ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)


elme_ki@yahoo.gr
Μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικοί του Νομού στο δρόμο του αγώνα:
Για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή
Κινητοποίηση σχολείων Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 10.30 πμ στο Αργοστόλι
Μαζική ήταν η παρουσία έξω από το Δημαρχείο Ληξουρίου των μαθητών από το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Ληξουρίου, που απαίτησαν απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα των σχολείων της Παλικής, της πιο σεισμόπληκτης περιοχής του Νομού. Παραβρέθηκαν εκεί καθηγητές, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ και της ‘Ένωσης Γονέων, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι, για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους. Όλα τα «χτυπημένα» από το σεισμό σχολεία (Γυμνάσιο, Λύκειο και Μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου) παραμένουν στην ίδια απαράδεκτη κατάσταση και κανείς δεν ξέρει σε ποιο σημείο βρίσκονται ακόμη κι οι μελέτες για την αποκατάστασή τους. Οι συνθήκες στα ανθυγιεινά κοντέινερς του ΓΕΛ στην ανεμοδαρμένη περιοχή «φύκια» (σε ορισμένες περιπτώσεις) δεν επιτρέπουν να διεξάγεται καν η διδασκαλία. Το κτίριο που δόθηκε στους μαθητές ΕΠΑΛ είχε κριθεί ακατάλληλο για τους μαθητές του νηπιαγωγείου, ενώ ο προαυλισμός πραγματοποιείται στο δημόσιο δρόμο!!! Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και σε μια σειρά άλλες περιοχές του Νομού, αφού πουθενά δεν έγινε κανένας ουσιαστικός αντισεισμικός έλεγχος και δεν λήφθηκαν στοιχειώδη μέτρα (σκάλες διαφυγής κλπ) ενώ παγιώνεται και το καθεστώς των κοντέινερς. Τα πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα δεν εκκινούν.
Η ΕΛΜΕ-ΚΙ είχε προειδοποιήσει ότι στο Ληξούρι, αν δεν μπουν άμεσα «μπροστά» το νέο Λύκειο και το Μηχανουργείο για το ΕΠΑΛ, τα σχολεία θα έχουν μεγάλες δυσχέρειες στη λειτουργία τους. Για το κτιριακό συγκρότημα στο Φαραώ, όπου οι εργασίας έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης πόρων, κανείς δε γνωρίζει τι έχει γίνει σε σχέση με την ανταπόκριση του εργολάβου στα μέτρα ασφαλείας που είχαν συμφωνηθεί.
Οι μαθητές έθεσαν επί τάπητος το γεγονός ότι τα παιδιά 2.200 οικογενειών στο Νομό με σπίτια «κόκκινα» ή «κίτρινα» από το σεισμό, στην πλειονότητά τους από την Παλική, δεν έχουν λύσει το πρόβλημα της στέγης, ενώ οι γονείς τους δεν παίρνουν το επίδομα ενοικίου και φορολογούνται κι από πάνω για τα κατεστραμμένα σπίτια τους. Έντονα τέθηκε και η απαράδεκτη κατάσταση στο οδικό δίκτυο της περιοχής που καθιστά επικίνδυνη και προβληματική τη μετακίνηση των μαθητών, την ίδια στιγμή που η μεταφορά για 600 μαθητές στο Νομό είναι «στον αέρα». Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν η καθυστέρηση στην, ήδη χαμηλή, χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, η μη λειτουργία πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας κ.α. Το κυριότερο: υπάρχουν μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κυβερνήσεων - ΕΕ – κεφαλαίου, που δίνουν τα πάντα για την κερδοφορία των ομίλων στεγνώνοντας τη χρηματοδότηση για τα σχολεία, για την ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση και προστασία, για τις προσλήψεις και βάζοντας νέα ταξικά εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει ότι ο αντιδήμαρχος Παλικής δραπέτευσε για δεύτερη συνεχόμενη φορά από την συνάντηση με μαθητές – γονείς και εκπαιδευτικούς. Βεβαίως, κάτω από τη γενική κατακραυγή και εκ των υστέρων, παράγοντες της τοπικής διοίκησης λένε ότι θα έλθουν στα σχολεία άμεσα «για να «καταγράψουν τα προβλήματα και να πάρουν μέτρα»!!!

Ο εμπαιγμός από κυβερνήσεις – τοπικές διοικήσεις κι η απαξίωση των αγώνων των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να συνεχίζεται.
Απαιτούμε:
· Σύγχρονες – ασφαλείς σχολικές υποδομές για όλο το Νομό. Τώρα νέο κτίριο για το Λύκειο Ληξουρίου και για τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ Ληξουρίου. Δρομολόγηση συνολικά των πέντε νέων συγκροτημάτων για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας στο Νομό, αντισεισμικός έλεγχος και μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών παντού.
· Άμεση κάλυψη των κενών! Καμία διδακτική ώρα χαμένη. Έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
· 20 μαθητές ανά τάξη και 15 στο Νηπιαγωγείο και σε Α’ και Β’ Δημοτικού. Να αποσυρθεί η εγκύκλιος Κουράκη για 27 (+10%) μαθητές, δηλαδή για 30άρια τμήματα!
· Στελέχωση των σχολείων και των δομών ειδικής αγωγής και του ΚΕΔΔΥ.
· Ειδικά μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες, τους άνεργους για υλικά, αναλώσιμα κ.α.
· Δωρεάν μετακίνηση και διασφάλιση ασφαλούς μεταφοράς όλων των μαθητών.
· Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών, άμεση υποδομή για δωρεάν παροχή δελτίων υγείας.
· Μόνιμη σταθερή εργασία και τακτική αμοιβή για τις καθαρίστριες.
Εμείς έχουμε τη δύναμη!
Καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές σε
κινητοποίηση
στο Δημαρχείο Αργοστολίου και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (πρώην Νομαρχία),
την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη
και ώρα 10.30 πμ.
Η ΕΛΜΕ-ΚΙ θα προκηρύξει διευκολυντική 3ωρη στάση εργασίας για την ίδια μέρα.
Με αγώνες καταχτάμε τα δικαιώματά μας ενάντια στις πολιτικές που κλέβουν τη μόρφωση από τα παιδιά του λαού για να αυγαταίνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Ληξούρι 14/9/2015
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Η Αντιπρόεδρος
Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Ποταμιάνου Σοφία
Φαρακλός Βαγγέλης

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ