραψαν, επέτρεψαν να υβρίζεται και να ταπεινώνεται η Ελλάδα. Δεν είναι λίγες οι δηλώσεις που πολλές φορές ακούσαμε από μεγαλόσχημα στελέχη του διεθνούς οικονομικού συστήματος, ούτε φυσικά τα κατάπτυστα δημοσιεύματα από κατά τα άλλα «έγκριτα» ξένα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, περιοδικά και εφημερίδες.

Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε πανηγυρικά αποδεκτή και προεβλήθη κατά κόρον ως η μεγάλη εθνική επιτυχία, που θα μετέτρεπε τα ανατολικά σύνορα της Χώρας μας σε Ευρωπαϊκά πλέον.

Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ξεθωριάσει αυτή η προσδοκία; Μηδέν. Ο «επιτήδειος ουδέτερος» αλωνίζει στο Αιγαίο και ευθέως απειλεί την Κύπρο με τον «Αττίλα ΙΙΙ», αυτήν την φορά στην θάλασσα και στην Κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνοντας ανερυθρίαστα ότι δεν υφίσταται κρατική οντότητα με το όνομα Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγχρόνως συνεχίζει τις αποστολές πολεμικών της πλοίων στις Κυκλάδες, με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα, επιδιώκοντας να προβάλει την ιδέα «ίσων δικαιωμάτων» στο Αιγαίο και να αμφισβητήσει ως ελληνικό εθνικό χώρο αυτήν την ελληνική λιμνοθάλασσα.

Η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στη Ανατολική Ευρώπη και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ενώ από τους περισσότερους λαούς χαιρετίστηκε ως αφετηρία για την παγκόσμια συνεργασία και τον αφοπλισμό, για την χώρα μας αποτέλεσε απαρχή νέων ανησυχιών και κινδύνων, που επέτειναν την ανάγκη διατήρησης ισχυρών ενόπλων δυνάμεων, κυρίως λόγω αναβιώσεως εθνικιστικών διεκδικήσεων, αυτήν την φορά από τους βορείους γείτονές μας, με σοβαρότερο αυτό της διεκδίκησης του ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας μας, από το κράτος των Σκοπίων.

Και σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν πλέον, ως σοβαρότατοι παράγοντες αποσταθεροποίησης και εν δυνάμει εστίες μεγαλύτερων πολεμικών συρράξεων στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως την Μέση Ανατολή, όπου τα αγεφύρωτα επί δεκαετίες μίση, δεν αφήνουν περιθώρια για οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία.

Η αναγέννηση επίσης ακραίων θρησκευτικών αντιλήψεων και φανατισμού, με την τερατογένεση του ισλαμικού χαλιφάτου, ως αποτέλεσμα της αραβικής άνοιξης, αυτή την φορά στην Συρία, προβληματίζει έντονα την διεθνή κοινότητα.

Στον αντίποδα αυτής της αστάθειας, στο επίκεντρο της οποίας ευρίσκεται η Ελλάδα, κάθε Κυβέρνηση αυτής της Χώρας, αν θέλει να σέβεται τον ρόλο της, οφείλει να θέτει ως οδηγό για τις ενέργειες και αποφάσεις της, την δεδομένη αποστολή και διαρκής επιδίωξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν είναι άλλη από την δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης και να μεριμνά με κάθε τρόπο για την εξασφάλιση της επιτυχούς εκτέλεσής της.

Μόνο σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, αλλά και περιφερειακής συνεργασίας, είναι δυνατή η νηφάλια και ανεμπόδιστη ενασχόληση του ελληνικού λαού με παραγωγικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

Πέραν της προστασίας των εθνικών συμφερόντων, οι Ελληνικές ΕΔ, έδωσαν απαντήσεις και σε σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας που αναδύονται στο υπό διαμόρφωση γεωπολιτικό περιβάλλον, με την ανάληψη και επιτυχή εκτέλεση αποστολών, μέσα στα πλαίσια των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης κερδίζοντας τον σεβασμό των συμμάχων και προβάλλοντας της χώρα διεθνώς, μέσω της αμυντικής διπλωματίας.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει άλλωστε, ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εκφράζοντας τη διαρκή επιθυμία για ειρήνη και σταθερότητα της ελληνικής κοινωνίας, δρουν και σπεύδουν προς συμπαράσταση και προς όφελος των Ελλήνων, οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Πολυεπίπεδος και διαρκής είναι ο αγώνας της Χώρας μας στα εθνικά και διεθνή ζητήματα και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με το όραμα και τη διορατικότητα των στελεχών τους, αλλά και την αγόγγυστη προσπάθεια των στρατευμένων νέων μας και τη συμπαράσταση όλου του ελληνισμού, βρίσκονται ανάμεσα στους κυριότερους συντελεστές για την πραγμάτωση των τεθέντων στόχων και επιδιώξεων της Ελλάδας, γι΄αυτό και βρίσκονται ψηλά στην εκτίμηση των Ελλήνων και έτσι θα παραμείνει.



ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ





Υποστράτηγος ε.α. Ηλίας Παρίσης



Επικεφαλής ΦΙ.Κ.Ο. & Δημοτικός Σύμβουλος

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ