ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Στην Κεφαλονιά έγινε σύσκεψη φορέων για να υλοποιηθεί η κινητοποίηση.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Τετάρτη 10-06-2015 ο σύλλογός μας από κοινού με την ΠΑΣΕΒΕ και τον Σύνδεσμο υδραυλικών κατάθεσε υπόμνημα με τα αιτήματά μας στην οικονομική εφορία Αργοστολίου-Ληξουρίου-Ιθάκης με παραλήπτες το υπουργείο οικονομικών και την κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή έγινε με αφορμή το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ να γίνουν Πανελλαδικές δράσεις στις εφορίες, με αιχμή το φορολογικό και τα χρέη. Στο κάλεσμα για την οργάνωση κινητοποιήσεων, κάτω από την πίεση των προβλημάτων, ανταποκρίθηκαν 74 σωματεία και ομοσπονδίες, αναμεσά τους και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας που συμμετέχει και ο σύλλογός μας. Πραγματοποιήθηκαν δράσεις στις εφορίες 30 πόλεων σε όλη τη χώρα. Στην συνάντησή μας ο υπεύθυνος της τοπικής εφορίας μας βεβαίωσε ότι δεν μπορεί να μην εφαρμόσει τους ισχύοντες νόμους, δηλαδή και φέτος συνεχίζεται η ίδια φορομπηχτική πολιτική που έχει εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ από την συνάντηση που είχαν οι συνάδελφοί μας της Αττικής με τον υπουργό οικονομίας Γ. Σταθάκη προέκυψε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέα φορολόγηση ύψους 1,5 δις ευρώ για το λαό που θα προέλθουν από την αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, υπηρεσίες και τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Όσον αφορά τα βασικά μας αιτήματα για την κατάργηση της εξοντωτικής φορολογίας 26% από το πρώτο ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος και την προκαταβολή του 55%, ο υπουργός έκανε ξεκάθαρο ότι αυτοί οι φόροι θα συνεχίσουν να ισχύουν και για το 2015, δηλαδή θα συνεχίσουν να πληρώνονται και με τις φορολογικές δηλώσεις του 2016.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Στην Κεφαλονιά έγινε σύσκεψη φορέων για να υλοποιηθεί η παραπάνω κινητοποίηση. Σε αυτήν παραβρέθηκαν και συμφώνησαν: ο σύλλογός μας και ο σύνδεσμος υδραυλικών. Οι άλλες ηγεσίες των τοπικών συλλόγων, παρά το γεγονός ότι συμμετείχε και η ομοσπονδία τους στις κινητοποιήσεις, με τη στάση τους ουσιαστικά αρνήθηκαν την δική τους συμμετοχή.

Στόχος γενικής συνέλευσης του συλλόγου μας είναι η ανάκτηση των απωλειών που έχουμε υποστεί οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ τα τελευταία χρόνια στα προ κρίσης επίπεδα, για να μπορέσουμε να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με εκθέσεις προϊόντων, εκπτωτικά κουπόνια, επέκταση ωραρίων, μαθήματα μαγειρικής, με τα προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία και τις μειώσεις στην φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου. Μονόδρομος για να το πετύχουμε είναι να σηκώσουμε το Μπόι μας απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές, πρώτα και κύρια στη φοροληστεία των μικρών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και συνολικότερα του λαού, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί, τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και από την σημερινή συγκυβέρνηση. Τις απώλειες μας τις έφερε το γεγονός ότι την οικονομική καπιταλιστική κρίση την πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα μεταξύ των οποίων είμαστε και εμείς οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, που όσοι δεν έχουμε κλείσει ακόμα τα μαγαζιά μας είμαστε έτοιμοι να τα κλείσουμε, ενώ από την άλλη οι μονοπωλιακοί όμιλοι έχουν καταγράψει ακόμα και αύξηση κερδών.

Καθοριστικό ρόλο στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος έπαιξαν και παίζουν οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ, αλλά και πρωτοβάθμιων σωματείων που έπεισαν μεγάλο μέρος των επαγγελματιών να μη σκέφτεται τις λύσεις για τα προβλήματά τους, είτε γιατί δεν προλαβαίνουν, είτε γιατί θα τα λύσουν οι ηγεσίες από τα πάνω δια της ανάθεσης. Το μόνο που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν στην πραγματικότητα είναι να παρουσιάζουν το καρότο που δίνουν οι κυβερνήσεις που μας έχουν καταστρέψει, για να δεχτούμε το μαστίγιο.

Κλασικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι κάποιοι σηκώνουν κουρνιαχτό και οικειοποιούνται μια παροχή ψίχουλο που έδωσε η προηγούμενη συγκυβέρνηση προς τους ανασφάλιστους συναδέλφους με εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, να τους χορηγείται από την πρόνοια κάρτα ασφάλισης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ από την άλλη δεν κάνουν λόγο για τα ασφαλιστικά αιτήματα που απασχολούν τον μικροεπαγγελματία όπως: θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς χωρίς να μειώσουν κατηγορία ασφάλισης, να επιστραφούν τα κλεμμένα από τα προηγούμενα κουρέματα και το σημερινό ξεζούμισμα των ταμειακών διαθέσιμων του ΟΑΕΕ, με τα οποία πληρώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους δανειστές τινάζοντας το ταμείο μας στον αέρα. Βέβαια ούτε λόγος να γίνεται για την διάλυση της δημόσιας δωρεάν υγείας και την αφαίμαξη των ταμειακών διαθέσιμων των νοσοκομείων που σύμφωνα με καταγγελίες των σωματείων εργαζομένων σε αυτά, έρχονται στιγμές που λείπουν ακόμα και γάζες, ενώ η λειτουργία τους βασίζεται στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού που και αυτό είναι αριθμητικά κατά πολύ λιγότερο από όσο χρειάζεται

Για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές που μας εξοντώνουν χρειάζεται να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από το σύλλογό μας και τους άλλους κλαδικούς ή επαγγελματικούς συλλόγους, για να ανασυντάξουμε το κίνημα των ΕΒΕ που όλα τα χρόνια των απωλειών βρίσκεται σε ύφεση, να ανατρέψουμε αυτή την φοροληστεία που γίνεται σε βάρος των μικρών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και συνολικότερα του λαού και να φτιάξουμε ένα κίνημα ικανό να διεκδικήσει ο πλούτος να πάει σε αυτούς που τον παράγουν, ενάντια στα μονοπώλια και την ανάπτυξη που κτίζουν για την κερδοφορία τους πάνω στα αποκαΐδια των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, των συνταξιούχων και του λαού.

Εμείς πιστεύουμε ότι είναι καιρός να βγάλουμε συμπεράσματα από την στάση των άλλων δυνάμεων στην συγκεκριμένη κινητοποίηση: Πρέπει να πλαισιώσουμε τους συλλόγους μας και να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Όπως φαίνεται, λύση από τα πάνω δεν υπάρχει. Το μόνο που πετυχαίνουν, κυβερνητικές πολιτικές και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, είναι με την λογική του μικρότερου κακού κάθε μέρα να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Αυτή η κατάσταση να μη μας οδηγήσει σε απογοήτευση και να μη μείνουμε παθητικά κλεισμένοι στα μαγαζιά μας. Απεναντίας πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειάζεται να απαλλαγούμε από τις συμβιβασμένες ηγεσίες αλλάζοντας τους συσχετισμούς δυνάμεων στα σωματεία μας και τις ομοσπονδίες, να δημιουργήσουμε μια λαϊκή συμμαχία που θα απαιτήσει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, προς όφελος και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Το Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ