ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ανοιχτή επιστολή στο Μητροπολίτη Κεφαλονιάς κ.κ. Δημήτριο



Σεβασμιωτατε
με Δελτίο Τύπου της Μητρόπολης σας, ενημερωθήκαμε πως την
Κυριακή 22/11 θα επισκεφτείτε την Σάμη και θα χοροστατήσετε στην λειτουργία που θα γίνει στον Ι.Ν. της πόλης μας. Με την ευκαιρία αυτή και αφού σας καλωσορίσουμε κι’ εμείς με την σειρά μας στο νησί, επιτρέψτε μας να αναφερθούμε σε Σας, για ένα θέμα που ταλανίζει χρόνια την περιοχή μας και αφορά άμεσα και την τοπική εκκλησία.

Σεβασμιώτατε, Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 οι αδελφοί Χαράλαμπος και Βαγγέλης Τζανετάτου από τα Καταποδάτα της Σάμης, παίρνουν την απόφαση να ανεγείρουν στη Σάμη, μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, αφιερωμένη στη μνήμη των γονιών τους Δημητρίου και Λουκίας Τζανετάτου. Κατόπιν ολοκληρώσεως του έργου δε, να παραχωρηθεί στον τότε Δήμο Σάμης, μετέπειτα Κεφαλονιάς Η Μητρόπολη Κεφαλονιάς, παραχωρεί οικόπεδο στη θέση "Βουνάκια" στην επαρχιακή οδό Σάμης - Πόρου, (τρία περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Σάμης ), με απαράβατο όρο το παραχωρηθέν οικόπεδο, να χρησιμεύσει αποκλειστικά και μόνο για κτίσιμο μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων . Για την αρτιότητα του οικοπέδου, παραχωρούν και έτερο οικόπεδο, οι κληρονόμοι Ευθυμίου Βαγγελάτου ( Νταρά ).Αρχές του 2000 οι αδελφοί Τζανετάτου, ξεκινούν την ανέγερση του κτηρίου και το έργο ολοκληρώνεται και παραχωρείται στον Δήμο Σάμης το 2003. Από τότε έγιναν κάποιες προσπάθειες από τον Δήμο, αλλά και από τους δωρητές, για να λειτουργήσει το ίδρυμα. Αλλά φευ!!! Όλες σκόνταφταν στην αδυναμία εξεύρεσης χρημάτων για να μπορέσει ( το ίδρυμα ) να "σταθεί στα πόδια του" και να λειτουργήσει με χρηματική επάρκεια και χωρίς οικονομική ζημία για τον Δήμο. Αποτέλεσμα σήμερα το 2015 το κτήριο να παραμένει κλειστό και αχρησιμοποίητο, παρ' όλες τις ανάγκες που έχει η περιοχή μας αλλά και η Κεφαλονιά γενικότερα, από τέτοιου είδους μονάδες. Όσες προσπάθειες κι’ αν έγιναν, ακόμα και την περίοδο των σεισμών του 2014 στο Ληξούρι, δεν καρποφόρησαν! ( Δεν είναι της παρούσης να αναδειχτούν εδώ οι λόγοι και ποιοι δεν θέλησαν και δεν θέλουν ν’ ανοίξει ο οίκος ευγηρίας «Δημητρίου και Λουκίας Τζανετάτου» στην Σάμη ).Για να έχετε πληρέστερη εικόνα του τι είναι αυτό που αναφερόμαστε, επιτρέψτε μας να Σας παραθέσουμε λεπτομερή περιγραφή του κτηρίου, προς ενημέρωσή σας για τις υποδομές και δυνατότητες του κτηρίου.
"Το κτίριο βρίσκεται σε αγρόκτημα επιφάνειας 27.417,40μ2. Πρόκειται για ένα επικλινές γήπεδο με δυτικό προσανατολισμό. Η χωροθέτηση του κτιρίου γίνεται στα ψηλότερα τμήματα του γηπέδου και εξυπηρετείται από παράπλευρο αγροτικό δρόμο που υπάρχει σήμερα και τέμνει κάθετα την επαρχιακή οδό Σάμης – Πόρου.
Το κτίριο αποτελείται από δύο επίπεδα.
Το πρώτο επίπεδο περιλαμβάνει δύο τμήματα, ένα ισόγειο και ένα υπόγειο. Στο υπόγειο τμήμα επιφάνειας 299,80μ2 χωροθετούνται αφ΄ενός χώροι λεβητοστασίου, υδρομέτρων, πυρόσβεσης, υποσταθμού της ΔΕΗ, αποθήκευσης και αφ΄ετέρου χώροι πλυντηρίων, σιδηρωτηρίου και λινοθήκης. Κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρας ενώνει τον χώρο του υπογείου με το Β! επίπεδο του κτιρίου. Στο ισόγειο τμήμα (Α! επίπεδο) επιφάνειας 368,40μ2χωροθετούνται μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρος υποδοχής, γραφείο και χώροι υγιεινής. Οι χώροι αυτοί έχουν χωριστή είσοδο.
Το δεύτερο επίπεδο συνολικής επιφάνειας 1460,24μ2 με ημιυπαίθριους χώρους επιφάνειας 218,51μ2 αποτελεί και το βασικό τμήμα της Μονάδας. Το επίπεδο αυτό αποτελείται από τρεις διακριτούς όγκους, οι οποίοι σχηματίζουν ένα ανοιχτό (από τη μία πλευρά) τραπέζιο προσαρμοσμένο στις κλίσεις του εδάφους, που ο κάθε ένας εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες λειτουργίας.
Το πρώτο τμήμα, ένα μεγάλο σε κάτοψη τετράγωνο διαστάσεων 23.00μ Χ 23.00μ με αίθριο στη μέση περιλαμβάνει τους χώρους υποδοχής, αναμονής, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 80 ατόμων, γραφεία της διοίκησης, ιατρείο, αναρρωτήριο, γραφείο κοινωνικού λειτουργού, χώρο φυσιοθεραπείας, θάλαμο απομόνωσης, αποθήκες και χώρους υγιεινής. Αυτό βρίσκεται στα βόρεια του κτιρίου.
Από τη νότια πλευρά ένα αντίστοιχο σε κάτοψη τμήμα κτιρίου διαστάσεων 17.35μ Χ 14.80μ περιλαμβάνει τους χώρους εστίασης, με μαγειρείο και αποθήκες, χώρους διημέρευσης και εργασιοθεραπείας των χρηστών, καθώς και θάλαμο προσωπικού αλλά και χώρους υγιεινής.
Τέλος, ένα ορθογώνιο σε κάτοψη τμήμα ανάμεσα στα δύο προηγούμενα διαστάσεων 33.80μ Χ 15.00μ, περιλαμβάνει τους θαλάμους των χρηστών που χωρίζονται σε 12 δίκλινα και 6 μονόκλινα δωμάτια με ατομικούς χώρους υγιεινής. Υπάρχει πρόβλεψη πρόσβασης σε μελλοντικό δεύτερο όροφο δωματίων πάνω από το τμήμα κτιρίου που περιγράψαμε παραπάνω μέσω δύο κλιμακοστασίων, εκ των οποίων το ένα συνδέει το επίπεδο αυτό και το υπόγειο.
Ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος κατάλληλα με δρόμους πρόσβασης, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων για προσωπικό και επισκέπτες αλλά και χώρους περιπάτου για τους χρήστες της Μονάδας."
Ευελπιστώντας, στην ευαισθησία σας για την τρίτη ηλικία, αλλά και για την νέα γενιά, ( αρκετές θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν με την λειτουργία του Ιδρύματος ), νομίζω πως θα εξαντλήσετε κάθε επιρροή σας και ενέργεια, για να λειτουργήσει επιτέλους ο «Οίκος Ευγηρίας Δημητρίου και Λουκίας Τζανετάτου» στην πόλη μας. Για να έχετε δε μια ολοκληρωμένη άποψη για το κτήριο και τις υποδομές του, σας καλώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής 22/11 στην Σάμη, να επισκεφτούμε μαζί τον χώρο. Είμαι σίγουρος πως η αρτιότητα του κτηρίου και οι υποδομές του, θα σας πείσουν για το δίκαιο του αιτήματός μας.
Με τιμή.
Τάσος Καβαλλιεράτος.
Κάτοικος Καραβομύλου Δ.Ε. Σάμης

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ