ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Την παρουσίαση του ψηφοδελτίου στην Κεφαλονιά πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης η Λαϊκή Ενότητα, στο ξενοδοχείο Λάσση.



Τα στελέχη του κόμματος έμειναν αρκετά ικανοποιημένοι με τον κόσμο, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι πρόκειται για ένα κόμμα λίγων εβδομάδων.

Όσοι παραβρέθηκαν ήταν στην πλειοψηφία τους πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Γασπαράτου, Μπούας, Πετράτος, Τίτσα Τσιμάρα, κ.α.) αλλά και μέλη άλλων συλλογικοτήτων και κινημάτων.

«Είμαστε ένα νέο κόμμα, μόλις λίγων εβδομάδων», είπε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Γιώργος Ματαράγκας, γιος του Στέλιου Ματαράγκα, ο οποίος μπορεί να παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ (η πολιτική «χώρισε» πατέρα και γιο), όμως φυσικά βρισκόταν στον χώρο προκειμένου να παρακολουθήσει την ομιλία του γιου του.

«Εγώ ανήκα πάντα στην Αριστερή Πλατφόρμα», είπε κάποια στιγμή ο Γιώργος Ματαράγκας, σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι οικογένεια... «διασπάστηκε» μετά την πρόσφατη απόσχιση του αριστερού κομματιού του ΣΥΡΙΖΑ.


«Εμείς παραμείναμε πιστοί στις ιδέες και τις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ»
Ως βασικό λόγο της διάσπασης και της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές, οι τρεις υποψήφιοι της Λαϊκής Ενότητας επικαλέστηκαν την «στροφή 180 μοιρών» που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, «ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την αποδοχή του μνημονίου και όλων των καταστροφικών μέτρων που αυτό συνεπάγεται». 
«Πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνονται όλο και περισσότερο γύρω από την Λαϊκή Ενότητα», είπε ο κ. Ματαράγκας, «μαζί με μέλη άλλων αριστερών κομμάτων, όπως του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οικολογικών οργανώσεων, συνδικάτων, σωματείων κ.λπ.»
«Υπάρχει άλλη λύση», συνέχισε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο οποίος, σε αντίθεση με ότι συνηθίζεται δεν αρκέστηκε σε ένα γραμμένο κείμενο και επεκτάθηκε αρκετά στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Κεφαλονιά και την Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ανάλυση του πώς ακριβώς φτάσαμε ως εδώ αλλά και στο πώς θα μπορούσε η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα να παίξει ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη. 

«Με την ανεργία να αναμένεται να φτάσει στο 30%» και την νεανική ανεργία να καλπάζει ήδη πάνω από το 50%, πρέπει να πιστέψουμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, ο οποίος μάλιστα είναι ο μοναδικός, και περιλαμβάνει την άρνηση των μνημονίων την προσπάθεια διαπραγμάτευσης ενός γενναίου κουρέματος του χρέους και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό την μονομερή διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου της χώρας μας», συνέχισε ο κ. Ματαράγκας.

«Δεν μπορούσαμε να πούμε «ναι» στην υποτέλεια»

«Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να είμαστε στελέχη ενός κόμματος που μάλιστα είναι κυβερνητικό, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται», είπε ο κ. Ματαράγκας «αλλά εμείς δεν μπορούσαμε να πούμε "ναι" στην υποτέλεια την εθελοδουλία της πατρίδας μας» ... και «να παραμείνουμε σε μία Ευρωζώνη που συνεχίζει να παράγει κέρδη για λίγους και δυστυχία και εξαθλίωση για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών».
Πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη σε μια μονομερή διαγραφή του χρέους;Ρωτήσαμε τον κ. Ματαράγκα σχετικά με το πώς υπολογίζει το κόμμα του ότι θα απαντήσει η Ευρώπη σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή ενός μέρους του χρέους και ποια υπολογίζει το κόμμα του ότι θα είναι τα αντίμετρα που θα χρησιμοποιήσουν οι δανειστές ώστε να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση. Στην απάντησή του αναφέρθηκε σε άλλες περιπτώσεις μονομερούς διαγραφής του χρέους που όπως είπε «κάθε άλλο παρά την καταστροφή έφεραν» και περιέγραψε ανάλογες περιπτώσεις όπως του Ισημερινού, της Ισλανδίας, κ.α. όπου η διαγραφή ενός μέρους του χρέους οδήγησε στην ανάπτυξη της οικονομίας χωρίς οι απειλές που είχαν εκτοξευτεί αρχικά από τους δανειστές να υλοποιηθούν ποτέ.

Ο κοινωνικός μετασχηματισμός

Τον ρωτήσαμε επίσης για το αν μπορεί ένα νόμισμα από μόνο του να... φέρει την άνοιξη, και του αναφέραμε τις απόψεις του οικονομικού επικεφαλής του κόμματός του Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η αλλαγή νομίσματος από μόνη της δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη αν δεν συνδυαστεί με μέτρα «κοινωνικού μετασχηματισμού». Ρωτήσαμε να μάθουμε τι είδους μέτρα μπορούν να οδηγήσουν σε έναν τέτοιο μετασχηματισμό. Ο κ. Ματαράγκας παραδέχτηκε ότι το νόμισμα από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τίποτα, «το νόμισμα είναι ένα εργαλείο», είπε το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να χρηματοδοτήσει παραγωγικές επενδύσεις που θα παράγουν νέο πλούτο ο οποίος στα χέρια μίας Αριστερής κυβέρνησης μπορεί να μοιραστεί σωστά, με ένα μεγάλο μέρος του να πηγαίνει στις ίδιες τις παραγωγικές δυνάμεις. «Υπάρχουν χώρες με δικό τους νόμισμα» που έχουν... μια χαρά μνημόνιο» είπε χαριτολογώντας «όμως χωρίς το δικό σου νόμισμα σου λείπει ένα βασικό εργαλείο για να κάνεις πολιτική αλλά και τομές στην οικονομία», θα καταλήξει ο κ. Ματαράγκας.

Και η Κεφαλονιά; Το «κατηγορώ» του Αλεξανδρόπουλου για Λυκούδη και Θεοπεφτάτου

Ίσως την πιο έντονη ομιλία με σαφείς αιχμές τόσο προς την απερχόμενη βουλευτή Αφροδίτη Θεοπεφτάτου όσο και προς τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Λυκούδη είχε Μπάμπης Αλεξανδρόπουλος, του οποίου η ομιλία μάλιστα είχε έντονα τοπικό χρώμα.

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος κατηγόρησε ανοιχτά τη βουλευτή όσο και την οικογένεια Λυκούδη (ο αδελφός του Χ. Λυκούδη, ως γνωστόν είναι αντιδήμαρχος στον Δήμο Κεφαλονιάς), ότι έχουν «παρατήσει» την Κεφαλονιά και πιο πολύ την ιδιαίτερη πατρίδα και των δύο, την Παλική.

«Μετά τους σεισμούς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και στη συνέχεια η κυβέρνηση Τσίπρα μαζί με τη Δημοτική Αρχή δείχνουν μία αδιαφορία, μία ολιγωρία, μία αναλγησία άνευ προηγουμένου. Το Ληξούρι, χτυπημένο σκληρά από τον Εγκέλαδο και τον Καλλικράτη δεν μπορεί να δεχτεί άλλο ούτε «διαπραγματεύσεις», ούτε «προθεσμίες-γέφυρες» ούτε άλλες προφάσεις. Όποια κι αν είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας τα έργα στην Παλική πρέπει ν' αρχίσουν άμεσα. Η υπομονή του Ληξουριώτη έχει τελειώσει. Δεν υπάρχουν δρόμοι για να κυκλοφορούμε με ασφάλεια. Τα κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί επισκευάσιμα δεν έχουν αποζημιωθεί πλήρως. Τα κατεδαφιστέα στέκουν πάνω από τα κεφάλια μας σαν τον Χάρο περιμένοντας μία καινούργια δόνηση να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο. Οι αγρότες της περιοχής μας δεν έχουν πάρει καμία βοήθεια για τις υλικές ζημιές που έπαθαν όταν έπεσαν αποθήκες και σταύλοι καταστρέφοντας προϊόντα και μηχανήματα. Αντίθετα τους ζητάνε νέους φόρους...»...


«Κι όλα αυτά τα ξέρει και η πρώην βουλευτής του νησιού αλλά και ο αντιδήμαρχος που κατάγεται από την Παλική και που ο αδελφός του κατεβαίνει υποψήφιος ζητώντας την ψήφο μας, προσπαθώντας να μας πείσει ότι τώρα θα φτιάξουν όλα. Πού ήσαστε τόσο καιρό; Τι σας εμπόδισε να έρθετε έστω και για μια επίσκεψη στον τόπο μας, να δείτε ποια προβλήματα παραμένουν και ποια καινούργια δημιουργούνται και να ψάξετε για λύσεις με τον λαό της Παλικής. Αντί γι' αυτό μας φέρατε τον κ. Σπίρτζη και μας γεμίσατε υποσχέσεις...»

Τέλος τον δικό της τόνο με μία ομιλία, όπως την χαρακτήρισε η ίδια, «από καρδιάς» έδωσε και η τρίτη των υποψηφίων Ελένη (Λίλα ) Αλιμαντίρη.

Δείτε αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Ματαράγκα 


Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα ΝΕΑ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ