ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ





Διεύθυνσης Καθαριότητας Δήμου Κεφαλλονιάς
σχετικά με την ορθή διαχείριση των λαμπτήρων φωτισμού
Ενημερώνουμε τους Δημότες ότι στα Δημοτικά Καταστήματα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου σε συνεργασία με την πιστοποιημένη εταιρεία «ανακύκλωση συσκευών α.ε», έχουν τοποθετηθεί ειδικοί χάρτινοι κάδοι συλλογής για ανακύκλωση, των λαμπτήρων οικονομίας, πλην πυρακτώσεως.
Οι λαμπτήρες που ανακυκλώνονται έχουν στη συσκευασία τους το σήμα του διαγραμμένου κάδου.
Είναι πολύ σημαντικό οι λαμπτήρες ατμών υδραργύρου να μεταχειρίζονται πολύ προσεκτικά, καθώς τυχόν σπάσιμό τους απελευθερώνει στο περιβάλλον υδράργυρο.
Κατά το βίδωμα ή το ξεβίδωμα των λαμπτήρων πρέπει να τους κρατάμε από την πλαστική βάση τους και όχι από το γυάλινο κάλυμμα. Τοποθετούμε τον καμένο λαμπτήρα στο κουτί του καινούργιου με ασφάλεια και τέλος στον κάδο συλλογής λαμπτήρων.
Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος οι λαμπτήρες αυτοί δεν πρέπει να απορρίπτονται μαζί με τα άλλα οικιακά απόβλητα, αλλά πρέπει να εναποτίθενται σε ειδικά σημεία συλλογής λαμπτήρων επειδή χρειάζονται ειδική διαδικασία ανακύκλωσης.
Για την καλύτερη προστασία της υγείας των Πολιτών σε περίπτωση θραύσης των λαμπτήρων οικονομίας που περιέχουν υδράργυρο, φθόριο ή νάτριο παραθέτουμε μερικές καλές πρακτικές για την κατά το δυνατόν ασφαλή διαχείρισης τους:
1. Απομακρύνουμε από το χώρο τα άλλα άτομα και τυχόν κατοικίδια. Ιδιαίτερα τα παιδιά, τις εγκύους και τους ηλικιωμένους, προσέχοντας να μην πατήσουν την περιοχή που έσπασε ο λαμπτήρας.
2. Ανοίγουμε γρήγορα όλα τα παράθυρα – πόρτες να εξαεριστεί καλά ο χώρος για αρκετή ώρα. Κλείνουμε τυχόν θέρμανση – ψύξη με κυκλοφορία αέρα (π.χ air condition). Για τουλάχιστον 30 λεπτά εγκαταλείπουμε και εμείς το χώρο πριν επέμβουμε, ώστε να εξαεριστεί ο χώρος.
3. Φορώντας απλή μάσκα και γάντια κατά προτίμηση πλαστικά, προσεκτικά με χοντρό χαρτί και χαρτόνι συλλέγουμε τα θραύσματα, ενώ τα πολύ μικρά ή την σκόνη χρησιμοποιώντας κάποια αυτοκόλλητη ταινία και τα κλείνουμε σε ανθεκτική πλαστική αεροστεγή συσκευασία την οποία την εναποθέτουμε στα ειδικά σημεία συλλογής λαμπτήρων.
4. Με ένα βρεγμένο πανί ή με υγρό απορροφητικό χαρτί καθαρίζονται τα τυχόν υπολείμματα.
5. Απομακρύνουμε αμέσως όλα τα υλικά καθαρισμού, γάντια, μάσκα, χαρτόνι, πανί κλπ από το χώρο , τα εναποθέτουμε στους κάδους απορριμμάτων και πλένουμε τα χέρια μας.
6. Σε περίπτωση που η θραύση γίνει πάνω σε μοκέτα, χαλί , ύφασμα, είναι σκόπιμο να τα απορρίψουμε, πάντα προσεκτικά και να μην τα ξαναχρησιμοποιήσουμε.
7. Δεν χρησιμοποιούμαι ποτέ την ηλεκτρική σκούπα, για να αποφευχθεί η περαιτέρω διάχυση των ατμών υδραργύρου στο χώρο και άρα η εισπνοή τους.
8. Επιμένουμε στον εξαερισμό του χώρου για όσο χρόνο μπορούμε περισσότερο.

Ο Αρμόδιος Α/Δήμαρχος
Σπυρίδων Ματιάτος

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ