ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΑΦΙΈΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΌ ΣΥΓΓΡΑΦΈΑ ΔΙΟΝΎΣΗ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟ !!!



(Επ’ ευκαιρία της εκπομπής EXDRIVE ACTION της 30/12/13 στο CONTRA CANEL, παρουσίαση του βιβλίου του Γιατρού και Συγγραφέα Διον. Βαλλιανάτου « Η δυναμική του ΠΡΟ-ΕΓΩ, ΕΓΩ, ΥΠΕΡ-ΕΓΩ εφαρμοσμένη στην οδήγηση»)
Ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο για την ψυχολογία του οδηγού.
 Μερικά θέματα που συζητήθηκαν:



Τα τροχαία ατυχήματα ως σύγχρονη μάστιγα της ανθρωπότητας.
- Η απώλεια ανθρώπινων υπάρξεων, οι σοβαροί τραυματισμοί ατόμων και τα αποτέλεσμα με την προσωρινή ή διαρκή, μερική ή ολική ανικανότητά τους.
- Τι προκαλούν, πέρα από ψυχική οδύνη και πόνο.
- Αναφορά στις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, όχι μόνο στα άτομα του στενού περιβάλλοντος, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο.
Επίσης αναφέρθηκαν τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία είναι πολλά και σύνθετα. Πάντως η οδική συμπεριφορά του οδηγού την κρίσιμη στιγμή, λίγο πριν τον κίνδυνο του ατυχήματος, αποτελεί βασική αιτία για την πρόκληση ή την αποφυγή του.



Τέσσερις γυναίκες… τέσσερις γυναικείοι χαρακτήρες, κατά βάση μία γυναίκα, που είναι γνωστές και τόσο άγνωστες συγχρόνως…
Αγαπούν, ερωτεύονται, πονούν, δοξάζονται, απογοητεύονται, κλαίνε, γελούν, προδίδονται, ζηλεύουν, μισούνται…
Γυναίκα, πάντα αινιγματική…  προκλητική… δυναμική… που χάνεται μέσα στο πάθος, στον πόνο, την αλήθεια, το ψέμα και την εγωπάθεια…
Γυναίκα, που αιφνιδιάζει με τις μαρτυρίες της και την παραφωνία του χαρακτήρα της…
Γυναίκα, τα θέλω της και τα θέλω μας…
Γυναίκα, το βιβλίο που νομίζουμε ότι το διαβάσαμε, ότι το ξέρουμε, αλλά…
Και μετά, το στίγμα και η κοινωνική σφραγίδα…
                                                                                          ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ  2013


Κάποιος μικροαστός, ο οποίος θέλει να φύγει μακριά…
Ξεκινώντας από το  Υπουργείο ΗΛΙΘΙΩΝ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, προς διεκπεραίωση των διεργασιών πιστοποιητικών και εγγράφων της αναχώρησης, τον στέλνουν στο Υπουργείο ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, μετά στο Υπουργείο ΤΑΞΗΣ & ΗΘΙΚΗΣ, μετά στο Υπουργείο ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΚΛΕΙΠΟΝΤΩΝ και μετά υποχρεωτικά στην ΕΥΦΟΡΕΙΑ, στο  Ι.Κ.Α. (ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ) και τέλος στον ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.
    Σκηνές καθημερινής τρέλας, πλαισιωμένη από τεράστιο πρόβλημα εξουσίας, υπερεγώ, επικοινωνίας, προσέγγισης, ωχαδερφισμού, μιζέρια, βία και το σπουδαιότερο χωρίς αγάπη, κοινωνική αλληλεγγύη, συναίνεση, και πολύ μα πολύ γραφειοκρατία…
    Τελικά το παραμύθι που γνωρίζαμε από μικροί, δεν είναι όπως μας το διηγήθηκαν…
    Σήμερα το παραμύθι  σίγουρα είναι αλλιώς…

 Μία σύγχρονη πολιτική σάτιρα - κωμωδία, η οποία περιγράφει τον έλληνα σήμερα…                                                                                                     Σύγχρονη πολιτική σάτιρα – κωμωδία γροθιά στο στομάχι που τσακίζει κόκαλα…
                                                                                    (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ  2014)



ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΙΚ. ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ



ΠΑΙΧΝΙΔΙ MΕ ΤHN ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ

(Θεατρικό έργο)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Θεωρώ το θεατρικό έργο του Διονύση Βαλλιανάτου πρωτοποριακό, ιδιαίτερο και ξεχωριστό, ένα παιχνίδι ανάμεσα στο ρεαλισμό και στη φαντασία.

Το ουτοπικό πρότυπο της γυναίκας " κούκλας " είναι σαγηνευτικό και επικίνδυνο.

Το ερωτικό παιχνίδι που θέλουμε να ζήσουμε πολλές φορές μοιάζει με κάτι ονειρικό, το οποίο φαινομενικά μας γεμίζει, απέχει όμως αρκετές φορές από την πραγματικότητα.

Ο συγγραφέας, με ζωντανό τρόπο, μέσα από την πλοκή το έργου, δημιουργεί αντιφάσεις συναισθημάτων και εικόνων.

Θεωρώ πρόκληση την ενσάρκωση του κειμένου σε θεατρική παράσταση.

Μάνος Αντωνίου
Σκηνοθέτης – Ηθοποιός


Λίγα λόγια του συγγραφέα

Η ιστορία που ακολουθεί, περιγράφει σε φανταστικό επίπεδο την ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση που μπορεί ν’ αναπτυχθεί, ανάμεσα σ΄ έναν καθημερινό άντρα και μία κούκλα βιτρίνας.

Αποτελεί πραγματικά ιδιαίτερο ζευγάρι και δημιουργεί μία σειρά από εξαιρετικές αντιφάσεις, που απεικονίζουν αφενός μία σχέση έξω από τα συνηθισμένα και αφετέρου τον αντίκτυπο της μοναξιάς στους ανθρώπους.

Αναφέρεται σ’ έναν άντρα από τους τόσους πολλούς γύρω μας, ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει μέσα από το επάγγελμα του, ψάχνοντας συγχρόνως απελπισμένα την ευτυχία σε κάποιο έτερο ήμισυ που δεν τον καλύπτει πλήρως.

Κάποτε μετά από έναν μικρό χωρισμό, νιώθει ράκος ψυχολογικά και εξαιρετικά μόνος. Με μια κούκλα βιτρίνας που εκπροσωπεί γι’ αυτόν την γυναίκα που ψάχνει και του λείπει, αναπτύσσει μαζί της μία πολύπλοκη συναισθηματικά σχέση, όπου μπορεί να της μιλάει, να την ακούει, χορεύουν μαζί, περπατάνε, διασκεδάζουν και ζουν μία υπεροχή καθημερινότητα, «κρυφά» όμως γιατί αυτός ήδη ανήκει αλλού.

Στον πολύπλοκο αυτό κόσμο της εικονικής πραγματικότητας που επιβάλλουμε ηθελημένα γύρω μας και στα συναισθήματα μας προκειμένου να επιβιώσουμε, αναφέρονται κομμάτια του έργου που πολλοί τα ζουν μέσα τους, χωρίς να τα εξωτερικεύουν ποτέ.

Δ. Βαλλιανάτος

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ