ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ


Το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου εορτάστηκε η ημέρα του 
Αγ. Νικολάου, προστάτη των ναυτικών, από τους Πατρινούς με θαλασσινή ποίηση, θαλασσινή μουσική και τραγούδια που έταζαν αρμύρα αφού μιλούσαν μόνο για τη θάλασσα. 


 Η αίθουσα του κτιρίου «Αγορά Αργύρη» πλημύρισε από κόσμο, θαλασσινή φρεσκάδα και συγκίνηση. Τα αίτια ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του ποιητή καπετά - Γιώργου Σπηλιώτη «Το Ταξίδι του Πυθέα στη Θούλη».
Ο κ. Φώτης Δημητρόπουλος, Φιλόλογος, πρώην Λυκειάρχης του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών και η κ. Πέπη Αλεξοπούλου – Παναγοπούλου, Εκπαιδευτικός μίλησαν για το ποιητικό μέρος του βιβλίου. Η κ. Σοφία Βασιλοπούλου, Καλλιτέχνης και ο Λάκης Βανδαράκης, Λογοτέχνης απήγγειλαν τμήματα του ποιήματος «Το Ταξίδι του Πυθέα στη Θούλη».
Το μουσικό συγκρότημα του Νίκου Λέκκα σκορπούσε θαλασσινές νότες και η Εύα Κουτσουβέλη με το Γιώργο Φλέσσια ερμήνευαν θαλασσινά τραγούδια, που έκαναν το ακροατήριο να τους συνοδεύει κατασυγκινημένο, ενώ ψηλά στην οθόνη εναλλάσσονταν εικόνες από καράβια που ταξίδευαν στου ωκεανού τα πλάτη.
Ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου συντόνισε την όλη εκδήλωση. Εν συνεχεία στο βήμα εκκλήθηκε ο ποιητής καπετά – Γιώργος Σπηλιώτης και κατασυγκινημένος μίλησε για το κέντρισμα που έλαβε από τις Μούσες για να αναδείξει το «Ταξίδι του Πυθέα στη Θούλη».
Μίλησε για τον άθλο του Έλληνα - Μασσαλιώτη, Θαλασσοπόρου Πυθέα, που πρώτος πάτησε το Βόρειο Πόλο σε πλάτος 90ο μοιρών στις 21 Ιουνίου του 330 π.Χ. και είδε τον ήλιο να περπατά πάνω στον ορίζοντα «… σαν τον ξενύχτη ναυτικό …». Την ίδια περίοδο ο Μ. Αλέξανδρος βάδιζε στην Ανατολή. Ο καπετά – Γιώργος Σπηλιώτης αναφέρθηκε και στον Έλληνα Επαμεινώνδα Δημόπουλο ( Pete Demas), που μαζί με τον Ναύαρχο Richard Byrd το 1929 έφθασαν με αεροπλάνο στο Νότιο Πόλο. Πετώντας, έριξε πάνω στον πάγο μαζί με τις Αμερικανικές σημαίες και μερικές Ελληνικές σημαίες.
Ομοίως και ο Πυθέας πριν 2300 χρόνια είχε καρφώσει δύο σημαίες μια από το κάθε πλοίο του με τα ονόματα «Θούλη» και «Άρτεμις» και έγραψε πάνω στον πάγο «Έλληνες πατήσανε τη Θούλη ». Έτσι και τους δύο Πόλους της γης πρωτοπάτησαν Έλληνες. Η Αμερική τίμησε τον Pete Demas ονομάζοντας μία οροσειρά και ένα ακρωτήριο στο Νότιο Πόλο με το όνομά του « Demas Range & Demas Cape». Δυστυχώς ξεχάστηκαν και οι δυό από τους Έλληνες.
«O Δήμας υπήρξε μια από τις μοναδικές "ελληνικές" συμμετοχές στην εξερεύνηση των αρκτικών περιοχών. Προτού πεθάνει, προσέφερε το προσωπικό του αρχείο στην Ελλάδα. Με πλούσιο πρωτότυπο υλικό (έντυπο και κινηματογραφικό) από τις αποστολές του στην Ανταρκτική, που βρίσκεται στο Ναυτικό Μουσείο στον Πειραιά. Ξεχάστηκαν η μνήμη του, η κληρονομιά του, η αγάπη για την πατρίδα του και οι Έλληνες αγνοούν την συμβολή του στην ιστορία της επιστήμης της γεωγραφίας*. (*geos)» .
Οι Έλληνες ιστορικοί Στράβων και Πολύβιος δεν αποδέχθηκαν τις επιστημονικές παρατηρήσεις του Πυθέα καλώντας τον «ψεύτη» και «ότι γράφει είναι φαντασιώσεις ». Έπρεπε να περάσουν 2000 χρόνια για να επαληθευθούν οι επιστημονικές παρατηρήσεις του Πυθέα. « ….. ποιά κατάρα μας δέρνει …;».
Η εκδήλωση έκλεισε με τους στοίχους του Ι. Πολέμη: « Άγιε Νικόλα / παρακαλώ σε / τα πέλαγα όλα / λουλούδια στρώσε/».

ΤΕΛΟΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ