ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Στη Βουλή το νέο Μνημόνιο σε ένα άρθρο και στα αγγλικά - Πρώτο «οκ» από τους δανειστές


Απεστάλη από το υπουργείο Οικονομικών με email η πρόταση προς τον πρόεδρο του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα το αποστείλει στους υπουργούς Οικονομικών, ενώ θα κοινοποιηθεί και στους θεσμούς. Πληροφορίες από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι δανειστές έδωσαν ήδη το πρώτο «ok» μετά την πρώτη ματιά που έριξαν στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. «Not negative», είναι η πρώτη αντίδραση.

Το κείμενο της ελληνικής πρότασης κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή και με βάση (όπως υπογραμμίζουν) αυτό θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση του ελληνικού κοινοβουλίου προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό Οικονομικών, να διαπραγματευτούν επί τη βάση αυτού του κειμένου στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα κείμενο 6-10 σελίδων στα αγγλικά με επιστολή του πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι απόψε δεν θα πάει στη Βουλή ένα κείμενο προτάσεων αλλά μόνο ένα άρθρο το οποίο θα αναφέρει ότι εξουσιοδοτούνται τα πρόσωπα να καταθέσουν πρόταση. Όμως, αν δεν υπάρχει γραπτώς η πρόταση, τα κόμματα ίσως δεν προσέλθουν στη Βουλή, διότι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία για εξουσιοδότηση «εν λευκώ», χωρίς μια βάση επί της οποίας δίνεται.

Η Βουλή καλείται με βάση τις πρόνοιες του κανονισμού για τις κατεπείγουσες διαδικασίες να τοποθετηθεί και να δώσει έως το βράδυ την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση μέσα από ψηφοφορία. Το θρίλερ πάντως συνεχιζόταν μέχρι αργά καθώς άλλες πηγές έλεγαν ότι δεν θα επιλεγεί το άρθρο 109 για τις κατεπείγουσες διαδικασίες αλλά άλλο άρθρο, το 142 Α το οποίο προβλέπει ενημέρωση σαν μια προ ημερησίας διάταξης διαδικασία ώστε να ικανοποιηθεί και το αίτημα της ΝΔ.



Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το τελικό κείμενο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου να αποτελέσει νόμο του κράτους. Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η κυβέρνηση μεταβαίνει με αυτή την πρόταση που έχει εγκριθεί ως βάση, για να τη συζητήσει στο Eurogroup. Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα απαντηθούν αύριο αιτιάσεις που εγείρονται από το εξωτερικό σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει.

Σε σχετικό ερώτημα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι πεποίθηση της κυβέρνησης και του κυβερνητικού συμβουλίου είναι ότι η ελληνική πρόταση ανταποκρίνεται στο μήνυμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ήταν για μια βιώσιμη συμφωνία που δημιουργεί προοπτική στην ελληνική οικονομία, καθώς μπαίνει το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Σχολίαζαν επιπλέον ότι η πρόταση της κυβέρνησης (χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι μια πρόταση που δεν έχει δυσκολίες) είναι μια πρόταση με την οποία μπορεί η κυβέρνηση να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους, γιατί εμπεριέχει χαρακτηριστικά που δίνουν τη δυνατότητα επίλυσης σειράς κομβικών ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Με αυτά τα δεδομένα συνεδριάζουν στις 8 το πρωί από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η Πολιτική Γραμματεία.

Οι πρώτες χαραμάδες ελπίδας για επίτευξη συμφωνίας εντός του Σαββατοκύριακου, βγήκαν από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και από τις πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ξεκάθαρα «είμαι αποφασισμένος να πάω σε συμφωνία».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν διαφωνίες από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρας για το πακέτο των 12-13 δισ., πιθανότατα θα υπάρξουν παραιτήσεις μετά την ψήφιση της συμφωνίας και να οδηγηθούμε σε ριζικό ανασχηματισμό. Προς το παρόν το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αποδοχή ή μη των μέτρων από τους εταίρους.

Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι μόνο έχουν ειδοποιηθεί να μη φύγουν το Σαββατοκύριακο από την Αθήνα καθώς μπορεί η συμφωνία να πάει στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί με διαδικασίες - εξπρές. Την Παρασκευή συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί θα φανούν οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν και ποιοι είναι οι «αντάρτες».

Στο Μαξίμου βρέθηκε το απόγευμα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου που έχει εκφράσει αντιρρήσεις τόσο για τη διαδικασία του κατεπείγοντος όσο και για την υπογραφή νέου Μνημονίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα δώσει στη δημοσιότητα τα κυριότερα σημεία της πρότασης. Η πρόταση θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, θα συζητηθεί σε επιτροπή και Ολομέλεια και θα ψηφιστεί με ταχύτατες διαδικασίες.

Την έγκριση ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και της συνεδρίασης που διήρκησε πάνω από 4 ώρες.

«Οπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη αρχηγών κομμάτων υπό πρόεδρο της Δημοκρατίας σε λίγες ώρες, σε λίγη ώρα, θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση όπως ακριβώς έχει περιγραφεί.Γνωρίζετε καλά οτι έχει εγκριθεί από το συμβούλιο αρχηγών, εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά, σενάριο στο οποίο έχει εκφράσει ζωηρότατες ενστάσεις, απειλώντας ότι θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση, απάντησε: «Μην βιάζεστε τόσο πολύ».

Η πρόταση που περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, συζητήθηκε σε σύσκεψη που έχει από νωρίς σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Είναι άγνωστο ποια είναι η στάση που τήρησαν υπουργοί όπως ο Π. Λαφαζάνης ο οποίος έχει εκφραστεί αρνητικά στο ενδεχόμενο υπογραφής νέου μνημονίου.

Σχετικά με τα χρήματα που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, κυβερνητική πηγή ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι αυτό θα καθοριστεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της τριετίας, οι οποίες βρίσκονται σε συνάρτηση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τα έσοδα.

Σταθάκης: Φυσικά και θα περάσει από τη Βουλή

«Φυσικά και θα περάσει, είναι υπό συζήτηση όλα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος, εξερχόμενος της σύσκεψης του κυβερνητικού συμβουλίου, που έχει ολοκληρωθεί, ρωτήθηκε εάν η ελληνική πρόταση θα «περάσει» από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Είναι 12 δισ.;

Κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε εξάλλου ανακριβή, δημοσιεύματα που προσδιορίζουν το ύψος των μέτρων του τριετούς προγράμματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, τα μέτρα υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 8 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό σχέδιο μέχρι το δημοψήφισμα. Θα φτάσουν τα 12 δισ. ευρώ και θα προβλέπουν πολύ σκληρά μέτρα τα οποία είναι πέρα από τις «κόκκινες» γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. H βελγική Echo αναφέρει ότι η πρόταση της Ελλάδας προβλέπει πακέτο μεταρρυθμίσεων ύψους 12 δισ. σε βάθος 3ετίας. Οπως τονίζει αν το πακέτο κριθεί ικανοποιητική θα εγκριθεί την Κυριακή, αν όχι το Grexit είναι πιο κοντά από ποτέ.

Οι τεχνοκράτες που επεξεργάζονται το ελληνικό πρόγραμμα κάνουν λόγο ότι αυτό περιλαμβάνει ένα ποσό από 50 δισ. ευρώ έως 100 δισ. ευρώ. Απ΄ αυτά τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για περικοπή των αμυντικών δαπανών αλλά και κατάργηση της έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά, δύο θέματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή της ρήξης στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ευρωπαϊκή πηγή αναφέρει πως το πρωί της Πέμπτης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Πιθανότατα να αφορούσε τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση καθώς και τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να αποσταλούν άμεσα για να «ξεκλειδώσει» η συμφωνία.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ