Η “Καθημερινή” παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα το τελικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει θέματα των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ειδικότερα, για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Η αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων καταργείται.
Απαγορεύεται η λειτουργία εσωτερικών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά σχολεία.
Τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών οφείλουν να καταθέτουν στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, απ’ όπου να προκύπτει ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών του κάθε τμήματος, οι ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος και ο διδάσκων κάθε ώρας.
Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών θα πρέπει να καταθέτουν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που έχουν συνάψει με τους διδάσκοντες.
Στην τριτοβάθμια
Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
Οι φοιτητικές παρατάξεις αποκτούν εκ νέου σημαντικό ρόλο στη διοίκηση των ΑΕΙ.
Καταργούνται τα Συμβούλια στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Στη σύνθεση των Συμβουλίων υπήρχαν επιφανείς Ελληνες πανεπιστημιακοί σε ξένα ΑΕΙ. Οι αρμοδιότητες των Συμβουλίων θα κατανεμηθούν στη Σύγκλητο, το Πρυτανικό Συμβούλιο, τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις.
Εκπρόσωποι φοιτητών θα συμμετέχουν σε Σύγκλητο, Κοσμητεία, Γενική Συνέλευση Τμήματος, Γενική Συνέλευση Τομέα.
Οι φοιτητές θα ψηφίζουν για πρύτανη. Η ψήφος τους θα μετρά έως το 70% του συνόλου των ψήφων και θα συναρτάται με τη συμμετοχή των φοιτητών.
Καταργείται η e-ψηφοφορία.
Οι νυν πρυτάνεις θα πρέπει να διεξάγουν εκλογές με βάση το νέο σύστημα ψηφοφορίας έως τις 31/7/2016. Θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για μία επιπλέον θητεία τεσσάρων ετών.
Τα 7μελή εκλεκτορικά σώματα για την εκλογή, εξέλιξη ή μονιμοποίηση πανεπιστημιακών διευρύνονται σε 11μελή ή 15μελή, ανάλογα με το μέγεθος του Τμήματος.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Από το aftodioikisi.gr