ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΙΝΚΑ: Τραγική η κατάσταση για τους επαγγελματίες της Κεφαλονιάς - Υπάρχουν θετικά σημεία στον νέο νόμο για τους δανειολήπτες



Στα Κεφαλονίτικα Νέα μίλησε η πρόεδρος του ΙΝΚΑ Κεφαλονιάς και Ιθάκης
Πέρσα Μαρκαντωνάτου για τις αλλαγές στο θέμα των κατασχέσεων που τόσο θόρυβο έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ.
Η κ. Μαρκαντωνάτου σχολίασε ότι ο ο πανικός που σπέρνουν τα ΜΜΕ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και διέκρινε ορισμένα θετικά στοιχεία στις νέες διατάξεις, οι οποίες πιστεύει ότι σαν κύριο στόχο έχουν το να αναγκάσουν όσους μπορούν να πληρώσουν, ασχέτως εάν κάτι τέτοιο θα γίνει τελικά εφικτό ή αν μαζί... με τα ξερά καούν και τα χλωρά. Και όταν μιλάμε για κατασχέσεις πρώτης κατοικίας τέτοιου είδους «παράπλευρων απωλειών» έχουν τραγικές συνέπειες για τους πολίτες.

Η πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Πέρσα Μαρκαντωνάτου
Η πρόεδρος του ΙΝΚΑ συνέστησε πρώτα απ' όλα ψυχραιμία, και συμβουλεύει τους πολίτες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με χρέη προς τις τράπεζες ή το Δημόσιο, και πιθανότητα κατασχέσεων να επικοινωνήσουν με το ΙΝΚΑ ή με κάποιον δικηγόρο της επιλογής τους γιατί ο νόμος είναι φτιαγμένος για να προστατέψει όσο γίνεται περισσότερους αρκεί να γίνουν οι κατάλληλες νομικές κινήσεις.

Παρ' όλα αυτά σχολίασε, κάνοντας μάλιστα αυτοκριτική, την μεγάλη αλλαγή που υπάρχει στον τρόπο που είναι πλέον αναγκασμένοι οι πολίτες να αντιμετωπίζουν τις τράπεζες ενώ δεν δίστασε να θίξει και την νέα έννοια του «συνεργάσιμου» που προέκυψε (ή μάλλον επιβλήθηκε) στις σχέσεις των πολιτών με αυτές.

«Ντρέπομαι ειλικρινά», θα πει, «γιατί ήμουν εγώ που πρώτη έλεγα στον κόσμο μην δίνεται σημασία στις εισπρακτικές, μην απαντάτε στα τηλέφωνα και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τους συνεργάσιμους πολίτες...  Και είμαστε υποχρεωμένοι, τουλάχιστον μία μερίδα από εμάς, (βάζω και τον εαυτό μου μέσα) να πάμε στον νέο κώδικα».

- Τι έχει αλλάξει με τον νέο κώδικα;

«Ο Νόμος Κατσέλη παραμένει. Αυτό που θέλω να πω προς τον κόσμο είναι ότι όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (αρκεί βέβαια να μην έχουν μια τεράστια περιουσία), να έρθουν στο ΙΝΚΑ, γιατί ο νόμος, παρά τα όσα ακούγονται, καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που μπορούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο μας τα παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Καταρχήν, όπως είπε και ο υπουργός, θα υπάρχει πλέον πρόβλεψη και για τα χρέη προς το δημόσιο.

Με λίγα λόγια φέρνει κάτι που μοιάζει με οικογενειακή πτώχευση, όπως ήταν η πτώχευση των επιχειρήσεων. Και μην το πάρει στραβά ο κόσμος, δεν είναι κακό.

Για παράδειγμα ένας οικογενειάρχης που μπορεί να χρωστάει στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ, στη ΔΕΗ... παντού, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ο άνθρωπος... Του δίνει τώρα τη δυνατότητα να τα μαζέψει όλα μαζί και να χρησιμοποιήσει τη δικαστική οδό, γι' αυτό και θέλει νομική κάλυψη».

«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες δανειοληπτών»

Και συνεχίζει η πρόεδρος του ΙΝΚΑ Κεφαλονιάς:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις κατηγορίες δανειοληπτών. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή που ανήκουν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, μικροσυνταξιούχοι, μισθοσυντήρητοι με μικρό μισθό κλπ. Σ' αυτό είμαστε, ας το πούμε "τυχεροί", γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των δανειοληπτών που έχουν καταφύγει στο ΙΝΚΑ ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Αυτοί προστατεύονται αν και τα όρια είναι σχετικά χαμηλά.

Υπάρχει μία δεύτερη κατηγορία με υψηλότερα όρια, τόσο στο εισόδημα, όσο και στην αξία της κατοικίας, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν μία δόση για 20 χρόνια. Μια δόση όμως που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν γιατί αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως, είναι απαραίτητο το να απευθυνθούμε σε δικηγόρο ώστε με βάση όλα τα στοιχεία που έχουμε, τα εισοδήματα, τα ακίνητα κ.λπ. να γίνει η καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση και να βγει μια δόση που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές μας δυνατότητες. Πριν από αυτό, θα πρέπει να περάσουμε από μία τράπεζα και να προμηθευτούμε κάποια έντυπα που θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε. Αφού συγκεντρωθούν όλα αυτά και συμπληρωθούν, φτάνουμε και στο δικαστήριο το οποίο και θα αποφασίσει για το ύψος της δόσης».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και σε ορισμένες περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν στην κατοχή τους κάποια ακίνητα, μικρής αξίας και που φοβούνται ότι θα τα χάσουν.

«Οι τράπεζες τις πιο πολλές φορές δεν ενδιαφέρονται γι' αυτό», θα απαντήσει η κ. Μαρκαντωνάτου, «μπορεί να έχουν συναισθηματική ή πρακτική αξία για τον δανειολήπτη, όμως η τράπεζα δεν ενδιαφέρεται π.χ. για κάποιο χωράφι που έχουμε εμείς στο βουνό, ενδιαφέρεται γι' αυτά που έχουν αξία και που δεν θα είναι ακριβότερη η διαδικασία κατάσχεσης ή ρευστοποίησης από την ίδια την αξία του ακινήτου. Ο κόσμος φοβάται και δεν απευθύνεται σε κάποιον ειδικό να μάθει δυο πράγματα. Πολλές φορές π.χ. ένα ζευγάρι που έχει 20.000 ετήσιο εισόδημα, μια πρώτη κατοικία γύρω στις 180.000 κλπ. πολλές φορές δεν απευθύνεται σε κάποιον επειδή φοβάται ότι θα χάσει το ακίνητό του. Μπορεί να έρθει σε εμάς και να δούμε τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, έστω κι αν έχει επιπλέον κάποια κομμάτια γης, όπως είπα πιο πριν, αυτά θα τα δούμε μαζί. Εμείς από την αρχή λέμε στους ανθρώπους που απευθύνονται στο ΙΝΚΑ την αλήθεια, και του αναλύουμε τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν. Η τελική απόφαση, φυσικά, είναι του δανειολήπτη».

Οι μικροεπιχειρηματίες

«Υπάρχει μία ακόμη ομάδα που είναι οι μικροεπιχειρηματίες, σαν κι εμένα, ας πούμε (σ.σ. η κ. Μαρκαντωνάτου έχει εστιατόριο στον Καραβάδο). Αυτοί μπορούν να δουν μαζί μας ή με έναν καλό δικηγόρο την ένταξή τους στον νόμο, ενώ με τον παλιό νόμο Κατσέλη δεν μπορούσαν. »


- Γι' αυτούς που θα ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, πώς βλέπετε τη στάση των δικαστών μέχρι σήμερα;

- Από την προηγούμενη εμπειρία μας, μπορούμε να πούμε ότι οι δικαστές είναι αρκετά ελαστικοί. Στις περισσότερες περιπτώσεις κατανοούν και έχουν βοηθήσει αρκετό κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, όπως προείπα, αυτοί που χρωστούν δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται. Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να είμαστε και λίγο αισιόδοξοι.


Κυρία Μαρκαντωνάτου, έτσι όπως παρουσιάζετε τα πράγματα, οι νέες ρυθμίσεις ακούγονται μάλλον διαφορετικά απ' ότι παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα.


Ναι, θα μπορούσαμε να πούμε πως έχουν και καλά στοιχεία. Όχι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν οικογένειες, για παράδειγμα, που τα εισοδήματά τους είναι υψηλότερα, δεν καλύπτονται, κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους ενώ έχουν αυξημένα έξοδα (π.χ. παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις κ.λπ.). Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος φαίνεται να έχει μεγάλο εισόδημα, αν βάλεις κάτω όμως όλα του τα έξοδα, δεν είναι έτσι. Την κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να την δούμε διαφορετικά. Πάντως, όντως, γι' αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα οι νέες ρυθμίσεις είναι ευνοϊκές.

Και να τονίσω και κάτι άλλο. Μακριά από εμένα πολιτικά θέματα. Εμείς δεν υποστηρίζουμε καμιά κυβέρνηση, υποστηρίζουμε μόνο τον καταναλωτή. Από εκεί και πέρα, πολύ ψυχρά αν το δούμε, πάει να χτυπήσει τους μπαταχτσήδες, αυτό που λέει και η ίδια η κυβέρνηση. Γιατί πολλοί εκμεταλλεύτηκαν αυτή την κατάσταση για να σταματήσουν να πληρώνουν ενώ έχουν να πληρώσουν.  Κι όλα αυτά άσχετα με το τι εικόνα έχω εγώ για τις τράπεζες, άσχετα με αν συμφωνούμε με αυτό το καθεστώς. Γιατί εγώ πιστεύω ότι όλοι μας τα δάνειά μας τα έχουμε αποπληρώσει. Γιατί αν βάλεις μέσα το ποσοστό που έχει έτσι κι αλλιώς αποπληρωθεί από όσους χρωστάνε, συν την ανακεφαλαιοποίηση που έγινε στις τράπεζες από δικά μας λεφτά, κανονικά θα έπρεπε να είχαν διαγραφεί όλα μας τα χρέη. Αλλά δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε σύμφωνα με τον νόμο. Εγώ δεν προστατεύω καμία κυβέρνηση, ούτε και με ενδιαφέρει, ο καταναλωτής με ενδιαφέρει, αυτόν υποστηρίζω. Και σε αυτή την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, προσπαθώ να βρω το καλύτερο γι' αυτόν.

Και πάλι τονίζω ότι ακόμη κι αυτός ο νόμος έχει τα προβλήματά του. Όπως είπα και πριν ειδικά τα μεσαία εισοδήματα κινδυνεύουν να πεταχτούν έξω από την προστασία του νόμου και πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό.


«Αν κόψουν το ρεύμα σε φτωχούς ανθρώπους θα μας βρουν απέναντι»

Η κ. Μαρκαντωνάτου μας μίλησε και για τις διακοπές παροχών ρεύματος που έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ, τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε αυτό το θέμα ήταν κάθετη.

«Θα το πω απλά», μας είπε, «εάν η ΔΕΗ αρχίσει να κόβει το ρεύμα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το πληρώσουν θα μας βρει μπροστά της».

Ότι βγάλαμε το πληρώσαμε σε φόρους

Τέλος τη ρωτήσαμε να μας πει ποια είναι τα μηνύματα που έχει από τους επαγγελματίες μετά το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν. Οι απαντήσεις της ήταν αποκαλυπτικές.
«Η κατάσταση με τους επαγγελματίες στην Κεφαλονιά είναι τραγική, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μπορεί να αυξήθηκαν οι αφίξεις και οι αριθμοί αλλά πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί, δεν ξέρω από ποιον, το πρόβλημα ότι η σεζόν έχει μικρύνει. Έχουμε ήδη χάσει τον Μάιο, τον Οκτώβριο κλπ. Δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση να σταθεί με μία σεζόν 3-4 μηνών. 

 Και κάτι ακόμη χειρότερο: φέτος ήταν ίσως η πρώτη φορά που τον Οκτώβρη βάλαμε κάποια χρήματα στην άκρη, για να βγει ο χειμώνας. Ό,τι βγάλαμε όμως μέσα σε όλη τη σεζόν, έφυγε μέσα σε λίγες εβδομάδες λόγω των φόρων, του ΕΝΦΙΑ, του ΙΚΑ, των τελών κ.λπ. Ήταν απίστευτο το πόσο γρήγορα εξανεμίστηκαν όλα τα χρήματα τα οποία τα είχαμε απόλυτη ανάγκη. Έφυγε η σεζόν κι εμείς έχουμε μείνει στην ίδια κατάσταση με πέρσι...»

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της Ένωσης Καταναλωτών Κεφαλονιάς και Ιθάκης είναι τα εξής: Τηλ. Κεφαλονιάς  2671081602   2671081602


Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ