ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Στέλεχος της Enercon (ανεμογεννήτριες στην Κεφαλονια) καταδικάστηκε για μίζες από Έλληνες εργολάβους







Σε διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο ύψους 135.000 ευρώ
καταδικάστηκε  πρώην διευθυντικό στέλεχος της γερμανικής Enercon, εταιρείας που κατασκεύασε αιολικά πάρκα σε ελληνικά νησιά, ανάμεσα στα οποία είναι και η Κεφαλονιά, για μίζες που εμφανίζεται να λάμβανε από Έλληνες και ξένους υπερεργολάβους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του HOT DOC, αλλά και της Γερμανικής Ostrifriesen-Zeitung, η δίκη στο Aurich της Γερμανίας έγινε ύστερα από καταγγελία της ίδιας της εταιρείας, η οποία αντιλήφθηκε ότι προκειμένου να προωθήσει συγκεκριμένους υπερεργολάβους, ο 48χρονος έπαιρνε μίζες από στελέχη εταιριών στην Γαλλία και την Ελλάδα.

Ο κατηγορούμενος διευθυντής του project management της εταιρίας παγκοσμίως, Πίτερ Ρούσενμπαουμ, αποδέχτηκε τις κατηγορίες και από τη δίκη προκύπτει, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, ότι γα την κατασκευή 39 σταθμών για ελληνική κρατική εταιρεία (ΔΕΗ Ανανεώσιμες), προωθούσε συγκεκριμένους υπερεργολάβους λαμβάνοντας τις ανάλογες μίζες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής και την ζημία του Ελληνικού Δημοσίου αφού οι υπερτιμολογήσεις για το έργο άγγιξαν τα 9.000.000 ευρώ. Η Γερμανική εφημερίδα μάλιστα αναφέρει ότι στην Ελλάδα αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες για 14.5 εκ. ευρώ.

Το ελληνικό περιοδικό, το οποίο έχει αναδείξει το θέμα από το 2012, ανεβάζει τη ζημία για το ελληνικό δημόσιο στα 25 εκ. ευρώ περίπου και συμπληρώνει ότι ο 48χρονος διευθυντής γλίτωσε τα χειρότερα δίνοντας ονόματα στην Δικαιοσύνη.

Έτσι, η υπόθεση αναμένεται να έχει και συνέχεια, ενώ, όπως προέκυψε και στη γερμανική δίκη, ήδη φέρεται να είναι μπλεγμένο στέλεχος ελληνικής κρατικής εταιρείας.

Τέλος, η εταιρεία φοβάται τον αποκλεισμό από όλους τους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς αν προκύψει ότι ο διαγωνισμός με τον οποίο πήρε τα έργα ήταν «φωτογραφικός».

Στην Κεφαλονιά

Η Enercon κατασκεύασε τις ανεμογεννήτριες της Αγίας Δυνατής, στον πρ. Δήμο Πυλάρου, το οποίο αποτελείται από 14 ανεμογεννήτριες που παράγουν συνολική ισχύ 32 MW. Εταιρεία εκμετάλλευσης του έργου είναι η «Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος», θυγατρική της «Ελλάκτωρ Α.Ε.» (εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα). 

Επίσης κατασκεύασε τις ανεμογεννήτριες του αιολικού Πάρκου στη θέση Μονολάτη-Ξερολίμπα, του Δ.Δ. Διλινάτων, τις οποίες διαχειρίζεται ο ίδιος όμιλος.


Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ