ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Η ελπίδα απαιτεί συνεννόηση και συνεργασία



Παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στο Ξενοδοχείο ΜΟΥΙΚΗΣ στο Αργοστόλι το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, όπου στην κορυφή της λίστας είναι ο Διονύσης Μαρκάτος, πρώην διοικητής στο Μαντζαβινάτειο.
Την παρουσίαση έκανε ο άνθρωπος που εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια στην Κεφαλονιά, ο πρώην Νομάρχης, Διονύσης Γεωργάτος, ο οποίος σύστησε τους τρεις υποψηφίους και έκανε μια μικρή εισαγωγή αναφορικά με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που σε αυτές τις εκλογές συνεργάζεται με τη ΔΗΜΑΡ, ωστόσο στο χώρο της συνέντευξης Τύπου δεν παρουσιάστηκε κανένα μέλος της και αυτό σχολιάστηκε μάλλον αρνητικά. Ο κ. Γεωργάτος μίλησε για μια συμμαχική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, η οποία θα έχει κοινό πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας. «Πρώτος στόχος είναι να μειωθεί η ανεργία και αυτό θα γίνει μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο παραγωγικής ανάπτυξης», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργάτος και έδωσε τον λόγο στον Ανδρέα Βλησμά από την Ιθάκη, ο οποίος είχε λάβει μέρος και τις προηγούμενες εκλογές με το ΠΑΣΟΚ. Έχει αποφοιτήσει από το Ναυτικό Λύκειο Ιθάκης και είναι συνταξιούχος ναυτικός. Ο κ. Βλησμάς τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και συμπλήρωσε: «Η κοινή λογική μιλάει για συμπόρευση μετά τις εκλογές και το ΠΑΣΟΚ το προτείνει αυτό. Πρέπει να μπουν οι βάσεις για την ανοδική πορεία της χώρας μας από τη Δευτέρα κιόλας των εκλογών. Η Φώφη Γεννηματά έχει όλα τα εχέγγυα και τα προσόντα για να ανοίξει τον δρόμο για την κορυφή και πάλι στο ΠΑΣΟΚ. Η μοίρα του ΠΑΣΟΚ είναι να πρωταγωνιστεί στα πολιτικά πράγματα της χώρας».

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο ο λαϊκισμός»
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, Διονύσης Μαρκάτος, ο οποίος έκανε και την κεντρική ομιλία. Ξεκίνησε λέγοντας πως είναι μεγάλη τιμή γι’ αυτόν να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και αμέσως ανέφερε το μήνυμα αυτών των εκλογών. «Τα ψέματα τελείωσαν, είναι ώρα ευθύνης για όλους, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο ο λαϊκισμός, από όπου και αν προέρχεται. Πάνω από το κομματικό συμφέρον είναι αυτό της πατρίδας και το ΠΑΣΟΚ αυτό υπηρέτησε από το 2010 και μετά και το πλήρωσε», είπε και συνέχισε: «Ο κ. Τσίπρας είναι αντίθετος σε κάθε συνεννόηση. Το δυστύχημα είναι πως ακούσαμε χαρακτηρισμούς για τις επιλογές μας τα προηγούμενα χρόνια και με τον κ. Τσίπρα παραδόθηκε η χώρα στα συμφέροντα των δανειστών της με ένα νέο επαχθέστερο μνημόνιο. Η κατάσταση στην οικονομία είναι τραγική, τα έργα του ΕΣΠΑ σταμάτησαν, τα αποθεματικά των ταμείων άδειασαν και ήρθαν και τα κάπιταλ κοντρόλ». Ο κ. Μαρκάτος επιτέθηκε και στη Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε μαζί της για σχεδόν τρία χρόνια. «Το 2010 είμαστε μόνοι μας και η Νέα Δημοκρατία διοργάνωνε Ζάππεια. Το 2012 προσχώρησαν στον δρόμο της λογικής και αναγκαστήκαμε να συγκυβερνήσουμε για το συμφέρον της χώρας. Ο κόσμος πικράθηκε και το ΠΑΣΟΚ το πλήρωσε». Ο κ. Μαρκάτος αναφέρθηκε και στην κυβέρνηση Καραμανλή η οποία όπως είπε «με τις σκληρές νεοφιλελεύθερες συνταγές την περίοδο 2004-2009 μεγάλως την ανισότητα και την αδικία σε βάρος των πολιτών».

«Καλούμε τους συντρόφους μας να γυρίσουν πίσω στο σπίτι»
Ο κ. Μαρκάτος ανέπτυξε τους άξονες πάνω στους οποίους η χώρα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της το 2019. Μίλησε για παραγωγική ανασυγκρότηση, για την αλλαγή στη λειτουργία του κράτους, για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, για διαφάνεια στο κράτος για στήριξη του πρωτογενούς τομέα και σύνδεσή του με τον τουρισμό, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, για στήριξη του ελληνικού σχολείου, για ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. «Στόχος μας είναι το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τον πόλο της κεντροαριστεράς, να αναδειχθεί τρίτο κόμμα στις εκλογές και να αναγκάσει τους δύο πρώτους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Ο λαός δεν μπορεί να αντέξει νέες θυσίες. Καλούμε τους συντρόφους μας να γυρίσουν πίσω στο σπίτι σε ένα πατριωτικό, λαϊκό, σοσιαλιστικό και κόμμα ευθύνης, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ», ολοκλήρωσε ο κ. Μαρκάτος. Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο τρίτος υποψήφιος, Αντώνης Λουβερδής, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δίνουμε έναν τίμιο και δίκαιο αγώνα για να αντιπαρέλθουμε την δίνη των καιρών. Θέλουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Είναι ένας αγώνας ζωής και πνοής όπου θα κριθεί το αύριο της πατρίδας μας. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο ρυθμιστής στα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Χρειάζεται εθνική ομοψυχία για να έρθει η ανάπτυξη. Το ΠΑΣΟΚ δεν ξεγέλασε τους πολίτες από το 2010 και μετά όταν όλοι το λοιδορούσαν. Είναι καιρός να αφήσουμε στην άκρη τις προσωπικές αδυναμίες και να συσπειρωθούμε. Το ΠΑΣΟΚ θέλει η χώρα να έχει ισότιμο και ισοδύναμο λόγο στην Ευρώπη».
Σημείωση: Το παρόν στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν μεταξύ άλλων οι Σπύρος Μοσχόπουλος, Αλέκος Καλαφάτης, Μάρκος Κοτσιλίνης, Νίκος Σκλάβος και Σπύρος Σαμούρης.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ