ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Ψυχραιμία και όχι πανικός προς τους τουρίστες



Η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Κεφαλονιάς συνεδρίασε το

μεσημέρι της Παρασκευής εκτάκτως προκειμένου να συζητηθούν τυχόν προβλήματα που έχουν προκύψει στο νησί μας λόγω των τελευταίων ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στη χώρα μας.
Ηταν μια συνάντηση που έκρινε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Γεράσιμος Τιμοθεάτος και την υλοποίησε ο Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Βαγγέλης Κεκάτος, προσκαλώντας προσωπικά και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Σπύρο Γαλιατσάτο να μετέχει σ’ αυτή. Και το ευχάριστο ήταν η αγωνία για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό συσπείρωσε όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται ή σχετίζονται με τον κλάδο, με αποτέλεσμα για περίπου μια ώρα να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για τη διαχείριση της δεδομένης κατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος ενώ μετείχαν ακόμα η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων, Κατερίνα Ατσάρου, ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Χρήστος Λευκαδίτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Παναγής Κοκκόλης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Επισιτιστικών Επαγγελμάτων “Ο Αρκείσιος”, Χρήστος Καμπανός μαζί με τους Ανδρέα Παντελειό και Δημήτρη Καλαφάτη από το χώρο της εστίασης, ο Διευθυντής του Mediterranee, Θοδωρής Παντούλιας, η Πρόεδρος του Ελληνοιταλικού Συλλόγου Mediterraneo, Μιλένη Μαρκουτζά-Μεσσάρη, οι Τουριστικοί Πράκτορες, Θανάσης Καραπέτσας και Κίμωνας Γασπαράτος, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου “Η Κράνη”, Κώστας Πρέντζας, ο Προϊσταμένος Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου, Σταύρος Κορκός-Κουρής και ο Επίτιμος Πρόεδρος ΣΕΔ&Δ. του Πόρου, Γιώργος Μεταξάς. Το συμπέρασμα που βγήκε από τη συνάντηση είναι ότι μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση θα πρέπει να πρυτανεύσει η ψυχραιμία μεταξύ των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό της Κεφαλονιάς και να μην μεταδίδεται πανικός προς τους ξένους τουρίστες. Αυτό , όπως συζητήθηκε, θα επιτευχθεί με τη φιλική συμπεριφορά μας προς αυτούς και με την εξυπηρέτηση τους ειδικά στο θέμα της λήψης των πιστωτικών καρτών. Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν οι συναλλαγές των επιχειρηματιών για αγορά προμηθειών και να ληφθούν μέτρα τόσο από τον Δήμο όσο και από την Περιφέρεια προκειμένου να μην προκύψουν ελλείψεις σε καύσιμα π.χ. στα απορριματοφόρα που φροντίζουν για την καθαριότητα στο νησί μας.

Η πρόταση Μιχαλάτου για τα δημοτικά τέλη
Στις τοποθετήσεις που έγιναν, ο κ. Κεκάτος ξεκαθάρισε ότι “αυτή η συνάντηση δεν κρύβει καμία πολιτική σκοπιμότητα” και ευχαρίστησε ειδικά τον κ. Μιχαλάτο, ο οποίος έδωσε το παρών. Ο κ. Γαλιατσάτος μίλησε για τα σκληρά μέτρα που θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές, ειδικά με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, λέγοντας ότι “μετά βεβαιότητας θα μας κλείσουν αν εφαρμοστούν”. Και πρόσθεσε: “Εχουμε σταθεί πάρα πολύ καλά σε σχέση με άλλες περιοχές για την αντιμετώπιση της καταστάσης. Δεν έχουμε άρνηση λήψης πιστωτικών καρτών, δεν έχουμε ουρές, ούτε γίνεται σκοτωμός στις τραπέζες και στα ΑΤΜ σε κανένα από τα Ιόνια Νησιά. Προβλήματα, βέβαια, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Πρέπει να σταθούμε ψύχραιμοι. Δεν ξέρουμε ποσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα λήξει γιατί ο αντίπαλος είναι στυγνός και στεγνός και μπορεί να έχει και δίκιο”. Ο κ. Μιχάλατος αποτύπωσε τις δύσκολες στιγμές λέγοντας ότι “θεωρώ ότι τα χρήματα που θα βγαίνουν από τα μηχανήματα θα είναι για λίγες ημέρες ακόμα και μπορεί να υπάρχουν προβλήματα από τη Δευτέρα. Γι αυτό το λόγο ήρθα να ακούσω αν η Περιφέρεια ή ο Δήμος έχουν ένα σχέδιο έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση”. Μάλιστα, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης των επιχειρηματιών, σε περίπτωση που αυξηθεί τελικά το ΦΠΑ, πρότεινε προς τον Δήμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης των δημοτικών τελών που πληρώνουν το χειμώνα έτσι ώστε να τους δοθεί μια “ανάσα” την περίοδο που έχουν κλειστές τις τουριστικές επιχειρήσεις τους. Η κα Ατσάρου τόνισε από τη μεριά της: “Δεν θα ήθελα να ακούσω τι θα γίνει από το Σεπτέμβριο για τον τουρισμό. Καιγόμαστε τώρα. Οταν έχουμε φωτιά θέλουμε να τη σβήσουμε τώρα. Η δική μας έρευνα από τους συναδέλφους δείχνουν ότι οι ακυρώσεις που έχουν γίνει – γύρω στο 30-40% – αφορούν κρατήσεις που έχουν γίνει μέσω του Booking.com, δίχως όμως να είναι ανησυχητικό γιατί είναι μια προσφιλής τακτική του συγκεκριμένου κόμβου. Εμείς παίρνουμε κανονικά κάρτες από τους πελάτες μας, γι αυτό ας μην δημιουργήσουμε θέματα μαζί τους. Οι φόβοι και οι ανησυχίες μας είναι αν επαρκούν τα καύσιμα, η ένεργεια και αν υπάρχουν χρήματα για να τροφοδοτηθούν τα καταστήματα και οι πελάτες”. Ο κ. Τιμοθεάτος υπογράμμισε από τη μεριά του ότι “δεν θα πρέπει να μεταδώσουμε τα προβλήματα και τον πανικό μας στους επισκέπτες. Οφείλουμε να τους εξυπηρετήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα αυτές τις δύσκολες ημέρες”. Η Τουριστική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει και την επόμενη εβδομάδα ανάλογα με τα νέα δεδομένα που θα έχουν προκύψει.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ