ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Το Λονδίνο, το Μιλάνο και στη μέση ο… Κεκάτος



Πραγματοποιήθηκε απόψε στο Δημοτικό Θέατρο

“Ο Κέφαλος” η 5η τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Κεφαλονιάς, παρουσία αρκετών φορέων που δραστηριοποιούνται είτε θεσμικά είτε επαγγελματικά στο κομμάτι του τουρισμού.
Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πρόεδρος της Επιτροπής, Βαγγέλης Κεκάτος ενημέρωσε αρχικά τα μέλη για τα συμπεράσματα που βγήκαν από την παρουσία του στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού στο Λουγκάνο της Ελβετιας (Swiss International Holiday Exhibition) και στο Μιλάνο της Ιταλίας (EXPO 2015) και κάλεσε όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στο περίπτερο που θα έχει ο Δήμος στην διεθνή έκθεση Greek Tourism Expo που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το διάστημα 4-6 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, παρουσίασε και την κα Κατερίνα Ανδρέατου, η οποία προστίθεται στην Τουριστική Επιτροπή ως υπάλληλος του Δήμου και θα συνοδεύσει τον Προϊστάμενο Τουριστικής Ανάπτυξης, Σταύρο Κορκό-Κουρή στην έκθεση της Αθήνας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Δήμου στο συνέδριο της Ενώσεως Εφοπλιστών για τον Τουρισμό Κρουαζιέρας και τη συνεργασία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον Δήμο Κεφαλλονιάς και τον Δήμο Beit Sahour Municipality της Βηθλεέμ στο πλαίσιο της παρουσίας της Κεφαλονιάς στο Συνέδριο των Ομορφότερων Παραδοσιακών Οικισμών της Μεσογείου, που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία.

Αρνητικά σχόλια για την απουσία Κεκάτου από την έκθεση World Travel Market
Αναφερόμενος, ειδικά στο κομμάτι της κρουαζιέρας, ο κ. Κεκάτος στάθηκε στον μεγάλο αριθμό αφίξεων (105 προσεγγίσεις) που καταγράφηκε τη φετινή περίοδο και μετέφερε την άποψη και της Ενωσης Εφοπλιστών που χαρακτηρίζουν μεταβατική χρονιά το 2016 για τον τουρισμό της κρουαζιέρας λόγω της κρίσης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος και των τρομοκρατικών επιθέσεων. Ακολούθως, δόθηκε ο λόγος στους ομιλητές, με τον τουριστικό πράκτορα, Θανάση Καραπέτσα να ζητάει εξηγήσεις από τον κ. Κεκάτο για την απουσία του από τη μεγάλη τουριστική έκθεση του Λονδίνου “World Travel Market”. “Σχολιάστηκε αρνητικά η απουσία σας” πρόσθεσε για το θέμα ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Γεράσιμος Τιμοθεάτος με τον Αντιδήμαρχο να εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε τελικά να μην δώσει το παρών. Οπως είπε, “ήταν όλα προγραμματισμένα για να ταξιδέψω στο Λονδίνο αλλά την τελευταία στιγμή άκουσα κάτι αρνητικές κριτικές σε βάρος μου και μου γύρισαν τα… άντερα ανάποδα! Γι αυτό, λοιπόν, αποφάσισα τελικά να μην πάω, αν και θεωρώ ότι η Τουριστική Επιτροπή εκπροσωπήθηκε από ένα κορυφαίο μέλος της, όπως είναι ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων. Χαίρομαι, πάντως, που αυτή τη φορά εκτιμήθηκε η απουσία μου…”. Όλοι, πάντως, συνέστησαν στον κ. Κεκάτο να μη δίνει σημασία άλλη φορά στα αρνητικά σχόλια και να μην απουσιάσει ξανά από σημαντικές εκθέσεις, όπως είναι αυτή του Λονδίνου.

«Ανύπαρκτη η Περιφέρεια, πρέπει να λογοδοτήσει στα νησιά»
Για το θέμα των εκθέσεων, εξέφρασε την προσωπική του άποψη ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Χρήστος Λευκαδίτης. “Το πρόβλημα δεν είναι οι εκθέσεις. Εμένα αυτό που με ενοχλεί είναι ότι δεν βλέπω σήμερα κανέναν απολογισμό εργασίας, αν πήγαμε καλά ή όχι και τι πρέπει να βελτιώσουμε”. Μάλιστα, στο σημείο αυτό καυτηρίασε τη στάση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, λέγοντας ότι “είναι ανύπαρκτη, ενεργώντας μόνη της δίχως να υπολογίζει την άποψη των επαγγελματιών του τουρισμού”. “Ποιος είναι αυτός που θεωρείται ειδήμων από την Περιφέρεια για να λειτουργεί μόνος του από την Κέρκυρα για την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα; Η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να λογοδοτήσει στα νησιά” πρόσθεσε. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει και σε άλλες συνεδριάσεις για την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον τουρίστα και κατέληξε λέγοντας ότι “όσο υπάρχει ο Μύρτος, η Δρογκαράτη και η Μελισσάνη, θα έρχονται βαπόρια στην Κεφαλονιά και του χρόνου θα έχουμε περισσότερα”. Με την άποψη του κ. Λευκαδίτη για την ανάγκη να γίνει από τώρα καλύτερος συντονισμός και προγραμματισμός εν όψει της επόμενης τουριστικής περιόδου συμφώνησε και ο κ. Τιμοθεάτος, ο οποίος χαρακτήρισε ακόμα “απογοητευτική” την παρουσία της Κεφαλονιάς στην έκθεση Philoxenia που έγινε στη Θεσσαλονίκη. “Ηταν παρούσα μόνο η Περιφέρεια και εγώ ως εκπρόσωπος της Ενωσης Ξενοδόχων. Δεν έδωσε το παρών ούτε ο Δήμος ούτε οι επαγγελματίες” ανέφερε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι γίνονται συζητήσεις με την ιταλική τηλεόραση της RAI για την προβολή μιας εκπομπής για την Κεφαλονιά ενώ αναφέρθηκε και στην αναβίωση του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Κεφαλονιάς το 2016. Οπως επισήμανε, ο στόχος είναι να πραγματοποιηθεί ξανά ο αγώνας έτσι ώστε να γίνουν προσπάθειες το 2017 να ενταχθεί στο καλεντάρι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ερασιτεχνών, δίνοντας την ευκαιρία στην Κεφαλονιά να καθιερώσει τη μορφή του ποδηλατικού τουρισμού.

Η έκθεση ΒΙΤ στην Ιταλία και το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 για το Χάρακα
Στη συνέχεια της συζήτησης έγινε κουβέντα για την προσεχή τουριστική έκθεση της Βαρσοβίας στην Πολωνία, όπου δεν έχει προγραμματιστεί καμία παρουσία από την Κεφαλονιά, καθώς η ενημέρωση για τη διεξαγωγή της έγινε μόλις πριν δέκα ημέρες, όπως είπε ο κ. Κεκάτος. Επιφυλάξεις, όμως, εκφράστηκαν για την παρουσία της Κεφαλονιάς και στη σημαντική διεθνή έκθεση BIT του Μιλάνου, που πλησιάζει τον Φεβρουάριο δίχως ακόμα να έχει γίνει κάτι είτε από τον Δήμο είτε από την Περιφέρεια για την εξασφάλιση ενός περιπτέρου. “Δεν υπάρχει φράγκο στον Δήμο για να πάρει περίπτερο στο Μιλάνο” ξεκαθάρισε ο κ. Κεκάτος ενώ ο κ. Τιμοθέατος μετέφερε ότι η Περιφέρεια δεν γνωρίζει αν θα έχει χρήματα από το ΕΣΠΑ για να το χρηματοδοτήσει”. Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων, Κατερίνα Ατσάρου τόνισε, επίσης ότι απαιτείται καλύτερος συντονισμός και προγραμματισμός. “Δεν βλέπω να γίνονται βήματα μπροστά. Το περιβάλλον των προκρατήσεων είναι πολύ καλό για το 2016 και αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι το προϊόν που έχουμε, πουλάει λόγω της φυσικής ομορφιάς. Πρέπει, όμως, να βρούμε λύσεις και το κύριο είναι να οργανωθούμε πριν τον Φεβρουάριο για την έκθεση που θα γίνει στο Μιλάνο”. Στις επιμέρους απόψεις που ακούστηκαν, η Βάσω Κουλουμπαρίτση, που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης στο Φισκάρδο αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ που έγινε από την τηλεόραση του ANT1 για το δρόμο του Χάρακα και υπογράμμισε ότι από τη μεριά της δεν συμφωνούσε με την προβολή του συγκεκριμένου θέματος. Οπως είπε και συμφώνησε μαζί της και ο κ. Κεκάτος, θα πρέπει σίγουρα να βρεθεί μια λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την πρόσβαση στη Βόρεια Κεφαλονιά αλλά οφείλουμε να συμβάλλουμε έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την καλή εικόνα της Κεφαλονιάς, δίχως ουσιαστικά να βγάζουμε μόνοι μας τα… μάτια μας.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης


ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ