ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΚΕΤΕΛΕΙΟΥ -ΜΟΥΝΤΑΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ







ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
κ ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ






ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
κ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΝΙΚΟΣ





Απαιτούν λύση για τις παραλίες στον Κατελειό


Εντείνονται οι αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κεφαλονιάς και συγκεκριμένα στις παραλίες του Κατελειού, της Αγίας Βαρβάρας, των Καμινίων και της Μούντας για την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που τους απαγορεύει να τις εκμεταλλευτούν, τοποθετώντας ξαπλώστρες και ομπρέλες μετά από καταγγελία που έκανε ο Σύλλογος Κατελειού για τη μελέτη και την προστασία της θαλάσσιας και χερσαίας ζωής λόγω περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής.
Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος βασίζει την καταγγελία του, υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς κατέστρεψε το 1/5 της ζώνης ωοτοκίας της χελώνας καρέτα-καρέτα με τη χρήση μηχανημάτων μετά την 1η Μαϊου, κάτι, όμως, που διαψεύδει κατηγορηματικά η Δημοτική Αρχή. Ωστόσο, η ουσία είναι ότι κατόπιν αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να γίνει έλεγχος στην περιοχή από Επιτροπή του ΥΠΑΠΕΝ, μια διαδικασία, όμως, που θεωρείται ιδιαίτερα χρονοβόρα με αποτέλεσμα όλοι οι επαγγελματίες να χάσουν ουσιαστικά την τουριστική σεζόν και τη δυνατότητα εξασφάλισης ενός εισοδήματος σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές. Κατά την επίσκεψη μας στις συγκεκριμένες παραλίες με την κάμερα του Ionian, συνομιλήσαμε με ανθρώπους που πλήττονται οικονομικά από τη συγκεκριμένη απόφαση και απεύθυναν έκκληση στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.

“Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται”
Ο επαγγελματίας Επίμαχος Παπαδάτος μας είπε για το θέμα: “Στις 29/6 Ιουνίου το έγγραφο του ΥΠΑΠΕΝ αναφέρει ότι εγκρίνει όλες τις παραλίες που υπάγονται στη Natura στην Κεφαλονιά, την απλή χρήση τους, για να υπογράψουν αυτοί που έχουν εκμισθώσει τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες και δεν εκδίσει τη σύμφωνη γνώμη του στον Κατελειό, Αγία Βαρβάρα, Καμίνια, Μούντα διότι εκκρεμούν καταγγελίες σχετικά με περιβαλλοντική υποβάθμιση. Με το γράμμα του νόμου θα πρέπει να εισέλθουμε στην παραλία όταν θα υπογράψουμε το τελικό συμφωνητικό ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαμε υπογράψει 15 Ιουλίου και αρχές Αυγούστου. Όπως καταλαβαίνετε αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται της μιας υπηρεσίας με την άλλη ή κάποιος που μπορεί με έναν περιβαλλοντικό σύλλογο να βγάζει μια καταγγελία και να την αποδέχεται ο Υπουργός αστραπιαία με μια κάθετη απόφαση χωρίς να γνωρίζει τι κόσμος δουλεύει και πόσοι ζουν πίσω από το τουριστικό προϊόν”. Από τη μεριά του, ο επαγγελματίας, Διονύσης Ζαπάντης τόνισε: “Διατηρώ μια επιχείρηση 22 χρόνια. Αυτή την επιχείρηση την έχω αφήσει τα τελευταία δύο χρόνια στο παιδί μου και θέλω από αυτή την επιχείρηση να ζήσει και να μεγαλουργήσει. Διαμαρτύρομαι, όμως, έντονα σε όλες τις αρχές του τόπου και ιδιαίτερα στον Υπουργό, που ελαφρά την καρδία βάζει μια υπογραφή χωρίς να έχει εξετάσει τίποτα, με ψεύτικες καταγγελίες. Παρακαλώ τον Υπουργό και κάθε υπεύθυνο να μας αφήσουν να ζήσουμε στον τόπο μας”. Θέση για το ζήτημα πήρε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ρατζακλιωτών, Σπύρος Ζαπάντης: “Πάντα οι άνθρωποι ζήσαν μαζί με τη χελώνα, πάντα είχαν σκοπό να προστατεύουν το περιβάλλον και τη χελώνα. Τώρα, όμως, εδώ και 25 χρόνια λόγω τουρισμού έχουν αναπτυχθεί και οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες και δουλεύουν όλοι μια χαρά, προστατεύοντας τη χελώνα. Σήμερα, με την απόφαση που έχει πάρει το Υπουργείο δεν υπάρχει προστασία της χελώνας και σιγά-σιγά θα γίνεται μια άναρχη ομπρελοθέτηση στην παραλία, με τον καθένα να βάζει την ομπρέλα του όπου θέλει, με αποτέλεσμα να μην προστατεύουμε τη θάλασσα και τον βιότοπο. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον Υπουργό να ακούσει λίγο το χωριό και να βγάλει κάποιο συμπέρασμα από τη φωνή μας”.

Παράπονα από τους τουρίστες
Στο πλευρό των συγκεκριμένων επαγγελματιών που απειλούνται με πρόστιμα άνω των 5.000 ευρώ αν δεν υπακούσουν στην απόφαση του Υπουργείου, να θυμίσουμε ότι τάχθηκαν και πολλοί άλλοι συνάδελφοι τους από την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, με επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφουν συνολικά 122 επαγγελματίες ζητούν από το Υπουργείο την Περιφέρεια και τον Δήμο την άμεση επίλυση του προβλήματος. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Σκάλας, Χαράλαμπου Κουρκουμέλη, ο οποίος είπε ότι “είναι δυσφήμιση για την περιοχή στα Καμίνια, στον Κατελειό και στη Σκάλα αυτό που γίνεται με τις ομπρέλες και χάνονται χρήματα και από την περιοχή”. Αλλωστε, το θέμα έχει προκαλέσει τα έντονα παράπονα και των τουριστών που εδώ και χρόνια επισκέπτονται την περιοχή και αναγνωρίζουν τις συνέπειες αυτής της απόφασης στη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων. Οπως μας είπε ο Γκλεν από τη Μεγάλη Βρετανία: “ευχαριστιόμαστε πολύ να ερχόμαστε εδώ. Το κάνουμε εδώ και εννέα χρόνια και συνιστούμε σε όλους να έρθουν. Αλλά πραγματικά τώρα με αυτό που έγινε, χάλασαν οι διακοπές μας προς μεγάλη μας απογοήτευση. Εμείς επιλέγουμε να έρθουμε στην Ελλάδα προκειμένου να δώσουμε κουράγιο και στους Ελληνες που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο και όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα είναι πραγματικά κρίμα”. Από την πλευρά της, η Κλάρα από την Αυστρία τόνισε ότι “σίγουρα χρειάζεσαι σκιά όταν κάθεσαι στην παραλία και μόνο οι ντόπιοι που ζουν εδώ όλο το χρόνο γνωρίζουν πού θα είναι καλό να τοποθετηθούν οι ομπρέλες χωρίς να παρενοχλούνται οι χελώνες καρέτα-καρέτα και οι φωλιές τους. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να βρεθεί αμέσως μια λύση από τη στιγμή που το πρόβλημα αυτό δημιουργεί και οικονομικές δυσκολίες για τους επαγγελματίες της περιοχής καθώς είναι μια μεγάλη απώλεια χρημάτων γι αυτούς”. Την ίδια ώρα που το Υπουργείο Περιβάλλοντος παίρνει τη συγκεκριμένη απόφαση για τις παραλίες του Κατελειού, της Αγίας Βαρβάρας, των Καμινίων και της Μούντας, σε μια άλλη ιδιαίτερα δημοφιλή παραλία της νοτιοανατολικής πλευράς της Κεφαλονιάς, αυτή της Σκάλας – που δεν υπάγεται βέβαια στη Natura – οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες συνυπάρχουν αρμονικά με τη θαλάσσια χελώνα, όπως μας είπε η ναυαγοσώστρια, Χριστιάνα Μιχαλιτσιάνου, που δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη παραλία. Κι αυτό γιατί έχει εγκριθεί η τοποθέτηση τους σε σημείο που δεν επηρεάζουν τις σηματοδοτημένες – από τις αρμόδιες περιβαλλοντικές οργανώσεις – φωλιές της καρέτα-καρέτα.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης



ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ