ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Παραίτηση «βόμβα» από τον Τζωρτζάτο



Το καλύτερο μας το φύλαγε για το τέλος η

σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία αποτέλεσε συνέχεια της χθεσινής, που διακόπηκε με πραξικοπηματικό τρόπο, σύμφωνα με την αντιπολίτευση από την Δημοτική Αρχή.
Στο τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης, το οποίο είχε να κάνει με την τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας στο σχολικό συγκρότημα της Σάμης, η Δημοτική Αρχή μάλλον έψαχνε να βρει το «μπετόν αρμέ» κατά τα λεγόμενα πολλάκις του Αναπληρωτή του Δημάρχου, Διονύση Λυκούδη. Το θέμα εισηγήθηκε ο πρόεδρος του Σώματος, Μάκης Παπαναστασάτος, κατόπιν εντολής και υποδείξεως του Δημάρχου. Σε προγενέστερο χρόνο η ΕΛΜΕΚΙ, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά μια το 15μελές του Λυκείου Σάμης προσπάθησαν να φέρουν στο Δ.Σ. θέμα περί της τοποθέτησης αναμνηστικής πλάκας στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος της Σάμης για τον νεολαίο των Μουζακάτων, Πέτρο Μιχαλάτο, που εκτελέστηκε το 1944 από τους ναζί κατακτητές. Το συγκεκριμένο θέμα έσπειρε ανέμους και θέρισε θύελλες στην «Ισχυρή Κεφαλονιά», αφού αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας έφυγαν από την αίθουσα προκειμένου να μην ψηφίσουν, ενώ δύο ακόμη, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο διαφώνησαν αναφορικά με τον τρόπο και την διαδικασία που ήρθε το θέμα, αλλά και την εκτέλεση του έργου. Ο Γιώργος Τζωρτζάτος και ο Μάκης Αλυσανδράτος εξέφρασαν τις αντιρρήσεις του, ο καθένας από διαφορετική σκοπιά.

Η… διπλωματία του Δημάρχου απέτυχε
Η φράση που ανακάτεψε τα πράγματα και που πάρθηκε απόφαση να γραφτεί πάνω στην αναμνηστική πλάκα για τον εκτελεσμένο Μιχαλάτο έγραφε, σύμφωνα με αυτά που είπε ο ίδιος λίγο πριν εκτελεστεί και αναφέρει ο ιστορικός Λουκάτος: «Γεννήθηκα περήφανος Έλληνας, πεθαίνω σαν ΕΠΟΝίτης». Η ένσταση του κ. Αλυσανδράτου ήταν κατά πόσο έχει ενημερωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα του νομού και κατά πόσο ο Δήμος έχει δικαίωμα να τοποθετεί πλάκες μέσα σε σχολικό χώρο, χωρίς την άδεια του Συλλόγου των Καθηγητών. Ο Γιώργος Τζωρτζάτος ήταν πιο σκληρός στην τοποθέτησή του, μετά από την οποία προέκυψε μεγάλη κόντρα τόσο με τον Δήμαρχο όσο και με τον επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης, Θεόφιλο Μιχαλάτο. Ο Δήμαρχος προσπάθησε διπλωματικά να αφαιρέσει την φράση: «πεθαίνω σαν ΕΠΟΝίτης», ωστόσο δεν το δέχθηκε το μεγάλο κομμάτι του σώματος του Δ.Σ. Κατά την ψηφοφορία ο κ. Τζωρτζάτος μειοψήφησε, ο κ. Αλυσανδράτος ψήφισε υπέρ της εισήγησης, αλλά με… αστερίσκους, οπότε ο πρόεδρος την συμπεριέλαβε στις αρνητικές ψήφους, η Λαϊκή Συσπείρωση και η «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά» ψήφισαν θετικά, ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας έλεγαν το «ναι» κάτω από την γλώσσα τους, ενώ κάποιοι άλλοι προτίμησαν να αποχωρήσουν δευτερόλεπτα πριν την ψηφοφορία για να μην καταμετρηθεί η ψήφος τους, θετική ή αρνητική.

«Δεν έχω καμία θέση στην παράταξη»
Επειδή ήταν το τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη, η συνεδρίαση λύθηκε μετά την ψηφοφορία, ωστόσο αμέσως μετά άρχισαν τα… βάσανα για τον Δήμαρχο και για την «μπετόν αρμέ» παράταξή του. Σαν ταύρος σε υαλοπωλείο ο Γιώργος Τζωρζάτος αποχώρησε από την αίθουσα μιλώντας μόνος του ή συνομιλώντας με συναδέλφους του Δημοτικούς Συμβούλους εις την… γαλλικήν και μετά από πέντε λεπτά εξήλθε από την αίθουσα ο Δήμαρχος μαζί με τον Νίκο Γκισγκίνη και τον Γιάννη Κουρούκλη. «Που σε πονεί και που σε σφάζει», λένε σε αυτές τις περιπτώσεις και μετά από έναν έντονο διάλογο μεταξύ Δημάρχου και Γιώργου Τζωρτζάτου ακούστηκε η λέξη παραίτηση από τα χείλη του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου. Ακούστηκαν και άλλα, ωστόσο λίγο αργότερα και αφού είχαν ηρεμήσει τα πνεύματα ζητήσαμε εξηγήσεις και διευκρινήσεις από τον κ. Τζωρτζάτο, ο οποίος μας δήλωσε: «Σήμερα ο κ. Δήμαρχος δεν φέρθηκε καλά στην παράταξή του. Θέλησε να κάνει το χατίρι της Λαϊκής Συσπείρωσης και άφησε ακάλυπτους αρκετούς από εμάς. Επειδή εγώ φοράω παντελόνια τα είπα στην αίθουσα και ψήφισα κιόλας, την ώρα που ο κ. Δήμαρχος ανάγκασε Συμβούλους της πλειοψηφίας να αποχωρήσου για να μην καταψηφίσουν την εισήγησή του. Ανέφερα στον Δήμαρχο ότι εγώ πλέον δεν έχω θέση στην παράταξή του και προφορικά παραιτήθηκα από το Λιμενικό Ταμείο και όλες τις Επιτροπές που μετέχω, χωρίς να παραιτούμαι από το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου. Τον ενημέρωσα ότι αύριο το πρωί η παραίτησή μου θα γίνει και γραπτώς».

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ