ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

«ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΝΤΙΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΝΑ ΠΛΗΓΩΝΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΡΙΞΕΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΔΕΝ ΘΑ ΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΧΑΡΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΑ
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ, ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΕΙ «ΟΧΙ», ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΟΡΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ


Παραθέτουμε τη συνέντευξη του Υφυπουργού Επικρατείας στον Πρωθυπουργό για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Τέρενς Κουίκ, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη.

Το βίντεο με το ηχητικό βρίσκεται και στην διεύθυνση terensquick.blogspot.gr.

Κ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Καλό μεσημέρι κ. Κουίκ!

T. ΚΟΥΙΚ: Καλό μεσημέρι κ. Κοντογεώργη!

Η ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΙ

Κ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Γλυτώσαμε την ρήξη - γιατί αυτό ήθελα να συζητήσουμε - και πάμε για λύση; Γιατί οι Θεσμοί φαίνεται πως, μέχρι χθες, αντιδρούσαν. Είχαμε ένα τελεσίγραφο των Θεσμών, για πλεόνασμα 1% και ΦΠΑ με δύο κλίμακες. Έχετε εικόνα για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που μεταβαίνει αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες, τι θα αντιπροτείνει, ώστε να φτάσουμε στην συμφωνία;

T. ΚΟΥΙΚ: Ναι, θα ξεκινήσει το απόγευμα αυτός ο νέος κύκλος επαφών με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Δραγασάκης, Παππάς, Τσακαλώτος είναι οι τρεις, που εκπροσωπούν στις διαπραγματεύσεις την Ελλάδα.

Είναι σαφές, ότι από τη δική μας την πλευρά θέλουμε τη λύση και πολύ περισσότερο, όταν βλέπετε, ότι επάνω στις πλάτες του το έχει πάρει προσωπικά, την υπόθεση της επίλυσης του προβλήματος και της συμφωνίας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Βεβαίως τον στηρίζουμε κι εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και ο Πάνος Καμμένος έχει κάνει πάμπολλες δηλώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θέλουμε τη λύση και αυτό, που με επίταση και έμφαση λέμε, είναι ότι πλέον δεν είναι δικό μας θέμα.

Σας διαβεβαιώνω, εμείς έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βρούμε την λύση. Αλλά εκεί όπου εμείς ζητάμε τη λύση μέσα στην Ευρωζώνη, υπάρχουν κάποιοι, που προφανώς θα θέλανε να συντηρούν την μη - λύση.

Αλλά, αισιοδοξώ, χωρίς να μπορώ να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί η ώρα της διαπραγμάτευσης φτάνει σε λίγο…

Κ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου εσείς κινείστε κι έχετε επαφές και είναι ο τομέας σας, προκύπτει και βγαίνει από το ρεπορτάζ, ότι ο Πρωθυπουργός λέει, πως αν χρειαστεί θα πούμε και το μεγάλο «ΟΧΙ»…

T. ΚΟΥΙΚ: Το μεγάλο «ΟΧΙ» θα το πούμε, εάν οι συζητητές μας, μας ζητήσουν πράγματα, που για εμάς είναι «κόκκινες» γραμμές…

Γιατί, βεβαίως θα πούμε «όχι» εάν ζητάνε μείωση μισθών, την ώρα που εμείς θέλουμε να έχουμε φτάσει μέσα στο 2016 τον κατώτατο μισθό να πάει εκεί που πρέπει να πάει…

Βεβαίως θα πούμε «όχι» στην μείωση των συντάξεων, στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, στο να μην εφαρμόσουμε μέσα στην διακυβέρνηση μας ό,τι είπαμε για τον ΕΝΦΙΑ. (Έχουμε μια χρονοκαθυστέρηση στην εφαρμογή, αλλά θα γίνει οπωσδήποτε…).

Βεβαίως θα πούμε «όχι» σε ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την εξολόθρευση του Τουρισμού μας, επειδή έχουν γεμίσει με δυτικές επιχειρήσεις τα τουρκικά παράλια και προφανώς πάνε να «σπρώξουν» τον Τουρισμό προς τα εκεί…

Κ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Κύριε Κουίκ, εσείς, ως συγκυβέρνηση, θα πείτε «όχι» στο 23%, που αφορά την ΔΕΗ; Δηλαδή το κομμάτι αυτό…

T. ΚΟΥΙΚ: Το έχουμε ήδη πει... Έχουμε πει ότι δεν αποδεχόμαστε την αύξηση του ΦΠΑ για την Ενέργεια, και όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, ότι δεν συμφωνούμε με την αλλαγή του υφιστάμενου ΦΠΑ καθεστώτος στα νησιά.

Γιατί κανένας κεντροευρωπαίος ή δυτικοευρωπαίος δεν αντιλαμβάνεται, ότι τα ελληνικά νησιά έχουν την τεράστια ιδιομορφία του μεταφορικού κόστους και ότι θα πρέπει Έλληνες να μένουν σε αυτά, εκτός κι αν θέλουν κάποιοι να μας τα καταστήσουν «γκρίζες ζώνες»…

Δεν θα τους κάνουμε την χάρη. Και μην γελιόμαστε... Δεν μιλάμε για πολύ μεγάλο ειδικό, κόστος αυτό του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Άλλοι το εκτιμούν στα 110 εκατομμύρια, εμείς γύρω στα 80 εκατομμύρια… Είναι όμως θέμα βασικό απέναντι σε αυτούς, που «κρατάνε Θερμοπύλες».

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΜΗ ΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Κ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Πάντως υπάρχουν φωνές υπουργικές που λένε, και σήμερα έχει ειπωθεί αυτό, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μετά τις 18 Ιουνίου να μην πληρώσουμε τις επόμενες υποχρεώσεις μας προς το ΔΝΤ. Εσείς φοβάστε για κάτι τέτοιο ή υπάρχει μια τέτοια πρόθεση ή φοβάστε για πιστωτικό γεγονός;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Σε κάθε διαπραγμάτευση, η κάθε πλευρά, βγάζει το χαρτί της επάνω στο τραπέζι. Εγώ συμφωνώ απόλυτα στο ότι στα περισσότερα ζητήματα εμείς μιλάμε με δημόσια γλώσσα για να μας ακούνε όλοι και δεν μιλάμε με γλώσσα υπόγεια, κρυφή, στη λεγόμενη κρυφή οικονομική διπλωματία, όπως γινόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αυτά τα λέμε εμείς, λοιπόν, φωναχτά και ανοιχτά και ξέρει πάρα πολύ καλά το διεθνές οικονομικό και πολιτικό σύστημα ότι εάν ανισορροπήσει η Ελλάδα, δεν ανισορροπεί απλώς η Ελλάδα, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχει η Ευρώπη, θα το έχουν και οι τράπεζες της Ευρώπης, θα το έχει όμως και η παγκόσμια οικονομία, κάτι το οποίο έχουν επισημάνει και οι Αμερικανοί, οι οποίοι επιπρόσθετα φοβούνται και τις αναταραχές τις γεωπολιτικές στην περιοχή μας. Γιατί η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας σε μία περιοχή που έχουμε ζυμώσεις πολύ διαφορετικές πλέον στην Τουρκία, που έχουμε τους Τζιχαντιστές από τη μία πλευρά, που έχουμε την Κριμαία από την άλλη, που έχουμε μία Βόρεια Αφρική η οποία αναταράσσεται κυρίως στον τομέα της Λιβύης.

Εμείς είμαστε ένα παράγοντας σταθερότητας.

Αν κάποιοι θέλουνε να τα τινάξουν όλα αυτά στον αέρα, εκείνοι δυστυχώς θα λουστούν το πρόβλημα. Βεβαίως θα είμαστε και εμείς ένα μικρό κομμάτι στο πρόβλημα, αλλά πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι σε αυτό το κομμάτι της διαπραγμάτευσης, θα έρθουμε κάποια στιγμή στην τελική συμφωνία.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΕΝΑΝ ΕΝΤΙΜΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΠΛΗΓΕΣ

Κ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Πιστεύετε κ Κουίκ πως ίσως υπάρχουν κάποιοι άλλοι που μπορεί να τινάξουν τη διαπραγμάτευση στον αέρα και ίσως είναι κάποιοι Υπουργοί που απειλούν με παραίτηση και δεν υπογράφουν το ενδεχόμενο συμφωνίας που δεν είναι επωφελής για τη χώρα μας στις 18 Ιουνίου. Σήμερα η εφημερίδα « ΕΠΕΝΔΥΣΗ» έχει πρωτοσέλιδο «Ρήγμα στην κυβέρνηση, ανταρσία από την πλευρά του κ. Βαρουφάκη και πέντε Υπουργοί απειλούν με παραίτηση». Εσείς που είστε πολύ κοντά στο κυβερνητικό έργο και στο συντονισμό έχετε εντοπίσει κάτι τέτοιο; Πιστεύετε ότι Υπουργοί πως θα ανατινάξουν ίσως μια συμφωνία όταν πράγματι μέσα υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν είναι θετικές προς την ελληνική πλευρά;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Εγώ θα σας δώσω μια πολιτική απάντηση η οποία όμως έχει πολύ μεγάλη ουσία.

Δεν θα θελήσει κανείς να αμφισβητήσει έναν έντιμο συμβιβασμό. Και κυρίως από την αριστερή πτέρυγα της κυβέρνησης, (γιατί εμείς είμαστε οι ΑΝΕΛ, εμείς δεν έχουμε τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε όμως τα παντελώς αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ), δεν νομίζω, λοιπόν, ότι ο αριστερός χώρος της κυβέρνησης θα είναι αυτός ο οποίος θα θελήσει να επιβεβαιώσει σε εκείνους που το επιθυμούν διακαώς, ότι αυτή η κυβέρνηση να είναι μια αριστερή παρένθεση ή είναι μια παρένθεση γενικότερα.

Εγώ, λοιπόν, νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τις δηλώσεις του, όμως κάποια στιγμή θα βάλουν κάτω την αποτίμηση. Ποιά είναι αυτή η αποτίμηση; Ότι μπορεί κάπου να πληγωθούμε, αλλά κάπου θα έχουμε σίγουρα κερδίσει.

Το δια ταύτα όμως ποιο είναι; Το ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι παρένθεση και ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει πράξη αυτά που υποσχεθήκαμε και στη Μέρκελ δια του κ. Τσίπρα. Δηλαδή θα πιάσουμε τα θέματα των φοροφυγάδων, γιατί τόσα χρόνια έκαναν το κορόιδο οι κυβερνήσεις που ήταν στην εξουσία, θα τελειώνουμε με τις λίστες Λαγκάρντ, θα βάλουμε μια τάξη στα ΜΜΕ που είναι πάρα πολύ σημαντικό κ. Κοντογεώργη, διότι τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ χτιστήκανε πάνω στην άμμο μέσα σε μια νύχτα και ποτέ δεν μπήκαν κανόνες παιχνιδιού.

Εμείς μπορούμε να το κάνουμε αυτά και άλλα πολλά, διότι κανένας μας δεν είναι πιασμένος (από τα συμφέροντα). Οπότε αυτό θα έλεγα ότι είναι και το ισοδύναμο σε κάποιον που θα αισθανθεί ότι μπορεί να πικραθεί από μία παράμετρο της συμφωνίας.

Όταν όμως θα δει επιχειρηματία, ο οποίος θα δώσει το 1,5, ή τα 1,8 εκατομμύρια μέσα σε δύο ώρες, όταν τον έχουν συλλάβει και δεν θα κάνει το κορόιδο το κράτος, ε, τότε θα καταλάβουν εκείνοι (που αμφισβητούν κάποια παράμετρο της συμφωνίας) ότι πραγματικά αξίζουμε, έστω και πληγωμένοι σε κάποια σημεία, να συνεχίσουμε να κυβερνάμε και σε βάθος τετραετίας να αποδώσουμε λογαριασμό.

ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Κ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Πάντως τα πράγματα έχουν σφίξει, όπως φαίνεται σε επίπεδο κυβερνητικού έργου και συντονισμού. Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και από ότι μαθαίνω ο Πρωθυπουργός σας παραχώρησε νέες αρμοδιότητες. Έχετε πλέον διευρυμένο χαρτοφυλάκιο σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας. Ποιες είναι αυτές;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Με βάζετε να μιλήσω για εμένα. Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με την υπογραφή του Πρωθυπουργού, όπου εκτός από τον κ. Φλαμπουράρη, τον Υπουργό μου, πλέον θα παίρνω οδηγίες απευθείας και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Μου δίνει επιπλέον την ευθύνη της εποπτείας στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού τριών τομέων. Ο ένας είναι ο Εξωτερικών και Άμυνας, ο άλλος Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και ο τρίτος, ο πιο σημαντικός ίσως, του Προγραμματισμού.

Αν κανείς διαβάσει το ΦΕΚ της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού για το τι είναι ο προγραμματισμός, θα έλεγα ότι είναι όλη η δουλειά.

Κ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Άρα κάτι δεν πήγε καλά εκεί γι’ αυτό και σας παραχώρησε τις αρμοδιότητες.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Όχι, όχι, όχι!!!!! Δεν είπα αυτό.

Κ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Αυτό το λέω εγώ.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Να σας πω κάτι κ. Κοντογεώργη. Είμαι από εκείνους που λένε ότι παρόλο που τα υπουργεία δουλεύουνε, που προχωράμε σε νομοθετήματα......

Εγώ για παράδειγμα αυτή τη στιγμή (συγνώμη για το εγώ) σε συνεννόηση με τον κ. Φλαμπουράρη ο οποίος προήδρευσε στην πρώτη και στη δεύτερη σύσκεψη, έχω αναλάβει να φέρω τη νομοθετική ρύθμιση για να γίνονται οι διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα και να μην μας παίρνουν τη μπουκιά από το στόμα η Μάλτα, η Σλοβενία, η Τσεχία κλπ, γιατί είναι πολύ ζεστό χρήμα και τεράστια προβολή για την Ελλάδα.

Είναι κάτι που το θέλει και η Έλενα Κουντουρά ως Υπουργός Τουρισμού και ο Νίκος Ξυδάκης ως Υπουργός Πολιτισμού από την άλλη πλευρά. Αυτό λοιπόν είναι ένα νομοθέτημα που προχωράει.

Κ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Καλό....

Τ. ΚΟΥΙΚ: Όταν θα κλείσουμε το θέμα της συμφωνίας πρέπει να μπούμε φουλ, «τούρμπο», για να πω την φράση που χρησιμοποιούν και οι πιτσιρικάδες, στα θέματα τα προγραμματικά της κυβέρνησης.

Κ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Κύριε Κουίκ, σας ευχαριστούμε που ήσασταν στο μαγκαζίνο των «παραπολιτικών». Εύχομαι καλή συνέχεια και στα νέα διευρυμένα σας καθήκοντα.


ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ