ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Το χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής μετάβασης



Φαίνεται ότι επιτέλους μπαίνει μια σειρά στα προγραμματισμένα 
αναλογικά switch offs (ASO) στην Ελλάδα.
Έτσι μέχρι το τέλος του 2014 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες της ψηφιακής μετάβασης και θα έχει αποδοθεί το ψηφιακό μέρισμα της μπάντας των 800 MHz στην κινητή τηλεφωνία (LTE) για την πλήρη ανάπτυξη του 4G.
Με την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ στις 22/8/2013 (καθορισμός ημερομηνιών διακοπής εκπομπών τηλεοπτικού προγράμματος με αναλογική τεχνολογία), ορίστηκε ο τρόπος, η σειρά και οι ημερομηνίες όπου θα γίνει η ψηφιακή μετάβαση στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Διευκρινίζεται ότι το πλάνο δεν περιέχει τις ακριβείς ημερομηνίες, μια που για την έναρξη της εφαρμογής της ψηφιακής μετάβασης με βάση το χάρτη συχνοτήτων της προηγούμενης απόφασης, απαιτείται η τελική επιλογή του ψηφιακού παρόχου και αυτή η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Επομένως η ημερομηνίες στην ανωτέρω ΚΥΑ εμφανίζονται με τη μορφή πχ Τ0 + 30 μέρες, όπου το Τ0 (time zero) είναι η ημερομηνία της απόφασης επιλογής για τον πάροχο δικτύου.
Βέβαια όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο εξής: επειδή δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για περαιτέρω καθυστερήσεις, η διαδικασία επιλογής του παρόχου δικτύου θα προχωρήσει πολύ γρήγορα και θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Με βάση τα παραπάνω, οι ημερομηνίες του ASO για την κάθε περιοχή της χώρας, είναι οι εξής:

1. Τ0 + 30 ημέρες – δηλαδή Νοέμβριος 2013: Allotment 15 (Λαμία)
2. Τ0 + 60 μέρες – δηλαδή Δεκέμβριος 2103: Allotments 22 (Πύργος), 23 (Τρίπολη), 25 (Καλαμάτα) 26 (Σπάρτη)
3. Τ0 + 90 ημέρες – δηλαδή Ιανουάριος 2014: Allotments 2 (Πλάκα), 3 (Θάσος), 4 (Παγγαίο)
4. Τ0 + 150 ημέρες – δηλαδή Μάρτιος 2014: Allotments 20 (Αττική - SFN-1), 21 (Αττική - SFN-2)
5. Τ0 + 180 ημέρες – δηλαδή Απρίλιος 2014: Allotments 17 (Αίνος), 18 (Πάτρα), 19 (Κόρινθος)
6. Τ0 + 210 ημέρες – δηλαδή Μάιος 2014: Allotments 5 (Θεσσαλονίκη), 6 (Χαλκιδική), 12 (Λάρισα), 14 (Βόλος)
7. Τ0 + 270 ημέρες – δηλαδή Ιούλιος 2014: Allotments 1 (Έβρος), 7 (Φλώρινα), 8 (Μεταξάς), 9 (Ιωάννινα), 10 (Θεσπρωτία), 11 (Κέρκυρα)
8. Τ0 + 330 ημέρες – δηλαδή Σεπτέμβριος 2014: Allotments 13 (Ακαρνανικά), 16 (Καρπενήσι), 24 (Ναύπλιο)
9. Τ0 + 390 ημέρες – δηλαδή Νοέμβριος 2014: Allotments 27 (Δυτική Κρήτη), 28 (Κεντρική Κρήτη), 29 (Ανατολική Κρήτη), 30 (Δωδεκάνησα), 31a (Κυκλάδες-SFN-1), 31b (Κυκλάδες-SFN-2), 32 (Σάμος), 33 (Λέσβος), 34( Καστελόριζο)

Όπως μπορούμε εύκολα να δούμε, το πλάνο περιλαμβάνει συνολικά 9 βήματα και ξεκινά σχετικά χαλαρά – με το 1ο ASO σε ένα μόνο allotment (περιοχή απόδοσης για κάθε SFN), αλλά στην πορεία επιταχύνεται με το πιο πλούσιο ASO να είναι το 9ο και τελευταίο που περιλαμβάνει όλο το Αιγαίο με τα συνολικά 9 allotments που το αποτελούν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παραπάνω διαδικασία αποτελεί την εφαρμογή του νέου χάρτη συχνοτήτων ο οποίος προβλέπει 156 βασικά Κέντρα Εκπομπής για όλη την επικράτεια. Από αυτά, στη διάρκεια των τελευταίων 4 ετών έχουν ήδη εγκατασταθεί και λειτουργούν μόνο τα 12(καλύπτοντας μεγάλες πόλεις), οπότε μέσα στην επόμενη χρονιά θα λειτουργήσουν τα υπόλοιπα 144.
Ταυτόχρονα με την εγκατάσταση των νέων Κέντρων Εκπομπής, θα γίνεται και η αλλαγή συχνοτήτων σε όσα ήδη λειτουργούν, έτσι ώστε να διορθωθούν οι υφιστάμενες σήμερα αποκλίσεις από το νέο χάρτη συχνοτήτων.
Εξ αιτίας της δύσκολης μορφολογίας του εδάφους στην χώρα μας, για την πλήρη κάλυψη όλων των περιοχών “σκίασης” που δεν καλύπτονται από τα 156 βασικά Κέντρα Εκπομπής, θα απαιτηθεί ένας μεγάλος αριθμός από Gap Fillers (υπολογίζονται περίπου στα 1.000), τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν στις ίδιες συχνότητες με τα βασικά Κέντρα Εκπομπής του κάθε allotment. Οι τεχνολογίες που το επιτρέπουν αυτό είναι τα Echo Cancellers αν θα αξιοποιήσουμε επίγεια λήψη και τα transmodulators αν θα χρησιμοποιήσουμε δορυφορική λήψη.
Η εγκατάσταση και λειτουργία αυτών των Gap Fillers θα πρέπει να γίνεται μετά την λειτουργία των βασικών Κέντρων Εκπομπής σε κάθε allotment.
Σημειώνουμε ότι τα Gap Fillers που χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες της μεταλλαγής, τηςαναγέννησης ή της διαμόρφωσης από αναλογική πηγή, ΔΕΝ είναι κατάλληλα για αυτή τη χρήση, μια που δεν μπορούν να εκπέμψουν στην ίδια συχνότητα με αυτή που κάνουν λήψη, διατηρώντας ακριβώς τις ίδιες ψηφιακές παραμέτρους.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τις τεχνολογίες των Gap Fillers υπάρχουν στα σχετικά άρθρα μας και στην τεχνική βιβλιοθήκη.
Όποιος θέλει να δει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επίσημες δημοσιεύσεις στα φύλλα της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, μπορεί να κατεβάσει τα σχετικά pdf:
Το χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής μετάβασης
Νέος χάρτης συχνοτήτων
Στο άρθρο μας "Τεχνικό βοήθημα με λεπτομερείς πληροφορίες για τις ακριβείς περιοχές κάλυψης της ψηφιακής τηλεόρασης", μπορείτε να δείτε πολλές ακόμα λεπτομέρειες για τις περιοχές κάλυψης των 156 επίσημων Κέντρων Εκπομπής.


 Συντάκτης: Θανάσης Κυριακόπουλος

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ