ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Πολλά τα προβλήματα στην Παλλική, εύλογη η αγανάκτηση



Μια εβδομάδα μετά την παρουσίαση του σχεδίου

Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την Παλλική στο χώρο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος θέλησε το πρωί της Κυριακής να πραγματοποιήσει αυτοψία στο οδικό δίκτυο και στις εργατικές κατοικίες για να διαπιστώσει τα οξυμένα προβλήματα, που ταλανίζουν την περιοχή και τους κατοίκους της.
Συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη, Παναγή Δρακουλόγκωνα και τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, Βαγγέλη Ανδρεάτο, ο κ. Γαλιατσάτος μετέβη στον οδικό άξονα Καμιναράτων-Ληξουρίου προκειμένου να δει τα έργα, που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα τα χωριά της Ανωγής να είναι ουσιαστικά αποκλεισμένα από την πρόσβαση τους στο Ληξούρι. Την αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων οδήγησε στα συγκεκριμένα σημεία ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας του Γ. Μαρούλη. Πρώτη στάση και μάλιστα επεισοδιακή ήταν ο δρόμος του Αγίου Βασιλείου. Και λέμε επεισοδιακή γιατί μόλις φτάσαμε, ένας αγρότης με άγριες διαθέσεις, τράκαρε με το χορτοκοπτικό μηχάνημα που οδηγούσε το αγροτικό όχημα του κ. Λαμπρόπουλου, που μόλις είχε σταματήσει στο σημείο, θεωρώντας ότι θα έκλεινε το δρόμο! “Αν δεν ήρθατε να δώσετε λύσεις, καλύτερα να πάτε για καφέ!” φώναζε σε έντονο ύφος προς τους εκπροσώπους της ΠΙΝ και τον εργοδηγό, οι οποίοι του εξήγησαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει, με συνέπεια να έχει καθυστερήσει η ολοκλήρωση του έργου. Επόμενος σταθμός ήταν ο δρόμος στα Κουρουπάτα, που παραμένει κλειστός και οι εργασίες έχουν σταματήσει επειδή ακόμα δεν έχουν έρθει από το ΥΠΟΜΕΔΙ οι απαραίτητες μελέτες. Κι εδώ, υπήρχαν συγκεντρωμένοι κάτοικοι, οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για το θέμα στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων. “Δέκα μήνες έχουν περάσει για να φτιάξετε ένα τοιχίο. Πιέστε τον Υπουργό κι εμείς θα είμαστε μαζί σας. Ανοίξτε τουλάχιστον ένα κομμάτι του δρόμου για να μπορούμε να περνάμε. ” του είπαν χαρακτηριστικά. Ο κ. Γαλιατσάτος εξήγησε στους κατοίκους ότι θα ασκηθούν πιέσεις προς το Υπουργείο για να επισπευσθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου αλλά θα πρέπει μέχρι τότε η Περιφέρεια να δώσει τη λύση, δημιουργώντας ένα παρακαμπτήριο δρόμο έτσι ώστε να μπορούν να μετακινούνται οι κάτοικοι. Μάλιστα, έγινε συζήτηση και για τις προτεινόμενες διαδρομές και θα προχωρήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες αφού υπάρξει συναίνεση και με όσους διατηρούν ιδιωτικές περιουσίες στο σημείο που θα γίνει η διάνοιξη της παράκαμψης.

“Έχουμε χορτάσει από λόγια, θέλουμε πράξεις”
Τελευταία στάση της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας ήταν οι εργατικές κατοικίες, που παραμένουν στην ίδια και ακόμα χειρότερη κατάσταση, δύο χρόνια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της Κεφαλονιάς. Και εδώ περίμεναν τον Περιφερειάρχη, κάτοικοι που ξεσπιτώθηκαν μετά το σαρωτικό χτύπημα του Εγκέλαδου και περιμένουν ακόμα μέχρι σήμερα την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Πολιτείας για την αποκατάσταση των σπιτιών τους. “Έχουμε χορτάσει από λόγια. Δεν πιστεύουμε τίποτα. Θέλουμε πράξεις” μετέφεραν στον κ. Γαλιατσάτο, ο οποίος συμμερίστηκε την δυσπιστία τους. Αλλωστε, όπως του είπαν, ακόμα περιμένουν τον Υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα επισκεφθεί την Κεφαλονιά για να δώσει λύση στο ζήτημα δύο μήνες μετά την άφιξη του, στο πλαίσιο της επετείου της 25ης Μαρτίου. Ο Περιφερειάρχης, το μόνο που μπόρεσε κι εδώ να μεταφέρει προς τους κατοίκους είναι ότι θα πιέσει τα όργανα του Υπουργείου για να μπορέσει επιτέλους να προχωρήσει η ανοικοδόμηση των εργατικών κατοικιών. Μάλιστα, ο Αντιπεριφέρειαρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας δεσμεύτηκε για την άμεση κατεδάφιση του ετοιμόρροπου δημόσιου κτιρίου που βρίσκεται στο χώρο μπροστά από τις εργατικές κατοικίες με κίνδυνο να πέσει πάνω στα διερχόμενα οχήματα σε περίπτωση μιας νέας σεισμικής δραστηριότητας. Στις δηλώσεις που μας έκανε ο κ. Γαλιατσάτος μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας του στην περιοχή της Παλλικής μας είπε: “Αναλάβαμε την υποχρέωση να επισκεφθούμε την Παλλική μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη και την Πολιτική Προστασία και να δούμε ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που υπάρχουν μετά τους σεισμούς και αναφέρομαι κυρίως στο οδικό δίκτυο Ληξουρίου-Καμιναράτων και στις εργατικές πολυκατοικίες. Πραγματικά διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημεία που η κυκλοφορία δεν είναι εφικτή. Επομένως χρειάζεται να δοθεί άμεση λύση μέσω παρακαμπτηρίων οδών και δόθηκε η εντολή να εντοπιστούν. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εκπόνηση των μελετών που αφορούν τμήματα του συγκεκριμένου έργου από την πλευρά του Υπουργείου με αποτέλεσμα να προχωρά αργά η υλοποίηση του. Το ζητούμενο είναι να λάβουμε από την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την ταχύτατη εκπόνηση όλων των μελετών έτσι ώστε μετά να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και οι πολίτες να γνωρίζουν πότε θα κλείσει ο δρόμος και για πόσο διάστημα. Εν συνεχεία, επισκέφθηκαμε τις εργατικές κατοικίες, όπου εδώ δεν χρειάζονται λόγια αλλά έργα. Με βάση κάποιες υποσχέσεις που είχε δώσει ο κ. Σπίρτζης πρέπει άμεσα να έχουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για να προχωρήσει η κατεδάφιση των εργατικών κατοικιών και η έναρξη του έργου της ανοικοδόμησης. Εμείς θα ζητήσουμε επίσπευση από τον Υπουργό και ταυτόχρονα εξετάζουμε ως ενδεχόμενο να προχωρήσουμε στην κατεδάφιση του δημόσιου κτιρίου που υπάρχει στην περιοχή προκειμένου να δώσουμε το σύνθημα και στο Δήμο να προχωρήσει στις κατεδαφίσεις”.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ