ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

arxipelagos


Με πρωτοβουλία της ΠΝΟ πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Διοίκησής της με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής στις 14/10/2015.

Τα μέλη της Διοίκησης της ΠΝΟ ανέπτυξαν τις θέσεις και απόψεις τους αναφορικά με το σύνολο των συσσωρευμένων και οξυμένων προβλημάτων που μαστίζουν τον ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας και για τα οποία ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας ουδεμία απάντηση έχει δώσει είτε γραπτώς, είτε προφορικώς έως και σήμερα!!

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε ότι η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της στον χώρο της Ναυτιλίας έδωσε αρκετά δείγματα γραφής σχετικά με την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει, ικανά ώστε να πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι η ναυτιλιακή της πολιτική αποτελεί συνέχεια της ακολουθούμενης εφοπλιστόδουλης κατεύθυνσης που πιστά τήρησαν, εφάρμοσαν και υλοποίησαν τα κόμματα Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ σε όλη την μεταπολιτευτική περίοδο.

Ήδη από το πρώτο 7μηνο της διακυβέρνησης με τα έργα και τις ημέρες της η κυβέρνηση έδωσε διαπιστευτήρια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, εγγυήθηκε την συνέχεια του αποικιοκρατικού θεσμικού πλαισίου που κατοχύρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την εξασφάλιση τόσο της επιχειρηματικής ασυδοσίας όσο και της φοροασυλίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου και σήμερα δηλώνει ότι και το επόμενο διάστημα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο θα εξακολουθήσει να είναι η ναυτιλιακή πολιτική της. Για την τεκμηρίωση της παραπάνω διαπίστωσης ανέφερε πλήθος γεγονότων από την ασκούμενη ναυτιλιακή πολιτική ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που επιβεβαιώνει την θέση αυτή. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

· Άφησε άθικτο το καθεστώς της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας που αγγίζει το 80% της ποντοπόρου ναυτιλίας και αφορά την απασχόληση των χαμηλόμισθων αλλοδαπών.

· Νομιμοποίησε τον επαγγελματικό διωγμό των ελλήνων ναυτικών από την ποντοπόρο ναυτιλία.

· Δεν άγγιξε στο ελάχιστο τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

· Διατήρησε όλη την προηγούμενη αντιναυτεργατική πολιτική στην κρουαζιέρα, στην ακτοπλοΐα, στα πορθμεία και στις άλλες κατηγορίες πλοίων.

· Άφησε σε ισχύ τις αντιδραστικές νομοθετικές ρυθμίσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και την απεργοσπαστική διάταξη στο δικαίωμα της απεργίας.

· Δεν πήρε το παραμικρό μέτρο για την ανεργία, την προστασία των ανέργων, την παραβίαση της ναυτικής νομοθεσίας, την καταστρατήγηση των ΣΣΕ και των εργασιακών σχέσεων. Σιώπησε και αδράνησε στο φαινόμενο των δουλεμπορικών κυκλωμάτων που λυμαίνονται και εκμεταλλεύονται τους άνεργους ναυτικούς.

· Δεν έλαβε κανένα μέτρο για το μαζικό φαινόμενο της απλήρωτης ναυτικής εργασίας και η όποια παρέμβαση περιορίστηκε σε μια ναυτιλιακή εταιρία (ΝΕΛ) και αυτό χάρη στους αγώνες των απλήρωτων ναυτεργατών και της ΠΕΝΕΝ.

· Αποδέχτηκε τις άθλιες μειωμένες συνθέσεις στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία διεθνών γραμμών.

· Δεν επιχείρησε την παραμικρή αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, πράγμα που επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τα προβλήματα για τους χρήστες των Ακτοπλοϊκών πλοίων, όπως επίσης διατήρησε τα πανάκριβα εισιτήρια στα Ακτοπλοϊκά πλοία.

· Ταυτόχρονα πρόσφερε την κατάργηση του επίναυλου στα εισιτήρια της Ακτοπλοΐας δίνοντας έτσι ζεστό χρήμα στους εφοπλιστές.

· Ήταν και παραμένει παντελώς ανύπαρκτος ο ρόλος του Υπουργείου σε δεκάδες προβλήματα των Ναυτεργατών που αντιμετωπίζουν μέσα και έξω από τα καράβια.

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ επισήμανε την κρισιμότητα των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ναυτεργάτες από την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης στην νέα συμφωνία με το μνημόνιο 3 που οι συνέπειές του είναι καταστροφικές για τον λαό και τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό κατήγγειλε τα σχεδιαζόμενα μέτρα:

· Μείωση των οργανικών συνθέσεων στην Ακτοπλοΐα

· Διάλυση του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ

· Παραπέρα μείωση των συντάξεων για τους απόμαχους του κύματος

· Περικοπές στις εφάπαξ παροχές

· Επιδείνωση των όρων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

· Αύξηση της ανεργίας, εντατικοποίηση της εργασίας, παραβίαση της νομοθεσίας για τα ωράρια εργασίας και τις ώρες ανάπαυσης και επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στην εποχή της γαλέρας. Κίνδυνοι για την ασφάλεια των πλοίων, των επιβαινόντων και των Ναυτεργατών.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ τόνισε ότι ο κλάδος θα αντιμετωπίσει αυτή την νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική αναπτύσσοντας και κλιμακώνοντας τους αγώνες τους ώστε να μην υλοποιηθούν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των τοκογλύφων δανειστών.

Ειδικότερα για τις οργανικές συνθέσεις επισήμανε ότι συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στα πλοία και δεν πρόκειται να την παζαρέψουμε ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με την τρόϊκα, ούτε με τους εφοπλιστές που κρύβονται πίσω από αυτές τις άθλιες μεθοδεύσεις.

Εάν νομίζει η κυβέρνηση και ο Υπουργός Ναυτιλίας ότι πρέπει να το επιχειρήσουν να θέσουν σε θανάσιμο κίνδυνο την ασφάλεια της Ακτοπλοΐας, ας το πράξουν και θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει από το οργανωμένο κίνημα των Ναυτεργατών.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Ναυτιλίας επανειλημμένα έκανε αναφορά στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας που αποτελεί παράγοντα που καθορίζει την πολιτική της κυβέρνησης.

Δεν απάντησε όμως στο σχόλιο του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ ο οποίος σημείωσε ότι αυτόν τον δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων η κυβέρνηση δίνει τα ρέστα της με την πολιτική και τα μέτρα που παίρνει να τον χειροτερεύσει και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις του κεφαλαίου που τα τελευταία χρόνια των μνημονίων όλες οι κυβερνήσεις και το πολιτικό προσωπικό (μεταξύ των οποίων και ο Δρίτσας) στηρίζουν, ενισχύουν και διευρύνουν τα προνόμια και τα συμφέροντά τους.

Επίσης ο κ. Δρίτσας αποκάλυψε ότι γνώριζε από τις αρχές του Αυγούστου του 2015 την απαίτηση των κλιμακίων της τρόϊκα ότι θα ζητήσουν την άμεση υλοποίηση της προγενέστερης μνημονιακής δέσμευσης για μείωση των συνθέσεων στην Ακτοπλοΐα.

Προφανώς το πολιτικό ήθος του κ. Δρίτσα επέβαλε να διατηρηθεί η εξέλιξη αυτή ως επτασφράγιστο μυστικό όλη την προεκλογική περίοδο και να το αποκαλύψει με την τοποθέτησή του στην Βουλή στις προγραμματικές δηλώσεις που πλέον δεν είχε κανέναν λόγο να το αποκρύψει….

Αυτά και πολλά ακόμη ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ που αποσιωπήθηκαν στις εκλογές εξπρές που συναποφάσισαν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί τους Μέρκελ, Ολάντ και οι υπόλοιποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ευοδωθεί το σχέδιο για την υφαρπαγή της ψήφου του ελληνικού λαού.

Ο Υπουργός δεν παρείχε στο επίμαχο θέμα των οργανικών συνθέσεων καμιά διαβεβαίωση ή δέσμευση προς τους εκπροσώπους των Ναυτεργατικών σωματείων, παρά μόνο ότι θα καταβάλει προσπάθεια αυτό να μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο……

Στα υπόλοιπα θέματα της αρμοδιότητάς του επίσης δεν πρότεινε καμιά λύση για την αντιμετώπιση σειράς αιτημάτων που περιέχονται στο διεκδικητικό πλαίσιο των Ναυτεργατών.

Σε ότι αφορά τα ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά ζητήματα, παρέπεμψε στον αρμόδιο Υπουργό κ. Κατρούγκαλο.

Μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ θα συνεδριάσει στις 19/10/2015 ενώ πραγματοποιείται και η Γενική Συνέλευση των μελών μας στις 21/10/2015 όπου θα πάρει αποφάσεις για τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την οργάνωση αγωνιστικών και απεργιακών αγώνων.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στην ομαλή λειτουργία των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών την ευθύνη θα έχει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Πιστεύουμε ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα, οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι Ναυτικοί έχουν μόνο έναν δρόμο μπροστά τους να ακολουθήσουν, αυτόν του αγώνα για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους και σε αυτόν ενωμένοι και αποφασισμένοι θα πορευθούν.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ