ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

«Το παρόν και το μέλλον των Ελληνικών Λιμανιών» Κεφαλονιά και Ιθάκη


Ως αυθεντικοί Ομηρικοί Προορισμοί η Κεφαλονιά και η Ιθάκη πάντα έχουν στην ιστορική τους κληρονομιά την αύρα της Οδύσσειας αλμύρας, του ταξιδιωτικού πόθου, τη μαγεία του προορισμού και την επιθυμία να αγκαλιαστείς από τα αριστοτεχνικά προστατευμένα από τη φύση Λιμάνια τους, τους ρομαντικά όμορφους κόλπους και τους μαγευτικά μυστηριώδεις όρμους τους.

Πατρίδες Ναυτικών, Καραβοκύρηδων, Ευεργετών, Καλλιτεχνών, Μεταναστών και Ποιητών, τα δύο πανέμορφα Νησιά στο κέντρο του Ιονίου ζυγίζουν νωχελικά το πέλαγος με φυσικό καντάρι το μεγαλοπρεπή Αινήσειο Δία στην καρδιά της Κεφαλονιάς και ισορροπούν μύθους, ιστορίες, παραδόσεις, ταξίδια και ταξιδιωτικές συγκινήσεις.

Μια εγκάρδια αγκαλιά φιλόξενης υποδοχής τα Λιμάνια των Νησιών μας , με νοερό Οικοδεσπότη το αρχοντικό Αργοστόλι προσκαλεί κάθε μικρό ή μεγάλο πλεούμενο να «δέσει» στο όνειρο του Νίκου Καββαδία, που «…χόρευε στο φτερό του καρχαρία…» στο ποίημα του «Γυναίκα» , σαν συμβολικό τρόπο γραφής, ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες που να μην τις διασκεδάζουμε, να μην τις αντιμετωπίζουμε και ταυτόχρονα να μην τις μεταλλάσουμε δημιουργικά.

Ταξιδιώτης ζωής, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, κ.Αλέξανδρος Παρίσης θέτει σε αυστηρή προτεραιότητα την ανάπτυξη των Λιμανιών του Νησιού, καθιστώντας πόλο διεθνούς έλξης το Νησί, κυρίως στο θαλάσσιο Τουρισμό Κρουαζιέρας, Γιώτιγκ και Ιστιοπλοΐας .

Με στοχευμένες παρουσίες, μέσω του Α/Δημάρχου Τουρισμού κ.Ευάγγελου Κεκάτου, σε όλες τις διεθνείς Sea Trades σε Miami και Ευρώπη, στα Ποσειδώνια και ανάλογες Τουριστικές – Ναυτιλιακές Εκδηλώσεις την τελευταία πενταετία, με αποκλειστικούς Σύμβουλους τα Στελέχη της CTM κ.Κρίση Παλλάση και κ.Πάνο Σωτηρίου και ανάλογο έντυπο και ηλεκτρονικό πληροφοριακό υλικό , η Κεφαλονιά, με 100 και πλέον προσεγγίσεις Κρουαζιεροπλοίων για το 2015, σταθεροποιείται ως διαρκώς ανερχόμενος προορισμός θαλάσσιου Τουρισμού διεθνώς.

Με την επίσημη πλέον συμμετοχή του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς και Ιθάκης στην Ένωση Λιμένων Ελλάδος, ο Πρόεδρος κ.Γεώργιος Τζωρτζάτος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, εισέρχονται δυναμικά στην Οικογένεια των Λιμανιών της Ελλάδος, που πρωταγωνιστώντας, διεκδικούν την επιτυχία στο αύριο, επικαιροποιώντας και αναβαθμίζοντας υπηρεσίες και υποδομές, που θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την προσέγγιση και παραμονή Πλοίων και Επιβατών και στα δύο Νησιά.

Θεσμικός Οικοδεσπότης των Λιμένων μας ο Λιμενάρχης Κεφαλληνίας, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. κ.Γεώργιος Καλιτσουνάκης, με όλα Μέλη του Λιμενικού Σώματος, που υπηρετούν το Νησί, διευθετούν άριστα όλα τα πολυσύνθετα θέματα αρμοδιότητάς των, εξασφαλίζοντας ασφάλεια, αρμονία και αναπτυξιακή προοπτική για το μέλλον.

Έμπειροι επαγγελματίες αναλαμβάνουν ιδανικά τις πρακτορεύσεις των Κρουαζιεροπλοίων και τις εκδρομικές δραστηριότητες εντός του Νησιού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των χιλιάδων επιβατών – επισκεπτών, οι οποίοι αναχωρώντας από την Κεφαλονιά έχουν έντονη την επιθυμία σύντομα να επιστρέψουν.

Πολύγλωσσο προσωπικό με επικεφαλής τον προϊστάμενο Τουρισμού κ.Σταύρο Κουρή – Κορκό στο χώρο Υποδοχής Επιβατών του Νέου Λιμενοβραχίονα και μία Δημοτική Τουριστική Επιτροπή, που συνεδριάζει θεματικά συχνά και ενημερώνει έγκαιρα όλους τους σχετικούς με τον Τουρισμό Φορείς και ιδιώτες, για κάθε δυνατή περαιτέρω βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, αποτελούν διαρκείς παράγοντες φροντίδας και ανάπτυξης.

Μουσεία, Συλλογές, Κήποι, Παραδοσιακά μαγαζιά, μοναδική πολύγευστη γαστρονομία, πολλές και διάφορες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές δραστηριότητες και διευκόλυνση των ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι μερικές από τις παραμέτρους, που υποστηρίζουν κάθε επισκέπτη – επιβάτη, εγχώριο ή αλλοδαπό.

Ένα εντυπωσιακά πολύπλευρα οργανωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα με Εκδηλώσεις, θεματικές δράσεις, εικαστικά γεγονότα, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές δραστηριότητες, ειδικά αφιερώματα και κινηματογραφικό Festival, με την φροντίδα του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κεφαλονιάς (ΚΕΔΗΚΕ) κ.Άγγελου Κωνσταντάκη και των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, έρχονται να καλωσορίσουν τους Τουρίστες μας με μία «χειραψία Πολιτισμού», που επιθυμεί να αφήσει τα ίχνη της βαθιά στη σκέψη τους.

Όλα τα Στελέχη, τα Μέλη, οι Υπηρεσιακοί παράγοντες και εργαζόμενοι της Δημοτικής Αρχής μέσα από ένα «Καλειδοσκόπιο αρμονικής και δημιουργικής Συνεργασίας» είναι η επένδυση πολιτισμού, που προετοιμάζει το Νησί μέσα από το Φίλτρο Φιλοξενίας του Ιονίου, να υποδεχθεί κάθε επισκέπτη «…μαϊνάροντας την άγκυρα της επιθυμίας για αγκυροβόλημα σε ξεχωριστά όμορφους τόπους και ποντίζοντας την στην ψυχή του , για να μην χάνει ποτέ την συναισθηματική του επαφή με το Νησί μας…».

Με αισιοδοξία, θετική προοπτική, εξωστρεφή σχεδιασμό, συνεργασίες και ελπίδα ανάπτυξης, παραβλέπουμε τις όποιες δυσκολίες που σε κεντρικό επίπεδο ταλαιπωρούν την Χώρα μας και προσυπογράφουμε τον επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε στίχο του Καβάφη στην «Ιθάκη», που λέει :

…..Τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι, τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις, αν μέν’ η σκέψης σου υψηλή, αν εκλεκτή συγκίνησης το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,αν δεν τους κουβαλείς μες στην ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου….

Σύμβολο προόδου κάθε ευλογημένου τόπου το Λιμάνι θα αποτελεί την εγγύηση ανάπτυξης και ευημερίας, που θα καλωσορίζει μέρα και νύχτα Ναυτικούς, Πλοία, Επιβάτες και Ταξιδιώτες εισπράττοντας την ικανοποίηση και χαρά όλων όσων επέλεξαν ή επιλέγουν το καράβι τους , όπως λέει και η παλιά καντάδα του Σπύρου Μαρκάτου, «... την άγκυρα να σηκώσει, να απλώσει τα πανιά και να στρίψει το τιμόνι του για την πανέμορφη Κεφαλονιά….».

Ευάγγελος Κεκάτος
Α/Δήμαρχος Τουρισμού
Δήμου Κεφαλονιάς


Με την αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Ναυτικό στις 25 Ιουνίου 2015,
ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
Θοδωρής Δρίτσας απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα προς τους Έλληνες ναυ-
τικούς:
«Αγαπητοί Ναυτικοί,
Η 25η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Ναυτικό. Καθιερώθηκε από
το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) το 2010 να εορτάζεται την ημέρα
αυτή, για να υπενθυμίζει σε όλη την κοινωνία και ειδικά στο ναυτιλιακό κό-
σμο, πως οι ναυτικοί μας αποτελούν το πιο ζωντανό κύτταρο της ναυτιλίας.
Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους Έλ-
ληνες ναυτικούς για την προσφορά τους στην παραγωγική διαδικασία και,
εν γένει, στην ελληνική και παγκόσμια κοινωνία.
Η ημέρα αυτή αποτελεί ευκαιρία να αναλογιστούμε τις προκλήσεις, τις θυ-
σίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί προκειμένου να
κρατήσουν ψηλά τη σημαία της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Ζητήματα που σχετίζονται με την αποστέρηση των αγαπημένων προσώπων,
αλλά και τους κινδύνους της θάλασσας.
Χωρίς τους ναυτικούς, το παγκόσμιο εμπόριο που διακινείται κατά 90% από
τη θάλασσα, δε θα μπορούσε να φθάσει από τα σημεία παραγωγής στα ση-
μεία κατανάλωσης και η παγκόσμια οικονομία δεν θα είχε τη μορφή που
έχει σήμερα.
Την ίδια στιγμή, το επάγγελμα του ναυτικού, ιδίως στις παρούσες δύσκο-
λες οικονομικές συνθήκες, είναι ιδιαίτερα αποδοτικό, προσφέρει επίσης
ευκαιρίες να γνωρίσει κανείς νέους τόπους και νέους πολιτισμούς.
Σε ότι αφορά στους Έλληνες ναυτικούς, στόχος του Υπουργείου είναι η δρα-
στική αύξηση των θέσεων εργασίας και η σταθερή χωρίς εξαιρέσεις κατο-
χύρωση κατακτημένων δικαιωμάτων.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα πλοία έχουν αναβαθμισθεί και μαζί με
αυτά η ζωή των ναυτικών. Ωστόσο, με τις τεχνολογικές προόδους των τε-
λευταίων δεκαετιών και τις απαιτήσεις της διεθνούς και ενωσιακής νομο-
θεσίας, η διαχείριση του σύγχρονου πλοίου απαιτεί ολοένα και περισσότε-
ρες δεξιότητες, στην απόκτηση των οποίων έχει στρέψει την προσοχή της,
τόσο η διεθνής κοινότητα, όσο και το Υπουργείο Ναυτιλίας, στοχεύοντας
στην αναβάθμιση των επιπέδων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των ναυτι-
κών. Δεν είναι τυχαίο που ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός αφιέρωσε το
θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Ναυτιλία στη
ναυτική εκπαίδευση και επιμόρφωση (World Maritime Day 2015, Maritime
Education and Training).
Αγαπητοί Ναυτικοί,
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, αντιλαμβα-
νόμενο πλήρως το ρόλο των ναυτικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία, προσυ-
πογράφει και υποστηρίζει θερμά το θεσμό του εορτασμού της Ημέρας των
Ναυτικών.
Ταυτόχρονα, η μέρα αυτή αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία να στραφεί η
προσοχή στο επάγγελμα του ναυτικού, ώστε οι συνθήκες κάτω από τις οποί-
ες εργάζεται να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο και να αποτελέσουν και
μία έμπρακτη αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλει.
Ας αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους 1,2 εκ. ναυτικούς ανά τον
κόσμο που εργάζονται για την ευημερία όλων μας.
Σας ευχαριστούμε για όσα προσφέρετε καθημερινά σε όλους μας. Αποτε-
λείτε φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς και αποτελείτε πηγή έμπνευσης
για τη νέα γενιά, ώστε αυτή να αναζητήσει μία μακρά και διακεκριμένη
καριέρα στο ναυτικό επάγγελμα».
Μήνυμα του Αναπληρωτή Υπουργού
κ. Θοδωρή Δρίτσα
για τον Ετήσιο Εορτασμό
της Παγκόσμιας Ημέρας
για τον Ναυτικό (IMO Day of the Seafarer)

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ