ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Τώρα: Στις φλόγες πλοίο ανοικτά της Κέρκυρας - Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης (ανανεωμένο)








Παραδομένο στις φλόγες είναι από τα ξημερώματα το πλοίο Νόρμαν Ατλάντικ, με σημαία Ιταλίας, που είχε νοικιαστεί από την ΑΝΕΚ και είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με 411 επιβάτες και 55μελές πλήρωμα.

Το πλήρωμα είναι Ιταλοί και κανείς τους δεν μιλάει καμία άλλη γλώσσα εκτός από Ιταλικά με συνέπεια οι επιβάτες να μην μπορούν να συνεννοηθούν μαζί τους!

Ενώ το πλοίο βρισκόταν έξω από τους Οθωνούς, στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής στο πάρκινγκ του καραβιού δυο φορτηγά έπιασαν φωτιά, η οποία γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο το πλοίο! Την ώρα εκείνη στο πάρκινγκ του πλοίου βρίσκονταν 222 αυτοκίνητα.

Λιγότεροι από τους μισούς επιβάτες κατάφεραν να μπουν στις σωστικές λέμβους, άλλοι μέσα στον πανικό τους έπεσαν στη θάλασσα και οι υπόλοιποι περιμένουν βοήθεια στη γέφυρα του πλοίου.

Τρία πλωτά του Λιμενικού προσπαθούν να πλησιάσουν, όπως και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες αφού οι άνεμοι φτάνουν τα 8 μποφόρ και ίσως αργότερα να ενισχυθούν.


Δίπλα στο φλεγόμενο Νorman Αtlantic βρίσκονται επτά παραπλέοντα πλοία ενώ σε ένα απο αυτά το «spirit of Piraeus» γίνεται ήδη επιβίβαση 150 επιβατών. Η επιχείρηση εγκατάλειψης συντονίζεται απο την ελληνική και ιταλική ακτοφυλακή, καθώς το πλοίο βρίσκεται 45 ναυτικά μίλια απο την Κέρκυρα, στο στενό του Οτράντο, σε ιταλικά χωρικά ύδατα.

Επίσης βρίσκονται τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, τέσσερα ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη των ελληνικών και των ιταλικών αρχών, ενώ η ιταλική ακτοφυλακή αποστέλλει και ρυμουλκό πλοίο.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου η κατάσταση είναι υπο έλεγχο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι περισσότετοι επιβάτες αναμένεται να επιβιβαστούν στο κρουαζιερόπλοιο «cruise europa», ενώ ένα δεξαμενόπλοιο και ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ερευνούν τα σωστικά βαρελάκια που ρίχτηκαν στη θάλασσα και παρασύρθηκαν από την αέρα μήπως σε κάποια από αυτά βρίσκονται κάποιος επιβάτης.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό, που θα μεταφερθούν οι επιβάτες όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

Ηδη η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες απο το πλήρωμα, βρίσκεται σε ύφεση, ενώ πυροσβεστικό ναυαγοσωστικό πλοίο σπεύδει στο σημείο του συμβάντος απο την Ηγουμενίτσα.

Σύμφωνα το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το Νorman Αtlantic επικρατούν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ με βροχόπτωση.

Ηδη στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας βρίσκεται ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και παρακολουθεί από κοντά την όλη την επιχείρηση, ενώ για το θέμα ενημερώνεται διαρκώς και ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τους 466 επιβάτες έχασαν την ψυχραιμία τους με αποτέλεσμα τρομοκρατημένοι να αρχίσουν να πηδούν στη θάλασσα για να σωθούν και περισυνελέγησαν από ιταλικό καΐκι.

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα απο την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα, 125 φορτηγά, 3 λεωφορεία 84 IX, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.

Πηγή: newsit.gr - ethnos.gr

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ