ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Προϋπολογισμός για το 2016 με εντάσεις και αποχωρήσεις



Η έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Κεφαλονιάς για το 2016 και των έξι φυσικών του προσώπων (ΟΚΑΠ, Δημοτικό Γηροκομείο, Λιμενικό Ταμείο, ΚΕΔΗΚΕ, ΕΔΑΚΙ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) αποτέλεσε το μοναδικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Από τη διαδικασία απείχε η Ενωμένη Τετράπολη, όπως είχε κάνει γνωστό ο επικεφαλής της παράταξης, Βασίλης Ρουχωτάς, παραμονές της συνεδρίασης ενώ και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης καυτηρίασαν τον τρόπο, με τον οποίο ήρθε το θέμα προς συζήτηση. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θεόφιλος Μιχαλάτος έκανε λόγο “για μια διαδικασία-ξεπέτα χωρίς να επιθυμεί η Δημοτική Αρχή να κάνει διάλογο” ενώ ο Γιάννης Κουρούκλης από τη Λαϊκή Συσπείρωση μίλησε για “συνειδητή υποβάθμιση προκειμένου να κρύψετε το περιεχόμενο αυτού του προϋπολογισμού”. Ο Μάκης Δημητράτος, από τους “Ριζοσπάστες Ξανά” ανέφερε ότι “ο Δήμος μαζί με την ΚΕΔΕ, οδηγούν την αυτοδιοίκηση στα βαθιά, περικόβοντας δαπάνες” ενώ ο Διονύσης Αραβαντινός υπογράμμισε ότι “ο προϋπολογισμός έρχεται από τη Δημοτική Αρχή με την ταχύτητα του Μπολτ δίχως να υπάρχει διάθεση να γίνει ουσιαστική συζήτηση”. Ακολούθησε η εισήγηση του προϋπολογισμού του 2016 από την Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Σοφία Γαρμπή, η οποία τον κοστολόγησε περίπου στα 37 εκατ. ευρώ. Οπως είπε, είναι μειωμένος σε σχέση με τον περσινό, που κυμαίνονταν στα 49 εκατ. ευρώ κι αυτό γιατί δεν συμπεριλαμβάνει χρήματα από έργα του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, ανέφερε ότι λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης προϋπολογίστηκε αύξηση στη χρηματοδότηση του ΟΚΑΠ με το ποσό του 1.250.000 ευρώ ενώ τα προηγούμενα χρόνια το αντίστοιχο ποσό ήταν 1.100.000 ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών του Δήμου μαζί με 40.000 ευρώ που προσφέρονται για τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Αργοστολίου-Ληξουρίου. Ακόμα, υπογραμμίστηκε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό τα έσοδα από τις παραλίες μετά την απόφαση του ΣτΕ, που βάζει φρένο στη διαχείριση τους από τους Δήμους.

Μιχαλάτος: «Αλλάξτε ρότα, αλλάξτε πορεία»
Μετά τη διαδικασία των ερωτήσεων προς τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας, παρουσία και της Γενικής Γραμματέα, Κυριακής Νικολαϊδου, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας. Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος χαρακτήρισε μηδενικό το έργο της Δημοτικής Αρχής και αναφέρθηκε στα παράδοξα που συμβαίνουν στη διαχείριση του Δήμου Κεφαλονιάς. “Δεν δείχνει η δημοτική αρχή εκτός από την κα Νικολαϊδου να αντιλαμβάνεται ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού είναι η κορυφαία εκδήλωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη λειτουργία είτε κυβερνήσεων, είτε δήμων η Δημοτική Αρχή είναι αυτή που παράγει έργο και δρα. Η Δημοτική Αρχή της Κεφαλονιάς μόλις μοίρασε τα οφίτσια σταμάτησε να παράγει έργο και για να καλύψει αυτή την ανεπάρκεια άρχισε να κάνει κριτική στην αντιπολίτευση. Και για να δικαιολογήσω γιατί το έργο της είναι μηδενικό είναι επειδή λειτουργεί τον Δήμο με τα παλιά μοντέλα, τα πελατειακά. Εχετε δημιουργήσει μια πελατειακή δομή και βλέπουμε τα αποτελέσματα. Τα επόμενα χρόνια θα είναι χειρότερα για το Δήμο Κεφαλονιάς γιατί αρχίζουν να καταρρέουν χρόνο με το χρόνο τα έσοδα. Δεν είναι μόνο όλα αποτέλεσμα της κρίσης. Κάθε φορά που έχουμε εθνικές εκλογές ο Δήμος χαλαρώνει και παραλύει. Καταρρέουν κάθε ημέρα τα έσοδα. Πως μπορεί να γίνεται διαχείριση των παραλίων και να μην ξέρουμε ποιοι είναι εργαζόμενοι που τις διαχειρίζονται από την “Καθαριότητα ΕΠΕ”. Αυτά τα παράδοξα συμβαίνουν στη διαχείριση του Δήμου Κεφαλονιάς. Προκαλούμε τη Δημοτική Αρχή να διασφαλίσει τα έσοδα του Δήμου. Παρακαλούμε τη δημοτική αρχή να εφαρμόσει πλήρη διαφάνεια και σύστημα ελέγχου. Θεωρούμε οτι δεν γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων μέσα από τη λειτουργία των απευθείας αναθέσεων. Πρέπει να γίνει οτι γίνεται με τις προσλήψεις από τους Δήμους σε όλα τα σπήλαια της χώρας. Με διαγωνισμό, με ΑΣΕΠ, όχι ημέτεροι. Όχι στους τρόπους λειτουργίας με εθελοντές που δημιουργούν σκιές. Αλλάξτε ρότα, αλλάξτε πορεία και εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε κριτική και να βοηθήσουμε. Θεωρούμε οτι το 2016 πρέπει να έχουμε λιγότερα προβλήματα για να αντέξει ο Δήμος τα επόμενα χρόνια”.

Αποχώρησε από τη διαδικασία ο Μάκης Δημητράτος
Εν συνεχεία, πήρε το λόγο ο Μάκης Δημητράτος, ο οποίος αντέδρασε έντονα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όταν αποχώρησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάκης Παπαναστασάτος προκειμένου να πάει… τουαλέτα! Ναι, καλά διαβάζετε! Γι αυτό το λόγο, ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Παπαναστασάτο και θεωρώντας εαυτόν θιγμένο αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση! Ο Νίκος Ανουσάκης απάντησε, ακολούθως, σε έντονο ύφος στους ισχυρισμούς του Θεόφιλου Μιχαλάτου λέγοντας: “Σταματήστε να φέρεστε σαν παρατάξεις του 3 και 5%. Εχετε στοχοποιήσει τις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Κεφαλονιάς. Λαϊκίστικα και ανεύθυνα θέλετε την αποτυχία του Δήμου. Θέλετε να καταρρεύσει με ότι συνέπεια έχει αυτό για την Κεφαλονιά, προκειμένου να επιπλεύσετε εσείς. Εχετε λυσσάξει με τις δημοτικές επιχειρήσεις. Δεν μας αφήνετε να αγιάσουμε. Οι εκλογές θα έρθουν σε τέσσερα χρόνια και διψάτε για ρεβάνς. Αυτά που ονειρεύεστε για έκπτωση του Δημάρχου είναι μπούρδες!”. Ο Νίκος Γκισγκίνης καυτηρίασε, από τη μεριά του, τη σύμπλευση της Δημοτικής Αρχής με την κυβερνητική πολιτική. “Μην παραμυθιάζεται τον κόσμο και κλαίτε πάνω από το χυμένο γάλα ότι δεν εισπράττετε επειδή έτσι το λέει ο νόμος. Δεν έχετε πολιτική γραμμή ρήξης και σύγκρουσης με την κεντρική πολιτική”. Ο Ηλίας Παρίσης, από την παράταξη των ΦΙ.Κ.Ο., υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή κρύφτηκε πίσω από την κ. Γαρμπή και προέτρεψε τον Δήμαρχο να ορίσει έναν αναπληρωτή εισηγητή έτσι ώστε να μην διακόπτονται συνεδριάσεις επειδή αντιμετωπίζει πρόβλημα ως μητέρα! “Προοπτική δεν βλέπουμε όσον αφορά επενδύσεις και έργα. Εμείς ως ΦΙΚΟ θα καταθέσουμε οτι ο Καλλικράτης κατέστρεψε την Κεφαλονιά όχι ως φιλοσοφία αλλά ως εφαρμογή. Κρύβεστε πίσω από το “λεφτά δεν υπάρχουν”. Λεφτά υπήρχαν αλλά δεν τα εκμεταλλευόσαστε” πρόσθεσε και κατέληξε, κάνοντας λόγο για “χρυσά παιδιά και αποπαίδια των δημοτικών επιχειρήσεων”. Ακολούθησαν κι άλλες τοποθετήσεις και μικροεντάσεις μέχρι τελικά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2016 κατά πλειοψηφία από τη Δημοτική Αρχή. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό των φυσικών προσώπων του Δήμου.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ