ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Παραλίγο σύρραξη στο Περιφερειακό



Άσχημο ήταν το ντεμπούτο του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κεφαλονιά, αφού πριν από λίγα λεπτά διακόπηκε η συνεδρίαση, αφού εξαγριωμένοι κάτοικοι και επαγγελματίες της Ερύσσου, με μπροστάρη τον Αντιδήμαρχο, Κώστα Κοντογούρη, παραλίγο να μετατρέψουν την αίθουσα σε ρινγκ.
Αιτία ήταν το έργο του Χάρακα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει αποκόψει την Έρυσσο από την υπόλοιπη Κεφαλονιά. Ταύρος σε υαλοπωλείο ο κ. Κοντογούρης φώναζε για «ταφόπλακα» στην Έρυσσο αν δεν ανοίξει ο Χάρακας σύντομα. Στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον κυρίως του Αντιπεριφερειάρχη, Παναγή Δρακουλόγκωνα, αλλά και του Περιφερειακού Συμβούλου, Νικόλα Βαλλιανάτο είχε… συμπαραστάτες τον Δημοτικό Σύμβουλο της Ερύσσου, Παναγή Κοκκόλη και τον επαγγελματία από την Άσσο, Αντώνη Χρυσάφη. Μάταια ο Δήμαρχος προσπαθούσε να συγκρατήσει τους παραπάνω, οι οποίοι ανάγκασαν τον πρόεδρο του Συμβουλίου να διακόψει τη συνεδρίαση. «Αν δεν ανοίξει ο Χάρακας βάζετε ταφόπλακα στην Έρυσσο. Είναι πολιτική απόφαση να ανοίξει ο Χάρακας, την οποία πρέπει να πάρετε σήμερα», ανέφερε ο κ. Κοντογούρης. «Εμείς στην Έρυσσο καταστρεφόμαστε, ενώ εσείς είστε… βολεμένοι», ανέφερε ο κ. Κοκκόλης, ενώ ο κ. Χρυσάφης έκανε πιο πολιτικό το θέμα λέγοντας πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει καταστρέψει την Ελλάδα και την Κεφαλονιά.

«Επικοινωνιακό σόου της πρώην κυβέρνησης»
Νωρίτερα ο κ. Δρακουλόγκωνας, αναφερόμενος γενικά στο θέμα της μετασεισμικής Κεφαλονιάς τόνισε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση μετέτρεψε τον πόνο της Κεφαλονιάς σε επικοινωνιακό σόου. Ευθύνη του κράτους ήταν η αποκατάσταση των ζημιών, με τον τότε Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά να μην παίρνει αυτή την ευθύνη ούτε στο ελάχιστο. Ο Χάρακας όντως έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα, παρέα με κατοίκους της Ερύσσου θα επισκεφτούμε την περιοχή και αν διαπιστώσουμε πως η γέφυρα δεν θα είναι στη θέση της μέχρι το αργότερο 25 Ιουλίου, τότε θα ζητήσουμε παράταση του έργου, θα ανοίξει ο δρόμος, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η επικοινωνία της Ερύσσου με την υπόλοιπη Κεφαλονιά». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Δημάρχου Κεφαλονιάς, Αλέξανδρου Παρίση στο θέμα αυτό, ενώ στην αρχή της τοποθέτησής του ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει ψήφισμα, έτσι ώστε να εξαιρεθεί η σεισμόπληκτη Κεφαλονιά από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, αναφορικά με τα αποθεματικά του Δήμου. Με τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, αλλά και του Δημάρχου, αναφορικά με τον Χάρακα συμφώνησε και ο Γιώργος Τσιλιμιδός, ο οποίος τόνισε πως όλοι οι φορείς και οι κάτοικοι πρέπει να κινηθούν συντεταγμένα για να ανοίξει το συντομότερο δυνατό ο Χάρακας.

Ο νεκροθάφτης και ο εκχιονιστής
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου με τους ανθρώπους από την Έρυσσο και μετά τα όσα άκουσα ο Αντιπεριφερειάρχης, πήρε τον λόγο και είπε σε έντονο ύφος, φανερά εκνευρισμένος, σπρώχνοντας ταυτόχρονα και το μικρόφωνο: «Κοιτάζω τους κατοίκους της Ερύσσου στα μάτια γιατί δεν τους έχω πει ψέματα. Αυτό που κάνουν σήμερα εκμετάλλευση της ειλικρίνειάς μου. Σε μένα δεν θα τα κάνετε αυτά. Δέχομαι μεθοδευμένη επίθεση από τον Κώστα Κοντογούρη». Κάπου εδώ άναψαν τα αίματα, η συνεδρίαση διακόπηκε και κατά την διάρκεια της διακοπής εξελίχθηκαν δύο σοβαρές καταστάσεις. Η πρώτη αφορούσε τη σύγκρουση του Δημάρχου με τον Αντιδήμαρχό του. «Με αυτά που κάνεις με αδειάζεις. Ότι έχει πει ο Δρακουλόγκωνας υποστηρίζω και εδώ. Βγάλε τον σκασμό επιτέλους να δούμε την θα κάνουμε με τον Χάρακα», ήταν τα λόγια του κ. Παρίση προς τον κ. Κοντογούρη. Ο Αντιδήμαρχος Ερύσσου ξέσπασε τότε στον Νικόλα Βαλλιανάτο ππυ παρακολουθούσε… έντρομος τα τεκταινόμενα. «Μην μιλάς εσύ, νεκροθάφτη της Ερύσσου», του είπε, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Βαλλιανάτο. «Τι μιλάς εσύ ρε Κοντογούρη, που επί της θητείας σου στον Δήμο Ερύσσου έκανες εκχιονισμούς τον Ιούλιο μήνα». Τα πράγματα οξύνθηκαν αρκετά και μπήκαν στη μέση οι ψυχραιμότεροι για να ηρεμήσει η κατάσταση.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεχίζεται…

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ