ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Δημοσκόπηση Zougla.gr μπροστά η ΝΔ





Ντέρμπι μέχρι τέλους, όσον αφορά τους δύο διεκδικητές της εξουσίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καταγράφει η τρίτη κυλιόμενη διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr, έξι ημέρες πριν από τις εκλογές.

Η ψηφοφορία διεξήχθη μεταξύ 11-14 Σεπτεμβρίου και συμμετείχαν 790 πολίτες.

Τα δύο μεγάλα κόμματα σταθεροποιούν τις δυνάμεις τους με τη ΝΔ να παγιώνει ένα οριακό προβάδισμα έναντι του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίζει το τελευταίο του χαρτί ώστε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, λόγω της «αιμορραγίας» προς τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Τα ευρήματα, περί οκτακομματικής Βουλής και της έλλειψης αυτοδυναμίας, εντείνουν την προοπτική μετεκλογικών συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Η διαδικτυακή κάλπη της «Ζούγκλας» έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις στο παρελθόν και την Τρίτη θα ξεκινήσει και η τέταρτη κυλιόμενη ψηφοφορία, μετά και την ολοκλήρωση του debate των δύο πολιτικών αρχηγών, ώστε οι ψηφοφόροι να σχηματίσουν πλήρη εικόνα για τους δύο μονομάχους.

Τα ερωτήματα της έρευνας:

Στο πρώτο ερώτημα το οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες αφορούσε στο debate των επτά πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν (από 0-10) την παρουσία των προέδρων των κομμάτων και ανέδειξαν στην πρώτη θέση, με οριακή διαφορά, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Δείτε στο γράφημα τις βαθμολογίες και τον μέσο όρο:


Επίσης, οι πολίτες κατέθεσαν την άποψή τους σχετικά με την αξιοπιστία του πρώην πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ. Το μεγαλύτερο και συντριπτικό ποσοστό θεωρεί αναξιόπιστους τόσο τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το τρίτο ερώτημα της παρούσας έρευνας αφορούσε στο κατά πόσο το εκλογικό σώμα πιστεύει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα υλοποιήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, εφόσον κόψουν πρώτοι το νήμα του τερματισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων εμφανίστηκε δύσπιστο και ψήφισε ΟΧΙ…

Δείτε τους πίνακες:


Παράσταση νίκης και πρόθεση ψήφου

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν πρώτος με διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να ανέρχεται στο 8,8%.


Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, εμφανίζουν μικρή άνοδο στα ποσοστά τους, ωστόσο, η ΝΔ κόβει πρώτη το νήμα με διαφορά μίας μονάδας.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 24%, ενώ οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν 2,7% και βρίσκονται οριακά εκτός Βουλής. Η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη αποσπά 6,1%, ενώ και η Χρυσή Αυγή διατηρεί υψηλά ποσοστά. Το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ παίρνει 6 μονάδες, το ΚΚΕ 3,7%, το ΠΟΤΑΜΙ 3,3%, ενώ είσοδο στη Βουλή (οκτακομματική) εξασφαλίζει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, με 4,3%.

Συγκριτικοί πίνακες των τελευταίων ψηφοφοριών:

Συσπειρώσεις ψηφοφόρων:

Όσον αφορά τις συσπειρώσεις, η ΝΔ εμφανίζεται πιο ισχυρή, αλλά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τα ποσοστά του. Το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη χάνει ψηφοφόρους που κατευθύνονται προς την Ένωση Κεντρώων και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «αιμορραγεί» κυρίως προς το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.


H ταυτότητα της έρευνας:
zougla.gr

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ