ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ





ΑΘΗΝΑ, 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 – Η Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα, μετά τις πρόσφατες προτάσεις που έχει ήδη υποβάλλει στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέχρι σήμερα για το αγροτικό και την φορολογία στα πλαίσια της εκστρατείας της «Υπάρχει τρόπος!» του υπέβαλε σήμερα νέα ουσιαστική πρόταση για την επανασύσταση του Ελληνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας & Ανάπτυξης.
Ο Πρόεδρος του κόμματος Γιάννος Γραμματίδης δήλωσε σχετικά ότι μεταρρυθμίσεις χωρίς κεντρικό σχεδιασμό για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ιδιαίτερα κάτω από καθεστώς παρατεινόμενης ύφεσης και απουσίας επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν έχουν έννοια. Ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να γίνεται μετά από διαβούλευση με όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, την επιχειρηματικότητα, την ακαδημαϊκή κοινότητα, το τραπεζικό σύστημα και την κεντρική εξουσία.

Ως γνωστό, συνέχισε ο κ. Γραμματίδης, υπάρχει – ατυχώς όμως ανενεργό – το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας & Ανάπτυξης (“ΕΣΑΑ”) του οποίου η λειτουργία στο παρελθόν υπήρξε άκρως προβληματική κι αναποτελεσματική και λόγω της σύνθεσης και δομής του αλλά και λόγω του τρόπου λειτουργίας του. Το ΕΣΑΑ ασφαλώς και πρέπει να αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της πολιτείας, στο οποίο όλοι οι θεσμικοί παράγοντες χωρίς εξαιρέσεις κι αποκλεισμούς να συνομιλούν, συζητούν και καταθέτουν τις προτάσεις τους για θέματα που αφορούν όλες τις πτυχές της Ανάπτυξης και της προώθησης της Ανταγωνιστικότητας. Το ΕΣΑΑ πρέπει να είναι το δημόσιο βήμα της κοινωνικής διαβούλευσης και του κοινωνικού διαλόγου. Να εξασφαλίζει τη θεσμική συμμετοχή όλων των φορέων – της Κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων – στη διαμόρφωση των γενικών αξόνων της στρατηγικής, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ή έστω την εξειδίκευση των επιμέρους διαφωνιών.

Ο κ. Γραμματίδης τόνισε στον Πρωθυπουργό ότι το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ (“Compete”), αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της καινοτομίας ως καταλυτικού παράγοντα για την παραγωγικότητα και τη μελλοντική ευημερία, κατανοώντας ότι οι επενδύσεις στην ανάπτυξη και στο ανθρώπινο κεφάλαιο βοηθούν στην ανάπτυξη της περιφερειακής, εθνικής και διεθνούς ανταγωνιστικότητας κι επιθυμώντας να προωθήσουν και να ενδυναμώσουν τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ του ΕΣΑΑ και του Compete συμφώνησε το Compete να εργαστούν από κοινού με το ΕΣΑΑ προκειμένου να κινητοποιήσουν ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων θεσμικών παραγόντων κι εμπειρογνωμόνων που να αντιλαμβάνονται τη σημασία του σχεδιασμού αποτελεσματικών πολιτικών με στόχο την προώθηση της καινοτομίας υψηλής τεχνολογίας και την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία. Η προσπάθεια αυτή θα δημιουργούσε μία πλατφόρμα για καινοτόμες δράσεις που θα συνέδραμαν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της οικονομικής σταθερότητας. Τα μέρη θα συνεργαζόντουσαν για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, συζητήσεων κι άλλων συναφών ενεργειών που αφορούν θέματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας όπως: ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά και προώθηση της καινοτομίας της επιχειρηματικότητας σε μικρές και μεσαίες εταιρίες.
Ο κ. Γραμματίδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι η Διοίκηση του Compete του ζήτησε να μεταφέρει στον Έλληνα Πρωθυπουργό την επιθυμία τους να έλθουν σε επαφή μαζί του ώστε να ανοίξουν με την ελληνική κυβέρνηση έναν διάλογο σχετικό με την τεχνική βοήθεια που μπορούν να της προσφέρουν σχετικά με την επαναδραστηριοποίηση του ΕΣΑΑ Τέλος, ο κ. Γραμματίδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι θα βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία στο τέλος Οκτωβρίου και θα συμμετάσχει σαν ομιλητής στην διεθνή συνδιάσκεψη των εθνικών Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας με αντικείμενό του τις μεταρρυθμίσεις και την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.
Υπάρχει τρόπος!

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ