ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΜΕ-ΚΙ και Ένωση Γονέων Κεφαλονιάς




Στο «αέρα» η μεταφορά 600 παιδιών στο Νομό!!!
Κανείς μαθητής χωρίς ασφαλή – δωρεάν – σχολική μεταφορά!!!

Να καταργηθούν οι ΚΥΑ.

Με πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων Κεφαλονιάς, στην οποία ανταποκρίθηκε η ΕΛΜΕ-ΚΙ, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας για τις σχολικές μεταφορές στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα. Γονείς και εκπαιδευτικοί απαίτησαν το σύνολο των μαθητών από τις 11 Σεπτέμβρη να μεταφέρεται με ασφάλεια από και προς τα σχολεία. Να μη χαθεί ούτε μία ώρα μάθημα λόγω προβλημάτων στις σχολικές μεταφορές. Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση μαθητές να μη μεταφέρονται λόγω των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) των συγκυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. Να σταματήσει στο όνομα του «εξορθολογισμού» των δαπανών να υπάρχουν προβλήματα κύρια σε περιφερειακά σχολεία (Ιθάκη, Έρισσος, Πύλαρος, Πρόνοι, Λειβαθώς κοκ) - ΕΠΑΛ (όπου οι μαθητές λόγω συγκοινωνιών συνήθως «χάνουν» την πρώτη και την τελευταία ώρα) - ειδικά σχολεία και εσπερινό (όπου πάντα υπάρχει δυστοκία για τη μίσθωση ταξί). Το αίτημα για δημόσιο φορέα συγκοινωνιών, με 100% κρατική χρηματοδότηση και με εξειδικευμένους οδηγούς - συνοδούς για δωρεάν μεταφορά των μαθητών σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα επικαιροποιείται.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑ.Ε) τόνισε ότι είναι πιο ρεαλιστικό εκείνο που δεν έχει δαπάνη κι ότι προσανατολίζεται και απαιτεί όχι την κατάργηση της ΚΥΑ αλλά κάποιες ρυθμίσεις που να βελτιώνουν την κατάσταση. Παρόλα αυτά αναγνώρισε ότι δεν είναι σωστή η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για τη μεταφορά των μαθητών, που επιβαρύνει την ήδη περιορισμένη δαπάνη της Περιφέρειας. Έκρυψε πως η γραμμή της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση ήταν αίτημα για χρόνια όλων των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου. Οι δαπάνες για τη δίχρονη μίσθωση (2015 - 2016 και 2016 – 2017) υπόκεινται σε μείωση λόγω της πολιτικής των περικοπών για την παιδεία και προϋπολογίζονται συνολικά για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη στα 2.226.726 ευρώ, όταν μόνο για την προηγούμενη χρονιά ο προϋπολογισμός ήταν 1.300.000 ευρώ (δηλαδή για τη νέα διετία αναλογικά 374.000 ευρώ λιγότερα).

Από τους μαθητές του Νομού στις ρυθμίσεις της ΚΥΑ υπάγονται οι 2.200. Από αυτούς 1600 θα μεταφέρονται με το ΚΤΕΛ και με τα Ειδικά Μαθητικά Δελτία (με τα προβλήματα στις ώρες προσέλευσης που υπάρχουν, αφού τα δρομολόγια δεν έχουν προσαρμοστεί στα ωράρια των σχολείων). Οι υπόλοιποι 600 μαθητές (από τους εντός ΚΥΑ) είναι στον «αέρα». Το πρόβλημα εντοπίζεται στα σχολεία τα οποία επισημάνθηκαν εισαγωγικά από την ΕΛΜΕ και την Ένωση Γονέων και αυτό «κουμπώνει» με την πολιτική επιλογή ΕΕ – ΟΟΣΑ – κυβερνήσεων αστικής διαχείρισης για νέο κύμα καταργήσεων – συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Επιπλέον, όχι μόνο υπάρχει πρόβλημα με τις γνωστές minimum χιλιομετρικές αποφάσεις αλλά και με τις maximum, αφού πχ παιδιά των ΕΠΑΛ που ζουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χλμ δε δικαιούνται μεταφοράς και η ευθύνη μετακυλύεται στο γονιό, εφόσον βέβαια έχει το μέσον και τη δυνατότητα. Από τα 600 παιδιά που είναι ξεκρέμαστα το μεγαλύτερο μέρος δεν μπορεί να μεταφερθεί λόγω της μη ανταπόκρισης των μεταφορέων σε προδιαγραφές ασφαλείας (ζώνες) και ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί, με αποτέλεσμα να πιθανολογείται ότι η μεταφορά με τη νέα σύμβαση θα ξεκινήσει το Νοέμβρη. Υπάρχει ενδεχόμενο για ανανέωση των περσινών συμβάσεων για το συγκεκριμένο τμήμα των μαθητών, κάτι που απαιτεί Υπουργική Απόφαση και μέχρι στιγμής δεν έχει υπογραφεί. Ωστόσο, ένα τμήμα των 600 – περίπου 150 μαθητές – που δεν έτυχαν καμίας μεταφοράς πέρσι δεν θα μεταφερθούν παρά μόνο (ενδεχομένως) από το Νοέμβρη και μετά!!!

Εκπαιδευτικοί και γονείς προειδοποίησαν ότι δεν θα επιτρέψουν να μείνουν μαθητές χωρίς μεταφορά. Ένωση Γονέων και ΕΛΜΕ-ΚΙ καλούν μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικούς σε επαγρύπνηση και μαζική παρουσία. Να βροντοφωνάξουμε να σταματήσει να πληρώνει ο λαός και η νέα γενιά για να αυγαταίνουν τα κέρδη των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.

Ήδη από την ΕΛΜΕ-ΚΙ εξαγγέλθηκαν
δύο κεντρικές παραστάσεις διαμαρτυρίας,
για τη μέρα του αγιασμού (Παρασκευή 11/9)

Μία για το σεισμόπληκτο Ληξούρι, στις 11 πμ στον Αντιδήμαρχο Παλλικής
και μία στο Αργοστόλι, στις 11 πμ σε Δήμο – Περιφέρεια.

Εκεί θα αναδειχθεί το σύνολο των αιτημάτων για τη νέα σχολική χρονιά και τη λειτουργία των σχολείων (αντιμετώπιση ελλείψεων εκπαιδευτικών, ανεπάρκειας υποδομών, 30άρια τμήματα κοκ).

Αργοστόλι 8/9/2015
ΕΛΜΕ-ΚΙ και Ένωση Γονέων Κεφαλονιάς

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ