ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ξεχάσαμε ότι στις εκλογές Αρχιερέων, τον πρώτο λόγο έχει το Άγιο Πνεύμα…;;

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Το έχουμε παραξηλώσει!
Από τη μια η ευμάρεια και η χλιδή μέσα στην οποία ζούν οι Ιεράρχες μας( οι πρίγκηπες της Εκκλησίας) και από την άλλη η ανοχή που δείχνει το χριστεπώνυμο πλήρωμα, γιατί έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αδιαφορίας στους πολλούς, κάθε φορά που έχουμε εκλογή Αρχιερέως, ενώ αντιθέτως ενδιαφέρεται η κλειστή κάστα εκ μέρους της Εκκλησίας και μία μικρή ομάδα λαϊκών που ζεί κοντά στην Εκκλησία και από την ….Εκκλησία !!!
Η εν Αγίω Πνεύματι εκλογή των νέων Ιεραρχών, ωστόσο, είναι ένα μέγα και ιερό Μυστήριο το οποίο ενσαρκώνει την Χάρη του Θεού και μεταφέρει την Αποστολική διαδοχή στους Επισκόπους της Εκκλησίας μας! Ισως γιαυτό θα πρέπει να αναθεωρήσουν κάποιοι τις κοσμικές αντιλήψεις που το αντιμετωπίζουν και να το δούν με την δέουσα σοβαρότητα και προπαντός με φόβο Θεού!

Κάθε φορά που η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος συνέρχεται για να εκλέξει νέους Αρχιερείς επικρατεί– και αιτιολογημένα– μεγάλη χαρά στους κόλπους της Εκκλησίας μας γενικά και ιδιαιτέρως στις επιμέρους Μητροπόλεις, εκεί όπου ο λαός του Θεού περιμένει τον νέο Ποιμενάρχη του.

Η τακτική Ιεραρχία που συνέρχεται την επόμενη εβδομάδα( από Τρίτη 6 Οκτωβρίου, έως Παρασκευή 9 Οκτωβρίου), έχει μέσα στις εργασίες της και μάλιστα την τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων τις εκλογές δύο νέων Μητροπολιτών: τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας και τον Μητροπολίτη Τρίκκης.

—Για την Μητρόπολη Κεφαλληνίας τα πράγματα έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
Μετά την αιφνίδια Κοίμηση του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτη Γερασίμου, κεφαλλήνιου γέννημα- θρέμμα, δημιουργήθηκε μία πανκεφαλληνιακή δυναμική, η οποία έθεσε στην Ιεραρχία θέμα εκλογής και αυτή τη φορά, Κεφαλλήνιου Μητροπολίτη. Επιστολές, ψηφίσματα, τηλεφωνήματα από τους τοπικούς άρχοντες , από φορείς, από οργανώσεις και σωματεία, από ομογενειακές οργανώσεις των ΗΠΑ , από επιφανείς προσωπικότητες της Πολιτείας,κατέληγαν στην κοινή επωδό: ο νέος Μητροπολίτης να είναι Κεφαλλήνιος και μάλιστα ο πρώτος εκ των Κεφαλληνίων, που είχε το προνόμιο και την τιμή να προτείνεται ευθέως από τους συμπατριώτες του είναι ο Αρχιμ. Νικόλαος Χαρτουλιάρης, ο και ιατρός,ο οποίος υπηρετεί στην Μητρόπολη Κηφισίας και μάλιστα στην Ελευθερώτρια της Πολιτείας.
Ο π. Νικόλαος επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο εγκαίρως και του υπέβαλε τα σέβη του και του ζήτησε την ευχή του για να κατέλθει στην εκλογική διαδικασία, δεδομένου οτι και στην προηγούμενη εκλογή εδοκίμσσε τις δυνάμεις του και εσημείωσε αξιοπρεπή εμφάνιση μετά το απόλυτο φαβορί που ήταν ο Γέρων Γεράσιμος.
Ο Αρχιεπίσκοπος του την παρείχε πλουσιοπάροχα αλλά το » χρίσμα» δεν το πήρε!
Το περίεργο σε όλο αυτό είναι η στάση του Αρχιεπισκόπου,ο οποίος μολονότι δέχθηκε τρομακτική πίεση για την υποψηφιότητα του π. Νικολάου, δεν ενέδωσε και άφησε το θέμα να αιωρείται και τα κουτσομπολιά οργιάζουν.Προς τί άραγε όλο αυτό; Κανείς δεν γνωρίζει!

— Η δεύτερη υποψηφιότητα πρόκυψε ύστερα από πρόταση του νεοεκλεγέντα σχετικά, Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, για τον συνυποψήφιό του στην εκλογή Ιωαννίνων, διευθυντή της Σχολής Βελλά, Αρχιμ. Δημήτριο Αργυρό. Συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο και του ζήτησαν την ευχή του, για να θέσει ο π. Δημήτριος υποψηφιότητα για την Μητροπολη Κεφαλληνίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν και στην περίπτωση αυτή άνετος και γενναιόδωρος, ευχόμενος καλόν αγώνα και επιτυχή έκβαση με τη βοήθεια του Θεού και την ψήφο των Ιεραρχών.

Παράλληλα, όμως, με τις δύο παραπάνω επικρατέστερες υποψηφιότητες, αναφέρουμε και τα ονόματα δύο ακόμη Κεφαλλήνιων κληρικών: του δραστήριου Αρχιμ. Φώτιου Γαβριελάτου, που υπηρετεί ως Ιεροκήρυξ στη Μητρόπολη Κεφαλληνίας και του Αρχιμ. Καλλινίκου Γεωργάτου, που υπηρετεί στην Μητρόπολη Ναυπάκτου.
Οι Ιεράρχες, πάντως, είναι προβληματισμένοι με τη μεθόδευση που επιχειρήθηκε από την Αρχιεπισκοπή και από την πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από τον νέο σχετικά Ιεράρχη, ο οποίος ανήκει στο ισχυρό Αρχιεπισκοπικό περιβάλλον, όταν μάλιστα άλλοι Ιεράρχες και έμπειροι και παλιοί, δεν έχουν τολμήσει όχι να προωθήσουν κάποιο δικό τους κληρικό, αλλά ούτε και να το σκεφτούν δεν κατάφεραν!
Θα δούμε πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά στην Ιεραρχία και θα διαπιστώσουμε για μία ακόμη φορά το αν αφουγκράζεται και αν δεν αφουγκράζεται η Ιεραρχία– και γιατί— τα θέλω του χριστεπωνύμου πληρώματος! Ύστερα μιλάμε πώς μας προέκυψε η απόσταση και η αναντιστοιχία που επικρατεί, μεταξύ της διοίκησης της Εκκλησίας και του λαού του Θεού, ο οποίος πρέπει να δέχεται ως πρόβατο τα πάντα και να μην έχει άποψη, ούτε να υψώνει φωνή!

— Για την Μητρόπολη Τρίκκης, το τοπίο είναι πιο καθαρό! Ο Γέρων Τρίκκης ζήτησε την προαγωγή του Πρωτοσυγκέλλου του Χρυσοστόμου Νάσση,ενός ταλαντούχου και χαρισματικού κληρικού– πνευματικού αναστήματος του σοφού Αδάμαντος της παλαιάς Ιεραρχίας, του Γέροντος Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Χρυσοφάκη. Ο Αρχιμ. Χρυσόστομος, εργάσθηκε σκληρά και στην ενορία του ,στην Αγία Μαρίνα Τούμπας και στα γραφεία της Μητρόπολης της συμπρωτεύουσας και άφησε έργο πλούσιο και θαυμαστό πίσω του,μέχρις ότου ανέλαβε τα καθήκοντα Πρωτοσυγκέλου, στον Μητροπολίτη Τρίκκης Αλέξιο τα τρία τελευταία χρόνια. Και εδώ εργάσθηκε υποδειγματικά και αγαπήθηκε από τον κλήρο και τον λαό της ιστορικής Μητρόπολης. Και ο Γέρων Τρίκκης για να επιβραβεύσει αυτή την υποδειγματική συμπεριφορά του π. Χρυσοστόμου, μαζί και την προσφορά, το έργο και την αφοσίωσή του, αποφάσισε να παραιτηθεί και να ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο και τους συνεπισκόπους του να τον εκλέξουν ως διάδοχό του!
Μολονότι αυτή η μεθόδευση εκλογής δεν είναι ορθή από Εκκλησιολογικής απόψεως και γιαυτό δεν τηρείται πάντα( π.χ. στην εκλογή Αργολίδος προτιμήθηκε ο …ταξιδευτής Νεκτάριος, από τον γηγενή Επιδαύρου Καλλίνικο, τον οποίο είχε ζητήσει εν ζωή ο αείμνηστος Ιάκωβος) στην περίπτωση του Τρίκκης η Ιεραρχία δεν θα του χαλάσει χατήρι, γιατί το θέλει και ο Αρχιεπίσκοπος.

Ωστόσο για την Μητρόπολη Τρίκκης, υπάρχει μία ακόμη δυναμική υποψηφιότητα ενός καλού και φωτισμένου κληρικού που κατάγεται από τα Τρίκαλα αλλά υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον Αρχιμ. Γρηγόριο Κωνσταντίνου, ο οποίος αφού έλαβε την ευχή και την τυπική άδεια από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, δίνει σεμνά και διακριτικά τον αγώνα του! Και από κεί και πέρα ο Θεός θα μιλήσει ο Θεός την επόμενη Παρασκευή.



— Εκτός όμως από τις εκλογές των δύο Μητροπολιτών, οι πληροφορίες μας λένε οτι η Ιεραρχία θα ασχοληθεί και με το επίμαχο θέμα της εκλογής νέων τιτουλαρίων Επισκόπων για τις Μητροπόλεις Ηλείας, Κορίνθου και Γλυφάδας! Αν εγκριθεί από την Ιεραρχία η κάλυψη των θέσεων αυτών θα έχουμε τις εξής προτάσεις:
–Για την Μητρόπολη Ηλείας, ο Μητροπολίτης Γερμανός θα προτείνει ως τιτουλάριο Επίσκοπο τον Ιεροκήρυκά του Αρχιμ. Δαμασκηνό Πετράκο.
— Για την Μητρόπολη Κορίνθου, ο Μητροπολίτης Διονύσιος θα προτείνει τον Αρχιμ. Αγάπιο Δρίτσα., Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητρόπολης.
— Για την Μητρόπολη Γλυφάδας, ο Μητροπολίτης Παύλος θα προτείνει τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Αλέξιο Ψωίνο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αναφέρουν οι ίδιες πηγές οτι ναί μεν, θα φέρει το θέμα στην Ιεραρχία, όπως υποσχέθηκε στους ενδιαφερόμενους Ιεράρχες,αλλά θα αφήσει να αποφασίσει η πλειοψηφία των Ιεραρχών,δίχως άνωθεν παρεμβάσεις ή πλαγιομετωπικές πιέσεις.
Ναί και σε αυτή την περίπτωση η …»γνώμη τω πλειόνων κρατείτω», αλλά….(αχ,αυτά τα δύο ά και δύο λ),αρκεί να το θέλει πρωτίστως και ο Αρχιεπίσκοπος! Άνευ της θελήσεως τούτου, ουδέν εστίν γενέσθαι των δεόντων!Διότι η Εκκλησία μας μπορεί να στηρίζεται στην Συνοδικότητα, εντούτοις διοικείται…Αρχιεπισκοπικοκεντρικά! Και αυτό όπως βλέπετε δεν άλλαξε μέχρι τώρα και δεν θα αλλάξει!
Εκτός και αν……!

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ