ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Μάκης Φόρτες..... Για το Γήπεδο Αργοστολίου και το Ενωσιακό Αθλητικό Κέντρο Φαρακλάτων



Για το Γήπεδο Αργοστολίου και το Ενωσιακό Αθλητικό Κέντρο Φαρακλάτων
του Μάκη Φόρτε
Η απόφαση κατ’ αρχήν της αρμόδιας αρχής που ζητούσε για να
λειτουργήσει το γήπεδο Αργοστολίου «Ανδρέας Βεργωτής» την αντικατάσταση του φθαρμένου συνθετικού χλοοτάπητα και στη συνέχεια η ολοκληρωτική καταστροφή του χλοοτάπητα από την πρόσφατη πλημμύρα, έφεραν στην επιφάνεια δύο μείζονα για το τοπικό ποδόσφαιρο ζητήματα.
Την αχρήστευση του ιστορικού γηπέδου της Κεφαλονιάς «Ανδρέας Βεργωτής» που αποτελούσε πριν λίγα χρόνια το στολίδι της Κεφαλονιάς και ένα από τα πρώτα γήπεδα της Ελλάδας με συνθετικό χλοοτάπητα και τα εμπόδια που ορθώνονται στην χρήση του «Ενωσιακού Αθλητικού Κέντρου «Αγίου Δημητρίου – Ευαγγελιστρίας Φαρακλάτων Κεφαλληνίας» (όπως είναι η επίσημη ονομασία του).
Γήπεδο Αργοστολίου «Ανδρέας Βεργωτής»


Δεν αρμόζει στο γήπεδο που είναι συνδεδεμένο με όλες τις μετασεισμικές γενιές του Αργοστολιού, και ταυτισμένο με την ίδια τη μετασεισμική ιστορία της πόλης, αυτή η κατάληξη.
Όταν έχεις μεγαλώσει σε αυτό το χώρο με ζωντανές σήμερα τις μνήμες και όταν συνέβαλες αργότερα ως Δήμαρχος για να γίνει ένας σύγχρονος αθλητικός χώρος όσο λίγοι στην Ελληνική επαρχία, δεν μπορεί παρά μόνο θλίψη να σου προκαλεί η εγκατάλειψη που περιήλθε και στη συνέχεια η καταστροφή του.
Και τώρα τι πρέπει να γίνει;
Το ότι δεν έχει γίνει καμία συντήρηση στον χλοοτάπητα τα τελευταία χρόνια παρά τις εκ του αντιθέτου φωνές, είτε από αθλητές και παράγοντες, είτε από μέσα ενημέρωσης και ότι επίσης ότι δεν εξασφαλίστηκε κάποια πίστωση για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό στην υπόβαση του αγωνιστικού χώρου, έχει σαν αποτέλεσμα το κόστος συνολικά τω έργων να ανεβαίνει κοντά στα 700.000 ευρώ.
Ας ξεκινήσουν άμεσα με την έγκριση της μελέτης από το δημοτικό συμβούλιο που έχει συνταχθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, γιατί ουδείς δεν χρηματοδοτεί έργο χωρίς μελέτη και ας αφήσουν τις δίχως βάση μεγαλόστομες ανακοινώσεις περί δήθεν εξασφαλισμένης χρηματοδότησης …..
Από κει και πέρα χρειάζονται στοχευμένες ενέργειες του Δήμου και προσωπικά του Δημάρχου για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.
Και κάτι ακόμα.
Τον περασμένο Ιούνιο το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής αποφάσισε «την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης της πράξης «ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΑΚΡΥΛΙΚΟΥ ΤΑΠΗΤΑ ΓΗΠΕΔΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑΔΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ» στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος προσέγγισης leader άξονα 4 του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (ΠΑΑ)».
Η απορροία είναι προφανής:
Γιατί δεν υπεβλήθει αίτηση χρηματοδότησης από το ίδιο πρόγραμμα και για την αντικατάσταση ΚΑΙ του συνθετικού χλοοτάπητα του γηπέδου Αργοστολίου;
Ενωσιακό γήπεδο των Φαρακλάτων.
Το 2001 ο τότε και σημερινός Πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κεφαλονιάς – Ιθάκης (Ε.Π.Σ. – Κ.Ι.) κ. Βαγγέλης Μαζαράκης μας ενημέρωσε ότι η Ε.Π.Ο. προτίθεται από δικούς της πόρους να κατασκευάσει δύο γήπεδα, ένα γήπεδο τέλεσης αγώνων και ένα γήπεδο προπονήσεων.
Μετά από συνεργασία που είχαμε ως Δήμος και Αθλητικός Οργανισμός (Πρόεδρος ο συνεργάτης μου κ. Νίκος Κορσιάνος) καταλήξαμε να παραχωρηθεί στην Ε.Π.Σ. – Κ.Ι. το Δημοτικό Στάδιο Φαρακλάτων συνολικής έκτασης 12.381 τ. μ. μαζί με όμορη έκταση 5.020 τ.μ. (σύνολο 17.401 τ.μ.) ιδιοκτησίας του ιερού ναού Αγ. Δημητρίου – Ευαγγελιστρίας Φαρακλάτων, προκειμένου να κατασκευαστούν δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα, εκ των οποίων το ένα τουλάχιστον με χλοοτάπητα, κερκίδες, αποδυτήρια, γήπεδα 5Χ5, μπάσκετ κ.λ.π. καθώς και περιορισμένες κτιριακές κατασκευές όπως κυλικεία, ιατρείο, γραφείο της Ένωσης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κ.λ.π.
Για τον σκοπό αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου έλαβε την 314/2001 ομόφωνη απόφαση και το ίδιο έπραξε και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με την 141/2001 ομόφωνη απόφαση.
Στις 25/1/2002 υπεγράφησαν δύο συμφωνητικά κατάρτισης σύμβασης χρησιδανείου παρουσία της συμβολαιογράφου Άννας Κεκάτου – Γιαννακοπούλου.
Ένα μεταξύ εμένα ως Δημάρχου Αργοστολίου και του Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντάκη Άγγελου (σημερινού δημοτικού συμβούλου και Προέδρου της ΚΕΔΗΚΕ) για την παραχώρηση στο Δήμο της έκτασης των 5.020 τ.μ. και ένα μεταξύ πάλι εμένα ως Δημάρχου Αργοστολίου και του Προέδρου της Ε.Π.Σ. – Κ.Ι. κ. Βαγγέλη Μαζαράκη για την παραχώρηση στην Ένωση της συνολικής έκτασης των 17.401 τ.μ.
Μεταξύ των 11 άρθρων του χρησιδανείου περιλαμβανόταν τα εξής:
Άρθρο 1. Η χρήση του ακινήτου παραχωρείτο στην Ε.Π.Σ. – Κ.Ι.
Επισημαίνω ότι ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΙΔΑΝΕΙΟΥ δεν υπάρχει αναφορά στην Ε.Π.Ο.
Άρθρο 2. Η διάρκεια του χρησιδανείου είναι για 30 χρόνια και λήγει στις 24 Ιανουαρίου 2032. Με την λήξη της σύμβασης το ακίνητο επιστρέφει στο Δήμο και ο Ιερός Ναός θα έχει έσοδα που θα καθοριστούν με κοινή συμφωνία αν παραταθεί η παραχώρηση.
Άρθρο 5. Το Αθλητικό Κέντρο διοικείται και λειτουργεί από Διοικούσα Επιτροπή η οποία είναι πενταμελής, εκ των οποίων τα τρία μέλη ορίζονται από την Ε.Π.Σ. – Κ.Ι. και από ένα το Τοπικό Συμβούλιο Φαρακλάτων και ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Αργοστολίου.
Άρθρο 6. Τα ποδοσφαιρικά γήπεδα θα χρησιμοποιούνται και ως έδρα της ομάδας του Δ.Δ. Φαρακλάτων.
Άρθρο 10. ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ των εγκαταστάσεων θα αποφασίζει σχετικά και ΜΟΝΟΝ η Διοικούσα Επιτροπή του Αθλητικού Κέντρου σε συνεργασία με την Ε.Π.Σ. – Κ.Ι.
Από τα παραπάνω γίνονται σαφή:
1ον. Η Ε.Π.Ο. δεν έχει ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με το Ενωσιακό Αθλητικό Κέντρο Φαρακλάτων. Αν η Ε.Π.Ο. κατόπιν συμφωνίας με την Ε.Π.Σ. – Κ.Ι. ανέλαβε να κατασκευάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι δικό τους και μόνο θέμα.
Ενδεχόμενο αίτημα του Δήμου Κεφαλονιάς (ή της ΚΕΔΗΚΕ) προς την Ε.Π.Ο. (γράφτηκε σήμερα ότι ήδη έγινε) θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά με τις νομικές υπηρεσίες του Δήμου αν θα μπορεί να εγείρει νομική αναγνώριση ιδιοκτησίας από αυτήν.
2ον. Πρέπει να συσταθεί και να λειτουργήσει η 5 μελής Διοικούσα Επιτροπή όπως τα πρώτα χρόνια επί των ημερών της δικής μου Δημαρχιακής θητείας λειτουργούσε σύμφωνα με το υπ’αριθμό 118 Φ: 14/Α/ 5-2-2002 έγγραφο της Ε.Π.Σ. – Κ.Ι.
ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΗ όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 10 της σύμβασης, θα αποφασίζει για κάθε χρήση των εγκαταστάσεων του Ενωσιακού Αθλητικού Κέντρου Φαρακλάτων.
Ακούγεται ότι με πρόσχημα πως το έργο (σημείωση: μετά από 12 – 13 χρόνια !!!) δεν έχει παραδοθεί από την Ε.Π.Ο. στην Ε.Π.Σ. – Κ.Ι. αυτή ……δεν μπορεί να το διαχειριστεί.
Νομίζω ότι δεν χρειάζονται νομικές γνώσεις για να καταλάβει κάποιος το έωλο του ισχυρισμού. Άλλωστε το ξανατονίζω:
Στο συμβόλαιο με την Ε.Π.Σ. – Κ.Ι. δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ αναφορά στην Ε.Π.Ο.
Αντίθετα μάλιστα στο άρθρο 3 η έκταση των 17.401 τ.μ. παραχωρείται από τον Δήμο ΡΗΤΑ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην Ε.Π.Σ. – Κ.Ι. για την κατασκευή ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ των αθλητικών εγκαταστάσεων που προαναφέρθηκαν και μάλιστα εντός τακτής προθεσμίας.
Είναι προφανές ότι στην περίπτωση που η Ε.Π.Σ. – Κ.Ι. θέλει να επιμείνει στους δικούς της ισχυρισμούς ο Δήμος συνεργαζόμενος με τη νομική του υπηρεσία ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ με ασφαλιστικά μέτρα, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της έναρξης των πρωταθλημάτων και σε καμία περίπτωση στην Ε.Π.Ο.
Ως επίλογο
Οι χειρισμοί για την χρήση του Ενωσιακού Αθλητικού Κέντρου Φαρακλάτων από μεριάς του Δήμου Κεφαλονιάς είναι το λιγότερο ανεξήγητοι.
Η Ε.Π.Σ. – Κ.Ι. και η Ε.Π.Ο. από την δικιά τους μεριά βεβαίως τα δικά τους συμφέροντα κοιτάζουν……
Και πρώτα απ’όλα ο χειρισμός της υπόθεσης (μάλιστα απ’ότι έχω ενημερωθεί δίχως την υποστήριξη της νομικής υπηρεσίας του Δήμου) γίνεται από την ΚΕΔΗΚΕ, η οποία όμως δεν είναι ο ιδιοκτήτης της έκτασης που έχει παραχωρηθεί με το συγκεκριμένο χρησιδάνειο στην Ε.Π.Σ. – Κ.Ι.
Ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης ως θεσμικός και εκ του νόμου εκπρόσωπος του Δήμου είναι εντελώς απών, άγνωστο γιατί.
Ύστερα, την χρήση του Ενωσιακού Αθλητικού Κέντρου χειρίζεται ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Άγγελος Κωνσταντάκης με εντελώς αδόκιμο τρόπο αν και γνωρίζει από πρώτο χέρι το ιστορικό της υπόθεσης ως Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Φαρακλάτων το 2002 που πήρε την απόφαση για την παραχώρηση των 5.020 τ.μ. και υπόγραψε μάλιστα το ένα εκ των δύο χρησιδανείων.


Αργοστόλι 7/10/2015
Μάκης Φόρτες
Δήμαρχος Αργοστολίου

1995 – 2006


ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ