ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Στην τελική ευθεία για την Εβδομάδα Απόδημου



Στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Κύρου Γεράσιμου θα είναι αφιερωμένη η φετινή 16η Εβδομάδα Αποδήμου που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 31 Ιουλίου-4 Αυγούστου, με θέμα “Πολιτισμός και Ανάπτυξη”.




Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της που θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Παρασκευής από τη Λακύθρα στην Πλατεία Καθηγητού Ρόκου Αλιμπράντη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης συνέντευξη Τύπου στο Δημοτικό Θέατρο “Ο Κέφαλος” από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Βαγγέλη Κεκάτο και το προεδρείο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων “Οδυσσεύς”, τον Επίτιμο Πρόεδρο, Μαρίνο Χιόνη, το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Διονύση Βλάχο και την Αντιπρόεδρο, Αγγελική Χιόνη. Παρόντες ήταν ακόμα ο Αγιογράφος και Ζωγράφος, Γεράσιμος Λυκούδης και η σολίστ, Αδαμαντία Σιμάτου-Καρμίρη. Ο κ. Κεκάτος αναφέρθηκε στη σημασία και το στόχο της Εβδομάδας Απόδημου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “έχει έναν συμβολισμό. Είναι αφορμή για να βρίσκονται οι απόδημοι μεταξύ τους και θέλουμε να δυναμώσουμε αυτή τη συνεργασία με ένα σκοπό: Να μεταλαμπαδευτεί η αγάπη για την Κεφαλονιά και στις επόμενες γενιές”. Ο κ. Χιόνης αναφέρθηκε σε ένα οικολογικό project που επιθυμεί να φέρει από την Αμερική στην Κεφαλονιά. “Υπάρχει μια κίνηση οικολογική σε όλο τον κόσμο που προωθούν στις μεγάλες πόλεις, να αφήοσυν τους κατοίκους να βάζουν λουλούδια στια ταράτσες. Είναι κάτι που πρέπει να το επεκτείνουμε και εδώ οχι μόνο οικολογικά αλλά και οικονομικά. Σε πολλά μέρη της Αμερικής, ο Δήμος έχει παραχωρήσει έναν χώρο στους κατοίκους για να καλλιεργούν διάφορα ζαρζαβατικά (ντομάτες, πατάτες, μελιτζάνες, πιπεριές). Αυτό προσπαθώ να προωθήσω κι εδώ στο Αργοστόλι και συγκεκριμένα στη Γεωργική σχολή. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να προωθηθεί εδώ σαν πρότζεκτ και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Αν ο Δήμος αφιερώσει ένα ή δύο στρέμματα, τα χωρίσει, τα καλλιεργήσει και βάλει και νερό νομίζω ότι θα δουλέψει. Όταν αφιερωθεί το κομμάτι αυτό της γης, θα το περιφράξω εγώ με δικά μου έξοδα” είπε. Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στο ενδιαφέρον του για το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως υπογραμμίζοντας ότι “θα ήταν καλό να πάρει το όνομα του Μακαριστού Μητροπολίτου Γεράσιμου Φωκά, από τη στιγμή που ήταν εκείνος που το ξεκίνησε”.

Στόχος η δημιουργία Μουσείου Μετανάστευσης
Ο κ. Βλάχος τόνισε από τη μεριά του. “Όπως ξέρετε οι δραστηριότητες της Ομοσπονδίας είναι φιλανθρωπικές και πολιτιστικές. Θέλουμε να διασώσουμε στα παιδιά μας στην Αμερική την κουλτούρα και τον πολιτισμό της ωραίας Κεφαλονιάς. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε αυτές τις εκδηλώσεις και να πάμε στην Αμερική και να είστε κι εσείς ευχαριστημένοι από αυτά που θα κάνουμε. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για να κάνουμε το καλύτερο για το νησί. Ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε το Μουσείο Μετανάστευσης, για το οποίο υπάρχει υλικό να βάλουμε μέσα γιατί οι Κεφαλλονίτες τους τελευταίους αιώνες είναι μετανάστες σε όλα τα μέρη του κόσμου. Πρέπει να ενδιαφερθεί ο Δήμος και να αποφασίσουμε μαζί να το κάνουμε”. Η κα Χιόνη επισήμανε με τη σειρά της ότι “η Εβδομάδα του Απόδημου αποτελεί μια γέφυρα προκειμένου να συναντήσουμε παλιούς φίλους και τα παιδιά μας ή τα εγγόνια να συναντούν τα παιδιά των άλλων Κεφαλλονιτών. Αν αποκοπούμε από το νησί η Κεφαλονιά θα έχει μια μεγάλη απώλεια”. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας, όπως την έκδοση του βιβλίου της Ευρυδίκης Λειβαδάς-Ντούκα “Στα στενά της Χίμαιρας” στην αγγλική γλώσσα αλλά και στην παρουσία της στη μεγάλη παρέλαση της 5ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Επίσης, έκανε μνεία στην οικονομική βοήθεια που παρείχε η Ομοσπονδία την περίοδο των περσινών καταστροφικών σεισμών, ενισχύοντας το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου αλλά και το Λύκειο Κεραμειών. Ιδιαίτερα συγκινημένοι για την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στην Εβδομάδα Απόδημου εμφανίστηκαν και οι άλλοι δύο ομιλητές, ο κ. Λυκούδης και η κα Σιμάτου-Καρμίρη. Μάλιστα, ο κ. Λυκούδης, που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες μια προσωπική έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής στο Δημοτικό Θέατρο, χάρισε έναν πίνακα του με τίτλο “Ο Μετανάστης” στον Δήμο Κεφαλονιάς και ευχήθηκε να κοσμήσει μελλοντικά και το Μουσείο Μετανάστευσης
.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ