ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Κανένας δεν ξέχασε τον Μητροπολίτη, Γεράσιμο



Σαράντα ημέρες συμπληρώθηκαν από την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Κυρού Γεράσιμου και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά “πλημμύρισε” το πρωί του Σαββάτου από εκατοντάδες πιστούς που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του.
Το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου ποιμενάρχη του νησιού τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Ηλείας και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, Γερμανό, τον Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομο και τον Μητροπολίτη Μαραθώνα, Μελίτωνα ενώ παρευρέθηκαν ακόμα ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, Διονύσιος, ο Μητροπολίτης Βρεσθένης, Θεόκλητος, ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως, Θεόδωρος, ο Μητροπολίτης Θηβών, Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Σιατίστης, Παύλος, ο Επίσκοπος Αβύδου, Κύριλλος και ο Επίσκοπος Κερνίτσης, Χρύσανθος μαζί με δεκάδες άλλους ιερείς. Από τις αρχές του νησιού, έδωσαν το παρών η Βουλευτής του Νομού, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Παναγιώτης Φιλίππου, Σωτήρης Κουρής, o Δήμαρχος, Αλέξανδρος Παρίσης, οι Αντιδήμαρχοι, Βαγγέλης Κεκάτος, Σπύρος Ματιάτος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ, Αγγελος Κωνσταντάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείου, Μάκης Αποστολάτος, ο τ. Υπουργός, Πέτρος Αλιβιζάτος, ο τ. Νομάρχης, Διονύσης Λευκαδίτης και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας. Ακόμα, ξεχωρίσαμε στον κόσμο τα μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων “Οδυσσεύς” που βρίσκονται στο νησί μας στο πλαίσιο της διεξαγωγής της 16ης Εβδομάδας Απόδημου ενώ δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και ο αδερφός του Μακαριστού Μητροπολίτη, ο διακεκριμένος μαθηματικός και ακαδημαϊκός, Αθανάσιος Φωκάς μαζί με την οικογένεια του.

“Κάποιοι θα έχουν τύψεις για τη συμπεριφορά τους”
Στην τοποθέτηση του, ο Τοποτηρητής, κ.κ. Γερμανός ότι “ο Γεράσιμος Φωκάς συγκέντρωνε όλα τα χαρακτηριστικά που όφειλε να έχει ένας άξιος Ποιμενάρχης και πρόσθεσε ότι “έμελλε να μπει πρώτα στις καρδιές όλων των ανθρώπων, χωρίς να ενθρονιστεί εδώ αλλά στο θρόνο του Θεού”. Παράλληλα, ανέγνωσε το Προεδρικό Διάταγμα μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση της εκλογής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο ενώ παρέδωσε ως αναμνηστικό στην ηγουμένη της Ιεράς Μονής, Κασσιανή μια ποιμαντική ράβδο, την οποία του είχε δωρίσει ένα φιλικό ζευγάρι του κεκοιμημένου Ποιμενάρχη για να του την παραδώσει την ημέρα της ενθρόνισης του. Παράλληλα, διάβασε και ένα συγκινητικό ποίημα που είχε γράψει ένας γιατρός-καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που αναφέρονταν στη ζωή και στο έργο του Κυρού Γεράσιμου Φωκά. Γεμάτο νόημα και με σαφείς “αιχμές” ήταν το μήνυμα του Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσοστόμου, ο οποίος ανέφερε: “Εφυγε νέος, πάνω στο πρόγραμμα που είχε, να δώσει μια νέα πνοή στην Εκκλησία της Κεφαλονιάς όπως τουλάχιστον αδελφικά μου εκμυστηρευόταν. Το όνειρο του ήταν να υπηρετήσει αυτό το λαό που τον αγάπησε. Ηταν σαρξ εκ της σαρκός του. Ηθελε να ανταποδώσει την πολύ αγάπη του λαού με έργα και με ταπείνωση. Ομως, ο Θεός τον καλεσε κοντά του. Τον τίμησε δεόντως, του έδωσε το υψηλότερο αξίωμα εις τη γη που είναι η αρχιεροσύνη και τον πήρε έτοιμο σαν από καιρό. Κάποιοι θα εχουν τύψεις για τη συμπεριφορά τους και μετά την εκλογή του. Το λέω εγώ, εκείνος δεν θα το έλεγε ποτέ. Εκείνος συγχωρούσε όλους, όσους τον πίκραιναν. Είχε μια καρδιά μικρού παιδιού. Κι έτσι αγαπήθηκε. Ετσι τον γνωρίσαμε, έτσι τον αγαπήσαμε έτσι θα τον θυμόμαστε. Αιωνία σου αξέχαστε αδερφέ, Γεράσιμε. Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γεράσιμε”. Στο τέλος της τελετής, ο κ.κ. Χρυσόστομος κάλεσε τους πιστούς και ειδικά τους Κεφαλλήνες από την Αμερική να μαζέψουν χρήματα προκειμένου να βάλουν air-condition (!) στο Ναό, καθώς είναι γεγονός ότι “σκάσαμε” από τη ζέστη, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Το 40ημερο μνημόσυνο ολοκληρώθηκε με τρισάγιο στο χώρο της ταφής του, με όλο τον κόσμο να εναποθέτει λίγα λουλούδια στο μνήμα του.
Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ