ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

«Έχουν γνώση οι φύλακες» για τις ανεμογεννήτριες



Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, κ.κ. Δημήτριο είχε σήμερα αντιπροσωπεία κατοίκων από το χωριό των Καμιναράτων, προκειμένου να ζητήσουν τη δική του θέση πάνω στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση Μωρού στα Κηπούρια, από τη στιγμή που η έκταση που παραχωρήθηκε στην εταιρεία “Ιόνιος Άνεμος Ενεργειακή” χαρακτηρίζεται ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής.
Οι κάτοικοι του χωριού θέλησαν να εκμαιεύσουν την υποστήριξη του Δεσπότη ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών αλλά εκείνος ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την υπόθεση, οφείλει πρώτα να ενημερωθεί από όλες τις πλευρές, να διαπιστώσει τα υπέρ και τα κατά και εν συνεχεία να αποφασίσει. Πάντως, επανέλαβε πολλές φορές την φράση ”έχουν γνώση οι φύλακες”, θέλοντας να καθησυχάσει τους κατοίκους ότι έχει ήδη κάνει επαφές και θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να υπερασπιστεί τη μοναστηριακή περιουσία. “Θα υπερασπιστώ την εκκλησία ακόμα κι αν χρειαστεί να κρεμαστώ από το καμπαναριό! Κι αυτό θα γίνει μαζί με εσάς αλλά με ειρηνικό τρόπο, όχι με πόλεμο. Δεν θα αφήσω ούτε πέτρα να πάει χαμένη από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια. Πρέπει να δούμε τι αξιοποίηση θα κάνουμε για την εκκλησία, όχι όμως βιομηχανική αλλά προς όφελος της” είπε χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Θεόδωρος Κούτσης μετέφερε, από την πλευρά του, ότι “θέλουν να μας διώξουν από το χωριό μας και ζητάμε τη βοήθεια σας. Είναι ένα έγκλημα και μας λένε ότι έχει γίνει εν γνώσει της εκκλησίας”. Στο σημείο αυτό, ο Σεβασμιότατος απάντησε ότι “δεν είναι εν γνώσει της εκκλησίας γιατί θα πρέπει πρώτα να το μάθω εγώ. Θα έχετε βοήθεια και το χωριό και όλο το νησί. Δεν θα κάνω αυτό που μου αρέσει. Ηρθα για να βοηθήσω εκκλησιαστικά και το χωριό και το νησί. Δεν πρόκειται να κάνω διακρίσεις και μην ανησυχείτε”. Ο Μητροπολίτης ρωτήθηκε, ακόμα, από τους κατοίκους αν έχει ενημερωθεί για την ύπαρξη εγγράφων που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία της έκτασης από την Ιερά Μονή Κηπουραίων, με τον ίδιο να απαντά ότι αυτό “έχει γίνει μόνο προφορικά” και γι αυτό έχει ζητήσει να λάβει τα απαιτούμενα έγγραφα.

«Είναι η Αμφίπολη της Κεφαλονιάς»
Οι κάτοικοι ζήτησαν ακόμα την παρέμβαση του Δεσπότη προκειμένου να σταματήσει για τις επόμενες 15 ημέρες η συνέχιση των εργασιών, κάτι όμως που έχει ήδη επιτευχθεί αφού σε επικοινωνία που είχε με τους υπεύθυνους της εταιρείας εξασφάλισε τον απαιτούμενο χρόνο μέχρι να ενημερωθεί πλήρως για την υπόθεση. Στη συνάντηση των Καμιναράδων με τον Δεσπότη παρευρέθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς, Διονύσης Αραβαντινός, ο οποίος εξήγησε στο Μητροπολίτη το χρονικό των αποφάσεων που είχαν λάβει από τον Οκτώβριο του 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο της Κεφαλονιάς και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατά της εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου στα Κηπούρια. Μάλιστα, ο Δημήτριος ζήτησε να του χορηγηθούν οι σχετικές γνωμοδοτήσεις. Ο Σεβασμιότατος άκουσε ακόμα με προσοχή τους κατοίκους, οι οποίοι του περιέγραψαν τη σπουδαιότητα της περιοχής από θρησκευτικής, ιστορικής και αρχαιολογικής άποψης. “Είναι η Αμφίπολη της Κεφαλονιάς” του είπε χαρακτηριστικά ο Στάθης Τσιβράς ενώ άλλοι του μετέφεραν ότι “δεν μπορούμε να τα καταστρέψουμε όλα στο βωμό του χρήματος”. Οι πολίτες των Καμιναράτων καυτηρίασαν, επίσης, τη στάση της εταιρείας, η οποία επανήλθε για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, εκμεταλλευόμενη το “κενό” που είχε δημιουργηθεί στις τάξεις της Ιεράς Μητρόπολεως μετά την κοίμηση του Μοναχού Ευσέβιου στα Κηπούρια και του Μακαριστού Μητροπολίτη Κυρού, Σπυρίδωνος. Παράλληλα, έγινε κουβέντα και για τις κινήσεις που προέβη – βάσει νόμου - το Δασαρχείο για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως δασικής έκτασης, με τον Δεσπότη να κάνει γνωστό ότι είχε συνάντηση με την Προϊσταμένη προκειμένου να ενημερωθεί και θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. ”Ο,τι είναι μοναστηριακό και καταπατείται ακόμα και δέκα τετραγωγικά, η εκκλησία το παίρνει πίσω και αποζημιώνεται κιόλας. Ακόμα κι αν είναι καταπατημένο έναν αιώνα! Αν η έκταση έχει πάει στο Δημόσιο, εγώ θα πάω στα δικαστήρια για να αποδείξω ότι είναι μοναστηριακή” είπε χαρακτηριστικά, ικανοποιώντας τους κατοίκους, οι οποίοι του μετέφεραν ότι θα σταθούν δίπλα του. Ο Δεσπότης προγραμμάτισε στις 18-19 του μήνα, ανάλογα με το πρόγραμμα του, να επισκεφθεί την περιοχή για να προσκυνήσει στην Ιερά Μονή Κηπουραίων και να συνομιλήσει με τους πολίτες. Μάλιστα, ζήτησε να είναι παρών και στο σχετικό ραντεβού που θα γίνει μετά τις γιορτές με τον αρμόδιο Υπουργό, παρουσία ακόμα του Αντιπεριφερειάρχη και αντιπροσωπείας κατοίκων της περιοχής.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης


















ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ