ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Αποκλειστική συνέντευξη Τιμοθεάτου: Πήγαμε καλά, αλλά η σεζόν πρέπει να μεγαλώσει



Στον Σάκη Βούτο μίλησε ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Κεφαλονιάς Γεράσιμος Τιμοθεάτος, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της σεζόν που μας πέρασε.



Το... τρενάκι του τρόμου που τελικά έφτασε σώο

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η σεζόν που μας πέρασε είπε ο κ. Τιμοθεάτος, παρότι έμοιαζε αρχικά σαν... τρενάκι του τρόμου λόγω των πολλών απρόβλεπτων προβλημάτων που προέκυψαν αλλά και της γενικότερης αναταραχής με την διαπραγμάτευση, τις εκλογές, το δημοψήφισμα και πάνω απ' όλα τα capital controls
συνέντευξη:
Δημοσιογράφος Σάκης Βούτος
Η χρονιά έκλεισε τελικά στις 217.300 αφίξεις, με αύξηση περίπου 4%. Παρ' όλα αυτά, αυτό που μένει τώρα να γίνει είναι να βρεθούν τρόποι ώστε να μεγαλώσει η σεζόν, η οποία και φέτος κράτησε γύρω στους 2-2.5 μήνες. Μέσα σε αυτούς τους μήνες, είπε ο κ. Τιμοθεάτος, η πληρότητα των ξενοδοχείων ήταν πολύ καλή, όμως αν θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη κίνηση θα πρέπει να την διεκδικήσουμε πέρα από τους δύο «καυτούς» μήνες του καλοκαιριού (Ιούλιο - Αύγουστο), εκεί δηλαδή που ο τουρισμός μας πάσχει. Πάντως, όπως τόνισε, η επιμήκυνση της σεζόν δεν αφορά μόνο έναν φορέα αλλά χρειάζεται συνεργασία από πολλούς. Τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση (ώστε να είναι εγκαίρως έτοιμα τα σπήλαια κ.α.), την Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου (για να είναι ανοιχτές οι παραλίες από νωρίς), ακόμα και τα καταστήματα που θα πρέπει να στηρίξουν μία τέτοια προσπάθεια επιμήκυνσης ανοίγοντας ενδεχομένως πιο νωρίς μέσα στη σεζόν. 

Γιατί χρωστάμε στις εταιρείες low cost

Στο χρέος προς τις εταιρείες low cost που παραμένει απλήρωτο (Easy Jet) αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ξενοδόχων, ο οποίος δεν δίστασε να αναφερθεί σε συναδέλφους του που θέλουν μόνο τα οφέλη από τις εταιρείες και την επιπλέον κίνηση που φέρνουν στον νησί και όχι τις υποχρεώσεις. 

«Αυτό που δεν καταλαβαίνουν» είπε ο κ. Τιμοθεάτος, «είναι ότι με την αύξηση της τουριστικής κίνησης που φέρνουν οι εταιρείες low cost ωφελούνται όλοι, όχι μόνο όσοι μπορεί να έχουν πελάτες από αυτές. Αυξάνοντας την κίνηση, αυξάνονται οι πληρότητες,  η αξία της γης, όλα», θα πει χαρακτηριστικά. 

Οι εκθέσεις

Επίσης αναφέρθηκε στην έκθεση του Λουγκάνο αλλά και στην World Travel Market, λέγοντας ότι ήταν πολύ σημαντικό ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχε δικό της περίπτερο, ξεχωριστά από τον ΕΟΤ, ενώ χαρακτήρισε πολύ καλή την οργάνωση που είχε κάνει η Περιφέρεια σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία Marketing. «Είχαμε τουλάχιστον 10 ραντεβού κάθε μέρα με δημοσιογράφους από το πρωί μέχρι το απόγευμα όπου έγινε και η εκδήλωση για την γαστρονομία των Ιονίων Νήσων», θα πει περιγράφοντας το πρόγραμμα των εκθέσεων. Μάλιστα, για τα κεφαλονίτικα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση τα σχόλια που ακούστηκαν, τόσο από τους δημοσιογράφους, όσο και από το κοινό που τα δοκίμασε ήταν πολύ θετικά. 

Στην Θεσσαλονίκη ήμουν μόνος...

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων σχολίασε και το γεγονός ότι στην έκθεση Philoxenia στην Θεσσαλονίκη, δυστυχώς δεν υπήρχε άλλος ξενοδόχος από την Κεφαλονιά, εκτός από τον ίδιο, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχαν αρκετοί ξενοδόχοι από άλλα νησιά του Ιονίου. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κεφαλονιά θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην αγορά της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας η οποία βρίσκεται κοντά και έχει ενδιαφέρον. Τέλος αναφέρθηκε και στην αεροπορική σύνδεση με την Θεσσαλονίκη, η οποία αντιμετώπισε κι αυτή πολλά προβλήματα αφού η έναρξη λειτουργίας της από την Astra Lines συνέπεσε με την επιβολή των capital controls με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ακυρώσεις. 

Ελπίζω ότι οι Γερμανοί δεν θα διώξουν τις low cost

Την ελπίδα ότι οι Γερμανοί της Fraport στους οποίους παραχωρήθηκε το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς δεν θα αυξήσουν τόσο τις τιμές ώστε να διώξουν τις εταιρείες low cost, αφού κάτι τέτοιο δεν θα είναι προς όφελος ούτε των ίδιων, εξέφρασε ο κ. Τιμοθεάτος, λέγοντας παράλληλα ότι περιμένει τουλάχιστον να κάνουν αυτό που δεν έκανε το ελληνικό κράτος. Να επανεπενδύουν δηλαδή τα κέρδη στο ίδιο το αεροδρόμιο, βελτιώνοντας τις υποδομές του. «Θα προτιμούσα το αεροδρόμιο να έμενε στο ελληνικό κράτος, αλλά να δούλευε σωστά. Αφού δεν μπορεί και είναι ανίκανο, ας το κάνουν τουλάχιστον οι Γερμανοί», θα σχολιάσει χαρακτηριστικά. 

Μας ευνοεί και η συγκυρία

Ο κ. Τιμοθεάτος αναφέρθηκε και στην αύξηση που αναμένεται για το 2015, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν είναι ευχάριστο αυτό που θα πούμε, αλλά τα νησιά του Αιγαίου έχουν πρόβλημα (σ.σ. με τους πρόσφυγες) και μας ευνοεί αυτή η συγκυρία. Στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ότι η Κως έχει μείωση 50% περίπου στις προκρατήσεις».

Δείτε το video της συνέντευξης

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ