"Επί ένα χρόνο κυβερνά τη χώρα ένα κόμμα που είπε ψέματα για να βγει, διέπραξε απίστευτα σφάλματα αφότου ανέλαβε κι ύστερα διέπραξε και τα αντίθετα απ' όσα έλεγε πριν! Κι ύστερα άρχισε να στήνει Εξεταστικές Επιτροπές, για να μπορέσει να σταθεί, όχι κυβερνώντας, αλλά διχάζοντας, όχι αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα, αλλά συκοφαντώντας τους αντιπάλους του.
Κι ύστερα προκάλεσε μια πρωτοφανή κρίση δανεισμού της χώρας.
Και υπέγραψε ένα Μνημόνιο με το οποίο "έδεσε" την Ελλάδα χειροπόδαρα και παρέδωσε τα "κλειδιά" της διακυβέρνησής της.
Και τώρα προκαλεί φόβο στους πολίτες, τρομοκρατεί το λαό, αναγκάζεται να κάνει αυτά που το ίδιο κατήγγελλε ως αντιπολίτευση, αλλά και να καταγγείλει αυτά στα οποία το ίδιο πρωτοστατούσε ένα χρόνο πριν. Μια κυβέρνηση αληθινά επικίνδυνη! Που εξελίσσεται στη χειρότερη που υπήρξε στην Ελλάδα, την τελευταία 35ετία!", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.
Αναφερόμενος στη δική του πρόταση, ο κ. Αντώνης Σαμαράς είπε ότι "Η ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία τους ενοχλεί πολύ. Πάρα πολύ…
Γιατί δεν είναι μόνο ότι καταψηφίσαμε το Μνημόνιο.
Προτείναμε και δικό μας ολοκληρωμένο Σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Πώς απάντησαν στο Σχέδιό μας;
Με ένα όργιο ανόητης προπαγάνδας.
* Μας ρώτησαν "πού θα βρίσκαμε τα λεφτά για να δανειστεί η Ελλάδα", αν δεν υπέγραφε το Μνημόνιο.
Τους απαντήσαμε ότι οι αγορές μας έδιναν από τον Ιανουάριο ως τις αρχές Μαρτίου τα χρήματα που μας έλειπαν για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες της χρονιάς. Αλλά δεν τα πήρε η κυβέρνηση!
Το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς, οι αγορές μας έδιναν 43 δισεκατομμύρια και η κυβέρνηση άντλησε μόλις 14! Και μάλιστα τότε μας δάνειζαν οι αγορές με λογικά επιτόκια ακόμα…
Τα χρήματα αυτά δεν τα δανείστηκαν τότε, και δυόμιση μήνες αργότερα αναγκάστηκαν να υπογράψουν Μνημόνιο με πολύ επαχθέστερους όρους...
Κι εφόσον καταφέρει η Ελλάδα να βγει νωρίτερα, το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί στην τετραετία θα είναι σημαντικά μικρότερο.
Και τώρα ήλθε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, σε συνθήκες αντίστοιχες ή χειρότερες από τις δικές μας και βγήκαν και δανείστηκαν. Με υψηλό επιτόκιο ασφαλώς. Αλλά Μνημόνιο δεν υπέγραψαν.
* Ύστερα, μας είπαν ότι το τμήμα εκείνο του Σχεδίου μας για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, είναι δήθεν λάθος. Διότι δεν υπάρχει, τάχα, τόσο μεγάλη δημόσια περιουσία ή διότι είναι, λέει, "μη αξιοποιήσιμη"...
Όμως ήλθε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και επικαλέστηκε προ ημερών από τη Νέα Υόρκη αυτό ακριβώς το επιχείρημα - την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου - απευθυνόμενους στους ξένους δανειστές μας!
Εδώ ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε τα δικά μας νούμερα για το ύψος της ακίνητης περιουσίας.
Τα ίδια νούμερα που οι δικοί του λίγες εβδομάδες πριν αμφισβητούσαν.
Κι έτσι δεν τολμάνε πλέον να αμφισβητήσουν ούτε αυτό το στοιχείο από το Σχέδιό μας...
* Τέλος, όταν διαπίστωσαν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποσιωπούν την πρότασή μας, άρχισαν να τη διαστρεβλώνουν:
Μας κατηγόρησαν ότι είναι τάχα "μαγική λύση" ο εκμηδενισμός του ελλείμματος που προωθούμε εμείς.
Όπως αποδείχθηκε όμως, το πρόβλημα δεν είναι αν είναι "εφικτό" να εκμηδενιστεί το έλλειμμα σε 18 μήνες. Το σημαντικό είναι ότι με την πολιτική του Μνημονίου, το έλλειμμα δεν μηδενίζεται ποτέ! Κι αυτό σημαίνει ότι το χρέος θα αυξάνεται συνεχώς. Και στο τέλος της τετραετίας το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται, αφού το έλλειμμα δεν θα έχει εκμηδενιστεί.
Εμείς προτείναμε άλλο μίγμα πολιτικής. Που καταφέρνει μέσα σε 18 μήνες, ό,τι εκείνοι δεν καταφέρνουν ποτέ. Γι' αυτό ακριβώς: γιατί είναι άλλο μίγμα πολιτικής. Γιατί δεν μειώνει το έλλειμμα από τη μία πλευρά για να το αυξάνει από την άλλη. Δεν ανατροφοδοτεί συνεχώς το έλλειμμα, όπως κάνει τώρα το Μνημόνιο.
Σε όλη αυτή τη συζήτηση τους αντιτάξαμε ένα απλό, εύλογο ερώτημα μόνο:
Καλά αν δεν σας αρέσουν οι δεκαοκτώ μήνες, εσείς πόσους χρειάζεστε για να μηδενίσετε το έλλειμμα;
Και απάντηση δεν πήραμε! Γιατί απλούστατα με την Πολιτική του Μνημονίου δεν μηδενίζεται το έλλειμμα. Και συνεχίζει να αυξάνεται το χρέος…
Εμείς στον αθεράπευτο λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ αντιτάσσουμε μια μόνο λέξη:
Ελπίδα! Χειροπιαστή και ρεαλιστική Ελπίδα.
Σήμερα όλη η Ελλάδα αγκαλιάζει το μήνυμα της Ελπίδας.
Πολύ σύντομα θα το στείλει κι ο λαός με τη σειρά του το μήνυμά του...
Εκεί που πρέπει!
Με την ευκαιρία των εκλογών που έρχονται.
Ψηφίζοντας τις ελπίδες του, όχι τους φόβους του…
Και θα πάρει ξανά ο λαός τη μοίρα του στα χέρια του."
* Το ΠΑΣΟΚ βγήκε εξαπατώντας τον Ελληνικό λαό
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος χθες σε ένα-ένα στα "πεπραγμένα" του κυβερνητικού χρόνου που πέρασε, , τόνισε:
* Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ βγήκε εξαπατώντας τον Ελληνικό λαό.
Διακήρυσσε ότι "λεφτά υπάρχουν". Είπε ψέματα! Κι ύστερα είπε ότι δεν γνώριζε την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Και είπε πάλι ψέματα… Γνώριζε πλήρως, τα πάντα! Γιατί είχε ενημερωθεί από Έλληνες και Ευρωπαίους αρμοδίους.
Αλλά, ακόμα κι αν δεν γνώριζε τι συνέβαινε μέσα στην Ελλάδα, σίγουρα γνώριζε τι συνέβαινε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όπου όλες οι χώρες είχαν βαρέσει "συναγερμό", διότι ξέφευγε κι εκεί ο έλεγχος των ελλειμμάτων.
Και σε τέτοια διεθνή συγκυρία βγήκε ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά και έταξε στους πάντες "λαγούς με πετραχήλια".
Ήταν αυτό υψίστη ανευθυνότητα;
Ήταν μήπως συνειδητή εξαπάτηση του εκλογικού Σώματος;
Μη κουράζεστε: Ήταν και τα δύο!
* Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ διέπραξε απίστευτα σφάλματα όταν εξελέγη.
- Ακύρωσε μέτρα που είχε ήδη πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση για τη συγκράτηση του ελλείμματος,
- Παρέλυσε τον κρατικό μηχανισμό και κατέρρευσαν τα έσοδα του τελευταίου τριμήνου. Επί πολλούς μήνες δεν υπήρχαν ούτε Γενικοί Γραμματείς στα υπουργεία ούτε Πρόεδροι στους Δημόσιους Οργανισμούς.
Κι όλη αυτή η ασυγχώρητη καθυστέρηση έγινε για να διορίσουν, τελικά, τους δικούς τους!
- Έκαναν και λογιστικές αλχημείες, μεταθέτοντας δαπάνες του επόμενου χρόνου στο 2009. Και έσοδα του 2009 στον επόμενο χρόνο.
Κι έτσι, με όλα αυτά, "φούσκωσαν" το έλλειμμα του 2009 από το 9,9% στο 13,6%.
- Κι ύστερα, το πιο σημαντικό: Δεν πήραν έγκαιρα μέτρα!
Επί μήνες, μάλιστα, μας έλεγαν ότι "δεν χρειάζονται νέα μέτρα".
Αναγκάστηκα να τους φωνάξω: "ξεκολλήστε επί τέλους"!
Κι ύστερα πήραν μέτρα τελείως ανεπαρκή!
Και μετά η Κυβέρνηση άρχισε να διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό.
Και τότε εκτοξεύθηκαν τα spreads. Από 130 μονάδες που τα παραδώσαμε, στις 800 μονάδες σήμερα, παρά το Μνημόνιο! Δεν ανέβηκαν τα spreads όταν ανακοινώθηκε διψήφιο έλλειμμα στα μέσα Νοεμβρίου...
Εκτοξεύθηκαν από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν η κυβέρνηση καθυστερούσε τη λήψη μέτρων κι αυτά που έπαιρνε ήταν ανεπαρκή...
Και κυρίως, εκτοξεύθηκαν τα spreads όταν η ίδια η κυβέρνηση διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό, μιλώντας για "επικείμενη χρεοκοπία", για "επικείμενο ναυάγιο", διακηρύσσοντας κάθε τόσο ότι "δεν υπάρχει σάλιο" κι ότι η Ελληνική Οικονομία μοιάζει με… "Τιτανικό"!
Βρέστε μου έστω και μια χώρα που βγαίνει διεθνώς, "πυροβολεί τα πόδια της" κι ύστερα πηγαίνει να δανειστεί.
Δεν έκαναν αυτό που έπρεπε - να πάρουν έγκαιρα επαρκή μέτρα.
Κι έκαναν αυτό που δεν έπρεπε - διέσυραν τη χώρα.
Κι έτσι ακριβώς μετέτρεψαν το πρόβλημα ελλείμματος, που ήταν κοινό σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, σε κρίση δανεισμού μοναδική στην Ευρώπη.
* Τρίτο, αφού έκαναν όλα τα πιθανά και απίθανα σφάλματα τους πρώτους μήνες, ύστερα έκαναν και τα… αντίθετα λάθη:
Έφτασαν να υπογράψουν το Μνημόνιο, που τους υποχρέωνε σε πολύ σκληρότερα μέτρα απ' όσα θα αρκούσαν, αν είχαν κινηθεί έγκαιρα. Μερικούς μήνες πριν…
Δεν πήραν τα απαραίτητα όταν έπρεπε, κι αναγκάστηκαν να πάρουν πολύ περισσότερα όταν ήταν πια αργά…
Και το σπουδαιότερο: δεν πήραν τα σωστά μέτρα για να αποτραπεί η ύφεση. Που μεγαλώνει το έλλειμμα.
Και τώρα ανακαλύπτουν και οι ίδιοι ότι, μετά την φορο-καταιγίδα την οποία επέβαλαν, τα έσοδα έχουν αυξηθεί στο πρώτο εννεάμηνο μόλις 3,7%. Αντί για 13,7% που απαιτεί το Μνημόνιο.
Όλη αυτή η φορο-καταιγίδα δεν έφερε ουσιαστικά νέα έσοδα. Όπως ακριβώς τους είχαμε προειδοποιήσει…
* Τέταρτον, άρχισαν να στήνουν Εξεταστικές Επιτροπές. Γιατί μόνο με αυτές μπορούν πια να κυβερνήσουν.
Αλλά κι εκεί ατύχησαν. Διότι δεν βρέθηκε τίποτε επιβαρυντικό σε βάρος στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, βρέθηκαν πρόσθετα επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος δικών τους στελεχών...
Και τώρα στήνουν νέα Εξεταστική για την Οικονομία…Που αρχικά τη σχεδίαζαν να πάει πίσω ως το 2004. Κι ύστερα, υπό την πίεσή μας, δέχθηκαν να πάει πιο πίσω, ως το 2001. Αλλά τότε, ο πρώην Πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης, με εμφανή δυσφορία, τους ζήτησε να την πάνε ακόμα πιο πίσω, ως το 1996!
Και το μόνο που δεν σκέπτονται είναι να την πάνε και λίγο μετά: από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα. Γιατί τότε δημιουργήθηκε η κρίση δανεισμού:
Επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης και εξ αιτίας της πολιτικής της!
Αυτό το ζητήσαμε εμείς εξ αρχής, αλλά δεν το μπορούν και δεν το αντέχουν. Μη σας νοιάζει, όμως. Θα το κάνουμε εμείς. Και σύντομα μάλιστα…
Για να ριχθεί άπλετο φώς, πώς φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 τους τρείς τελευταίους μήνες. Πώς ανέβηκαν τα spreads. Πως ενθαρρύνθηκαν τα κερδοσκοπικά παιγνίδια με τα ελληνικά ομόλογα από τις πρωτοφανείς δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό. Και πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο…
Όταν άλλες κυβερνήσεις - όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας - με προβλήματα αντίστοιχα προς τα δικά μας και νούμερα κάποιες φορές χειρότερα από τα δικά μας, κατάφεραν μόλις πριν λίγες μέρες να δανειστούν από τις αγορές, αλλά απέφυγαν να υπογράψουν "Μνημόνια".
Ακόμα και με 32% έλλειμμα - δυόμισι φορές μεγαλύτερο από το δικό μας - και με χρέος παρόμοιο με το δικό μας, η Ιρλανδία βγήκε προχθές και δανείστηκε απευθείας από τις αγορές. Δεν υπέγραψε Μνημόνιο! Δεν παρέδωσε τα κλειδιά στην Τρόϊκα…
Μόνο η δική μας κυβέρνηση έδεσε χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό."
Ο κ.Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στους κυβερνώντες είπε ότι "σήμερα διαψεύδονται σε όλες τις τρέχουσες προβλέψεις τους. Δεν τους αρέσουν οι δικές μας, αλλά στις δικές τους έχουν πέσει έξω σε όλα. Τους ξέφυγαν τα έσοδα, τους ξέφυγαν οι δαπάνες, τους ξέφυγε ο πληθωρισμός…
Ήδη από χθες ομολογούν ότι τα έσοδα του 2010 δεν θα αυξηθούν κατά 13,7%, όπως προέβλεπε το Μνημόνιο, αλλά κατά 8,7%. Κι αν αφαιρέσετε την "περαίωση" που είναι εκτός Μνημονίου, η πραγματική αύξηση των εσόδων θα είναι 7,2%. Περίπου η μισή απ' ό,τι υπολόγιζαν. Κι όλα αυτά, αν πάνε καλά τα πράγματα. Τόσες θυσίες για να επιτύχουν ελάχιστα από την πλευρά των εσόδων μέσα στο 2010.
Κι ακόμα χειρότερα: Εξαγγέλλουν Προϋπολογισμό για το 2011, με πρόσθετους φόρους 5,3 δισεκατομμύρια, πρόσθετες περικοπές δαπανών κατά 1,4 δισεκατομμύρια, με ύφεση 2,6% και με ανεργία στο 14,5%.
Για να σας το πω διαφορετικά: οι περικοπές για το 2011 θα φτάνουν το 3,9% του ΑΕΠ για να επιτύχουν μείωση του ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ! Η απόλυτη ματαιότητα. Το παγκόσμιο ρεκόρ αναποτελεσματικότητας.
Με τόσο αναποτελεσματικό μίγμα πολιτικής ασφαλώς και δεν μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμμα.
Το δικό μας Σχέδιο, όμως, προβλέπει άλλο μίγμα πολιτικής. Αυτό που καταπολεμά ταυτόχρονα με το έλλειμμα και την ύφεση. Που δεν ανατροφοδοτεί συνεχώς το έλλειμμα. Και γι' αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Και γι' αυτό οι θυσίες θα πιάνουν τόπο.
Το πρόβλημα δεν είναι πότε μηδενίζεται το έλλειμμα. Αν οι 18 μήνες είναι πολύ ή λίγο διάστημα. Το αληθινό πρόβλημα είναι ότι με τη δική τους πολιτική τα τρία τέταρτα των θυσιών πάνε χαμένες. Γι' αυτό και δεν μηδενίζεται ποτέ το έλλειμμα. Γι' αυτό και ανεβαίνει συνεχώς το χρέος…"
* Η Ελλάδα πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ακρίβεια
"Ένα χρόνο πριν, η καινούρια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποσχόταν μείωση κατά 10% των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών, επέκταση των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων", δήλωσε χθες ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης και υπογράμμισε "Σήμερα, με τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ:
- Η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ακρίβεια με τον τιμάριθμο να εκτοξεύεται από το 1% στο 5,5%, και από 9η φθηνότερη έγινε η μια από τις δύο ακριβότερες χώρες της ΕΕ στα καύσιμα,
-Τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ βούλιαξαν σε σημείο που οι χρηματοδοτήσεις ήταν 100 φορές λιγότερες το περασμένο καλοκαίρι από αυτό του 2009,
- Στο ΕΣΠΑ η Ελλάδα βρέθηκε από την 5η θέση που ήταν τον περσινό Σεπτέμβρη, στην 23η θέση φέτος μεταξύ των κρατών της ΕΕ-27,
-Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περικόπηκε στο πρώτο οκτάμηνο του 2010 κατά 33% βαθαίνοντας την ύφεση κατά 1,2% σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ,
- Ο προηγούμενος επενδυτικός νόμος, που καθ' ομολογίαν της απελθούσης Υπουργού, ήταν ο καλύτερος της μεταπολίτευσης, καταργήθηκε χωρίς μέχρι τώρα να έχει αντικατασταθεί με άλλον. Το δε προσχέδιο που παρουσιάστηκε στη Βουλή τον Ιούλιο, εγκαταλείπεται από το νέο Υπουργό προκειμένου να ετοιμάσει τη δική του εκδοχή.
Τα πράγματα ήταν δύσκολα. Με τους χειρισμούς της κυβέρνησης έγιναν ακόμα δυσκολότερα. Όλοι οι Έλληνες πολίτες βιώνουν το πρόβλημα της ακρίβειας. Όλοι οι φορείς της αγοράς επισημαίνουν το μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχεται πως η κυβέρνηση έχει ουσιαστικό έλλειμμα στην αναπτυξιακή της πολιτική. Ήρθε η ώρα να περάσει η κυβέρνηση από τις διαπιστώσεις και τις διακηρύξεις στο συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο. Η παρελθοντολογία, τα ευχολόγια και η αδράνεια δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Το επιτείνουν σε μια κρίσιμη ώρα".
* Οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν το Μνημόνιο
Με αφορμή τη φορολογία που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες εξαιτίας της υπογραφής του Μνημονίου και τις ενδεχόμενες νέες αυξήσεις των φόρων που έχει στα άμεσα σχέδιά της η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, καλύπτοντας μέρος των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει με τη δανειακή σύμβαση, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ .Κ. Πουπάκης κατέθεσε αίτημα για προφορική ερώτηση στον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα φορολογίας και τελωνειακής Ένωσης, ελέγχου και καταπολέμησης της Απάτης.
Σύμφωνα με τον κ. Κ. Πουπάκη: "Η επιβολή της βαριάς φορολογίας στην Ελλάδα με την παράλληλη μείωση μισθών και συντάξεων δεν οδηγεί στην αναμενόμενη αύξηση των εσόδων, εν αντιθέσει προκαλεί περαιτέρω ύφεση και ασφυξία στην αγορά, αύξηση του ποσοστού της φτώχειας, ακρίβεια σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δυσκολία επιβίωσης για μισθωτούς και συνταξιούχους και το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων".
"Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα με την υπογραφή του Μνημονίου, κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης στο σύνολο των βασικών φόρων, με αποτέλεσμα να έχουμε μέχρι στιγμής τον τρίτο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, τον τρίτο υψηλότερο φόρο στη βενζίνη, τον τρίτο υψηλότερο συντελεστή για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, από τα υψηλότερα ποσοστά φορολόγησης των επιχειρήσεων και από τις υψηλότερες ονομαστικές φορολογικές επιβαρύνσεις". Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι στόχος της ΕΕ είναι η διασφάλιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε συνάρτηση πάντα με την κοινωνική επάρκεια, ζητεί από την Επιτροπή, έχοντας βασικές ευθύνες σαν μέλος της Τρόικας που συνυπόγραψε με την Ελληνική Κυβέρνηση το Μνημόνιο, να κρίνει τα εν λόγω φορολογικά μέτρα προτείνοντας σχετικές συστάσεις για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που βάλλονται από τη βαριά φορολογία καθώς και για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι εξαιτίας της υψηλής φορολογίας στην Ελλάδα παρατηρείται:
- μείωση της εισροής επενδυτικών κεφαλαίων,
- μείωση της επιχειρηματικότητας,
- κλείσιμο και μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων σε γειτονικές πιο συμφέρουσες φορολογικά χώρες.