ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας για την Παλλική παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Ληξουρίου ο Περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος τόνισε πως θα είναι σε βάθος 15ετίας.

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ ΜΟΥ ΜΗΠΩΣ ΔΟΥΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ !!!




































































Στην αρχή της εισήγησις του ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι: «Δεν ήρθαμε για να εντυπωσιάσουμε, ούτε να προσφέρουμε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Ερχόμαστε με ταπεινότητα μπροστά στο πρόβλημα της Παλλικής γενικότερα και του Ληξουρίου ειδικότερα, έτσι ώστε να συμβάλλουμε θετικά». Ο κ. Περιφερειάρχης έκανε αναδρομή στην προ σεισμών εποχή και εντόπισε αυτά που σημάδεψαν «την πορεία της περιοχής προς την άβυσσο της υπανάπτυξης», όπως χαρακτηριστικά είπε και στη συνέχεια ανέφερε τους λόγους που η σημερινή εικόνα της Παλλικής δεν αποτελεί αποκλειστικό δημιούργημα των καταστρεπτικών σεισμών. Επιγραμματικά ανέφερε:
-Η κατάργηση του Δήμου Παλλικής (Καλλικράτης)
-Η απομάκρυνση της Πολεοδομίας
-Η κατάργηση των γραφείων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας
-Η απομάκρυνση ενός Τμήματος του ΤΕΙ
-Η κατάργηση της Δ.Ο.Υ.
Στη συνέχεια εντόπισε και αναφέρθηκε σε μια σειρά από προβλήματα που έχουν προκύψει και των οποίων η καθυστέρηση αντιμετώπισης δυσχεραίνει την ομαλοποίηση και την επαναφορά στην κανονικότητα της προ σεισμών εποχής. Τα προβλήματα αυτά είναι:
-Οι αποζημιώσεις του ενοικίου
-Η καθυστέρηση και η γραφειοκρατία στην έκδοση των αδειών επισκευής
-Η μη χορήγηση δανείου για το 20% από τις τράπεζες
-Η αδιαφορία για πολιτιστικά και εκκλησιαστικά μνημεία που έχουν πληγεί.
-Η ελλιπής στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
-Η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στις μελέτες επισκευής και ανακατασκευής των σχολείων
-Η μη αξιοποίηση της ελάχιστης βοήθειας που αποφασίστηκε να δοθεί από την Ε.Ε.
-Η καθυστέρηση υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής
-Η ανεπαρκής χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης του οδικού δικτύου και της λιμενικής υποδομής
-Η γραφειοκρατική και νομική εμπλοκή του έργου της αποκατάστασης των εργατικών κατοικιών.

Το αναπτυξιακό σχέδιο της Περιφέρειας
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε τους τρεις άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου που θα βοηθήσουν στην ανάταση της Παλλικής και αυτοί είναι:
-Σχεδιασμένη και ταχεία αποκατάσταση των συνεπειών του σεισμού. Για τον σκοπό και την υποβοήθηση των πολιτών ο Περιφερειάρχης δημιούργησε Ειδική ομάδα Εργασίας που θα συνεχίσει την προσπάθεια της το επόμενο διάστημα με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις.
-Θεσμική διόρθωση με την αποκατάσταση της τοπικής αυτοτέλειας μέσω της κατάργησης-τροποποίησης του Καλλικράτη και σταδιακή επαναφορά των υπηρεσιακών δομών που έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.
-Συμφωνημένη πορεία για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός μακρόπνοου ολοκληρωμένου προγράμματος για τη νέα Παλλική, το νέο Ληξούρι της δημιουργίας του πολιτισμού και της ευημερίας.
Ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε αναλύοντας το πρόγραμμα της Περιφέρειας: «Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να καλύπτει όλο το φάσμα της τοπικής ανάπτυξης αναδεικνύοντας τη δυναμική της παλλικισιάνικης γης με τα προϊόντα της, τις ομορφιές του τοπίου, την υψηλή πολιτιστική αισθητική, την καλλιέργεια της τέχνης και των επιστημών, τη στερέωση των υποδομών υγείας και παιδείας, την ανάπτυξη μεταφορικών υποδομών. Το πρόγραμμα που αποτελεί σήμερα και εξαγγελία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων θα πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα δεκαπενταετίας ή εικοσαετίας και θα εντάξει κάθε συζήτηση σχετικό με το σύγχρονο αναπτυξιακό πρότυπο».

Τα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα
Σχετικά με τα έργα που θα πρέπει να ενταχθούν στο παραπάνω πρόγραμμα ο κ. Περιφερειάρχης ανέφερε τα εξής:
–Εντάσσεται ο πολιτισμός της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, της Φιλαρμονικής, του Βικεντίου Δαμωδού, των εκκλησιαστικών μνημείων.
–Εντάσσονται τα έργα υποδομής, φράγμα Κατωγής, αρδευτικό Σκηνέα, το καταφύγιο της Κουνόπετρας.
–Εντάσσονται τα έργα του παραλιακού μετώπου.
–Εντάσσεται η στήριξη των μικτών και μικρομεσαίων επαγγελματιών, το ΒΙΟΠΑ.
–Εντάσσεται η καθιέρωση σημαντικών θεσμών πολιτιστικών και αθλητικών.
–Εντάσσεται η εδραίωση του ΤΕΙ, η ανάπτυξη της έρευνας των σεισμών.
–Εντάσσεται το δίκτυο της σχολικής εκπαίδευσης με τα νέα σχολικά κτίρια και την στήριξη του ΕΠΑΛ, του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ