ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Συνέντευξη τύπου Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Περιφέρεια Κεφαλληνίας 24 4 2015




“Οι κραυγές δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση



Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου επ’ ευκαιρία της

συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το Σαββατοκύριακο στην Κεφαλονιά πραγματοποίησε στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Ο κ. Γαλιατσάτος, πλαισιωμένος από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας/Ιθάκης, Παναγή Δρακουλόγκωνα και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Σπύρο Γαλιατσάτο ξεκίνησε την τοποθέτηση του αναφερόμενος στο “καυτό” θέμα των τελευταίων ημερών, αυτό της δέσμευσης από την κυβέρνηση των ταμειακών διαθεσίμων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. “Είναι μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα και κυρίως για τους πολίτες που υποφέρουν, τους μη προνομιούχους Ελληνες και μη προνομιούχες Ελληνίδες. Αυτή η μάχη που δίνει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τους θεσμούς είναι μια διαπραγμάτευση που γίνεται ακριβώς για να πετύχει ότι δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα. Να ανατρέψει τα δεδομένα να σταματήσει την καθοδική πορεία της χώρας και αυτή την επίθεση στους πολίτες που δεν αντέχουν άλλο. Οφείλουμε ως αυτοδιοίκηση να συμβάλλουμε σ’ αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης. Οι υψηλοί τόνοι από ορισμένα στελέχη της αυτοδιοίκησης που συντονίζονται με πολιτικές σκοπιμότητες, δείχνουν ότι δεν κατανοούν ποιος είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και ποιες οι υποχρεώσεις της” τόνισε. Σε ερώτηση που δέχθηκε ακολούθως για το ίδιο θέμα με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κεφαλονιάς πρόσθεσε: “Αναρωτιέμαι πόσες φορές αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, πέντε χρόνια τώρα που έχουμε την κρίση τοποθετήθηκε για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Για τα πετσοκόμματα στις συντάξεις, στους μισθούς για να δούμε και να καταλάβουμε την ευαισθησία τους αν είναι επιλεκτική ή όχι. Ας το κρίνουν οι πολίτες. Οι κραυγές αυτού του είδους δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί με ένα τρόπο συναινετικό γιατί η κυβέρνηση δίνει μια μάχη πως θα μπορέσει να μην συνεχίσει αυτές τις μνημονιακές πολιτικές που έχουν πλήξει και την αυτοδιοίκηση. Κατά συνέπεια οφείλουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης”. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι το Σάββατο δεν θα είναι παρών στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόταση της Ενωσης Περιφερειών να έχει συνάντηση μαζί τους στις 12 το μεσημέρι για το θέμα και θα αναχωρήσει εκτάκτως για την Αθήνα. Ωστόσο, θα δώσει κανονικά το παρών στη συνεδρίαση της Κυριακής στο Ληξούρι, που δεν θα γίνει τελικά στο χώρο του ΤΕΙ αλλά σε ξενοδοχείο της περιοχής.

“Χρειάζεται ο τόπος τη γραμμή Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη”
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του νέου ΣΕΣ από την Περιφέρεια: “Εχουμε διπλασιάσει του ρυθμούς απορρόφησης από την προηγούμενη περίοδο και κάνουμε αγώνα δρόμου ώστε στα τέλη του 2015 να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση. Το κομμάτι των μεταφορικών υποδομών στο ΣΕΣ δεν έχει πολλά ΧΡΉΜΑΤΑ. Ειδικά για την Κεφαλονιά το μόνο έργο που μπορεί να γίνει είναι ένα οποιοδήποτε έργο που έχει σχέση με το αεροδρόμιο. Εχουμε μια μελέτη για τη σύνδεση του αεροδρομίου με το δρόμο της Κρανιάς και αυτό που ζητάμε να είμαστε έτοιμοι για να χρηματοδοτηθεί το έργο από το ΣΕΣ”. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της επισιτιστικής μέριμνας της ΠΙΝ απέναντι στους συμπολίτες των Ιονίων Νήσων που έχουν ανάγκη: “Υπάρχουν σε εξέλιξη τρία προγράμματα στην Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά που βοηθούν 400.000 συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και αυτά τα προγράμματα σταδιακά θα μεγαλώσουν ώστε να μην υπάρχει κανένας συμπολίτης μας, καμία οικογένεια που να μην μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και να έχει τα στοιχειώδη για την επιβίωση του”. Αναφορικά με το μεταναστευτικό τόνισε ότι μετά τις συναντήσεις που είχαν οι Περιφερειάρχες με στελέχη της κυβέρνησης “διατυπώσαμε την άποψη ότι θέλουμε να συνδράμουμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά ζητήσαμε ορισμένες βοήθειες, όπως η θεσμική κατοχύρωση η ενίσχυση του προσωπικού και η παροχή κτιρίων, τα οποία ανήκουν ήδη στο Δημόσιο και είναι κλειστά για να λειτουργήσουν ως ανοικτά κέντρα και όχι ως στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για το θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της γραμμής, Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη και στα επόμενα βηματα που θα γίνουν μετά την προκήρυξη ενδιαφερόντος που υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, Θεόδωρο Δρίτσα. “Θα αρχίσει να λειτουργεί ένα 20ήμερο που καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δώσουν τις προσφορές τους τι πλοίο έχουν και τι προδιαγραφές και το BONUS για όποιον επιλεγεί θα είναι η λειτουργία της χωρίς ανταγωνιστή. Αν αυτός ο διαγωνισμός αποδειχθεί άγονος τότε ο Υπουργός θα προχωρήσει στην τρίτη φάση που είναι η επιδότηση της. Πρόκειται για μια γραμμή που τη χρειάζεται ο τόπος και που πραγματικά έχει κοστίσει στους Θιακούς, τους Σαμικούς και τους Ληξουριώτες”. Αναφορικά με το ζήτημα των υδατοδρομίων, τόνισε: “Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα αδειοδοτημένο υδατοδρόμιο στην Κέρκυρα, ετοιμάζεται ένα ακόμη στους Παξούς και μετά το… χάος. Βλέπουμε ότι αν δεν αναλάβουμε μια πιο δραστική προσπάθεια δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Η Περιφέρεια θα κάλεσει όλα τα Λιμενικά Ταμεία της Περιφέρειας μας και θα ζητήσουμε να μας υποδείξουν τη θέση που θέλουν να γίνουν τα υδατοδρόμια και θα αναλάβει η Περιφέρεια να εκδώσει τις άδειες και να κατασκευάσει χωρίς άλλη απαίτηση, επ’ ονόματι των Δήμων ή τνω Λιμενικών Ταμείων”.

“Συννεφιασμένο το τοπίο για τον Χάρακα”
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έχει γίνει από την Περιφερειακή Αρχή για την προβολή των Ιονίων Νήσων. “Το τοπίο στην ανάδειξη της τουριστικής προβολής είναι πια τελείως διαφορετικό. Βάλαμε ένα στρατηγικό πλάνο που πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό τον καμβά. Ενα βασικό σημείο του είναι πως θα μεγαλώσουμε την τουριστική περίοδο γιατί είναι κομβικό και μεγάλη αδυναμία των νησιών μας το θέμα του χρόνου που έρχονται οι επισκέπτες στα νησιά μας. Εχουμε περάσει πλέον σε άλλα επίπεδα προβολής με μεγάλα Μέσα της Ελλάδας και του εξωτερικού και με στόχο να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία υπέρ του δέοντος”. Από κει και πέρα, αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα της Υγείας στα Ιόνια Νησιά, λέγοντας ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείαας, κ. Κουρουμπλή που θα του τεθούν όλα τα ζητήματα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει την έλευση επικουρικών γιατρών εκεί που χρειάζεται, παρέχοντας μια μικρή οικονομική βοήθεια ως κίνητρο. Ακόμη, εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας ενός οδικού χάρτη για τον πολιτισμό μέσω του ΣΕΣ και της αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων. Καταλήγοντας, χαρακτήρισε σημαντική τη συνεδρίαση της Κυριακής στο Ληξούρι καθώς “θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης που θα χρηματοδοτηθεί απευθείας από το ΣΕΣ”. Στις επιμέρους ερωτήσεις που έγιναν στον Θεόδωρο Γαλιατσάτο από τους εκπροσώπους του Τύπου εμφανίστηκε προβληματισμένος για το θέμα του δρόμου στον Χάρακα. “Δεν είναι πρόβλημα της υπηρεσίας, ούτε της Περιφερειακής Αρχής. Είναι πρόβλημα του αναδόχου και της δικής του δυνατότητας που έχει να κάνει με τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας του. Εχουμε πάρει όλα τα μέτρα έτσι ώστε η γέφυρα να τοποθετηθεί τους επόμενους μήνες. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το θέμα γιατί δεν έχει λυθεί το ζήτημα του εργοστασίου που κατασκευάζει τη γέφυρα. Το τοπίο είναι συννεφιασμένο”. Ακόμα, ζητήθηκε ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη και για το λιμάνι του Πισαετού μετά την έκπτωση του εργολάβου. “Η λύση που έχουμε είναι να πάμε σε επαναδημοπράτηση του έργου. Δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης το έργο οπότε η υπηρεσία ετοιμάζει τη νεά διακύρηξη ώστε να προχωρήσει και να υλοποιηθεί. Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε άλλη αντιμετώπιση. Επρεπε να φύγει ο εργολάβος από τη μέση που ήταν το “βαρίδι” και είμαστε σταθεροί σε όσα είχαμε εξαγγείλει”. Ο κ. Γαλιατσάτος συμφώνησε ακόμη με ερώτηση που του έγινε για τις “προκλητικές” επερωτήσεις από Περιφερειακούς Συμβούλους που βρίσκονταν μέχρι πρότινος στην Περιφερειακή Αρχή και προχώρησαν σε “εκδικητικές” απεντάξεις έργων, λέγοντας ότι “θα αρχίσω να μιλάω με παροιμίες, όπως ότι στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί. Δεν γίνεται να έχει γίνει τελμάτωση στην Περιφέρεια και να έρχεσαι οκτώ μήνες μήνες μετά και να ζητάς τα ρέστα. Αυτό είναι ανέκδοτο…”.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ