ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς και Ιθάκης



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Όλοι και όλες στην ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 12 Νοέμβρη.

Συγκέντρωση 10 πμ στο Εργ. Κέντρο
Όχι στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.
Όχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Στην αντεργατική - αντιλαϊκή σφαγή δεν υπάρχει λαϊκή συναίνεση. Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από αυτή της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης. Τα μέτρα συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) – ΕΕ - κεφαλαίου ανατρέπουν την κοινωνική ασφάλιση, φέρνουν νέα κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος, των μισθών, νέα φοροκαταιγίδα.

Ζήσαμε στο πετσί μας όλη την τουριστική σεζόν ένα από τα μέτρα του μνημονίου που είναι και το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές. Αυτές είναι οι ''μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας'' και η ''τολμηρή αναθεώρηση'' για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις δηλ. κατάργηση συμβάσεων κλαδικών και επιχειρησιακών. Μας τσάκισαν στη δουλειά για τα κέρδη αλλά με τίποτε δεν χορταίνει το κεφάλαιο. Το φθινόπωρο μας βρίσκει με απολύσεις σε S/M (όπως στον «Πανταζάτο») και άλλα μαγαζιά. Λένε διάλεξε: Υπόγραψε την εκ περιτροπής εργασία (από έξι μέρες – τρις ή λιγότερο) αλλιώς φύγε. Λένε ακόμη: αποδέξου να δουλεύεις Κυριακές και αργίες χωρίς επιπλέον αμοιβή ή θα απολυθείς. Για χρόνια έχουν περάσει μέσα από την τρομοκρατία το να πληρώνουν ένα μέρος του μισθού με υποχρεωτική αγορά ειδών από το ίδιο το κατάστημα. Βγαίνουν πολλαπλά ωφελημένοι. Ταυτόχρονα θέλουν μισθό που θα συνδέεται με την ''παραγωγικότητα'' του κάθε εργαζόμενου, όπως και μαζικές απολύσεις. Στην κερδοφορία δεν μοιράστηκαν βέβαια μαζί μας τα κέρδη τους και στην κρίση δεν αφήνουν δικαίωμα μας όρθιο. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι στο εμπόριο να μην υποχωρήσουμε στους εκβιασμούς, να μην κάνουμε πίσω από τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις μας. Η σιωπή αποδείχτηκε ότι δεν είναι λύση ούτε και η ατομική προσπάθεια.

Οι μάσκες του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά το ζήτημα της Κυριακάτικης Αργίας και των “παράλληλων προγραμμάτων”, έπεσαν. Αποδείχτηκε ότι όσα προεκλογικά έλεγε για Νομοθετική κατοχύρωση και προστασία των εργαζομένων ήταν στάχτη στα μάτια των εμποροϋπαλλήλων για να υφαρπάξει την ψήφο μας. Την επιλογή του στηρίζουν όχι μόνο οι ΑΝΕΛ που συγκυβερνούν αλλά και σύσσωμος ο πολιτικό κόσμος του ευρωμονόδρομου (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ κλπ) με τις ευλογίες ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ. Τοπικά το σωματείο μας έκανε παρέμβαση, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, στον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς- Ιθάκης. Η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑΕ) ισχυριζόταν ότι δήθεν θα υπάρξει «προαιρετική λειτουργίας τις Κυριακές από 19 Απριλίου 2015 μέχρι και 15 Οκτωβρίου 2015 στα Διοικητικά όρια των Π.Ε Κεφαλονιάς και Ιθάκης» λόγω του «τουριστικού χαρακτήρα των νησιών μας». Αφού έβαλε πλάτη στη γενικευμένη καταστρατήγηση της αργίας, τώρα, κάτω από την πίεσή μας, εγκαλεί προσχηματικά τους επιχειρηματίες για το γεγονός ότι συνεχίζουν να ανοίγουν χωρίς να παίρνει κανένα άλλο μέτρο….

Τεράστιες ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) που όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησε στους εργαζόμενους την αυταπάτη ότι κάτι καλό θα προκύψει από την ''αριστερή'' συγκυβέρνηση βάζοντας στο γύψο την όποια αγωνιστική διάθεση υπάρχει. Είναι χαρακτηριστικό το ότι για όλη αυτή την επίθεση που δέχονται οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι, μπροστά στη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 12ης Νοέμβρη, δεν έχουν κουνήσει ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για την ενημέρωση, την οργάνωση της πάλης και την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους.

Το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς – Ιθάκης, μαζί με άλλους ταξικούς συλλόγους πανελλαδικά, πρωτοστάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα στην πάλη για τη Νομοθετική Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Σήμερα δίπλα στο αίτημα ''Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο'' διεκδικούμε το σύνολο των δικαιωμάτων μας που χτυπιούνται. Παλεύουμε για κοινωνική ασφάλιση, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, για υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Απορρίπτουμε στην πράξη όλα τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που η εφαρμογή τους είναι σε εξέλιξη μέσω και του 3ου Μνημονίου.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει η οργάνωση, η ενότητα μας με βάση τα αιτήματα μας σε κάθε χώρο εργασίας. Οργάνωση παντού, να ενισχυθεί η αλληλεγγύη και η συλλογική δράση. Απαντάμε άμεσα σε καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών, σε απολύσεις, σε αναγκαστικές άδειες. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα.

Απαιτείται ετοιμότητα, επαγρύπνηση, οργάνωση της πάλης μας, συσπείρωση στο σωματείο.

Είναι ανάγκη κάθε εργαζόμενος , άνεργος στον κλάδο να έρθει σε επαφή με το σωματείο. Να μπει μπροστά στην οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς , στον κλάδο. Να βοηθήσει να έχουμε πανίσχυρο ταξικό σωματείο, μαζική συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες και στις Γενικές Συνελεύσεις, μαζική συμμετοχή στην Απεργία. Αυτό είναι το μόνο όπλο των εργαζομένων μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία. Στην προσπάθεια της εργοδοσίας να μειώσει ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης, αξιοποιώντας μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους που οι προηγούμενες αλλά και η τωρινή συγκυβέρνηση απλόχερα χάρισαν στο κεφάλαιο. .

Απέναντι στα συμφέροντα των εργοδοτών, οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν τα δικά τους συμφέροντα.

Κανένας μόνος του!

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δεν παραιτούμαστε!

Απαιτούμε:
Να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Άμεση πληρωμή στην ολότητά τους όλων των μισθών των εργαζομένων, των επιδομάτων ανεργίας για τους ανέργους και των συντάξεων.
Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης! Καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις, επαναφορά στα επίπεδα του 2009. Όρια ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία, αυτοί που τα λήστεψαν.
Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των απωλειών από το κούρεμα (PSI) με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
Επιστροφή των ταμειακών αποθεματικών με τα οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου πλήρωσε τις δόσεις προς το ΔΝΤ «στην ώρα τους». Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».
Καμία εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα) και ένταξη νέων επαγγελμάτων. Επαναφορά των ΒΑΕ για τα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίστηκαν.
Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα για όλους!
Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο.

12 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!!!

Απεργιακή συγκέντρωση του σωματείου, με το ΠΑΜΕ, 10 πμ στο Εργ. Κέντρο!!!

Αργοστόλι 07/11/2015
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Η Γενική Γραμματέας
Μποφυλάτος Πέτρος Κατερίνα Γρηγοροπούλου

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ