Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010
Ελλάδα 2011
Το Μάρτιο του 2011 η κυβέρνηση πρέπει σύμφωνα με το μνημόνιο να ανακοινώσει μέτρα ύψους περίπου 5% του ΑΕΠ , δηλαδή 13δις ευρώ για την περίοδο 2012-2014
Μέτρα όπως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε γεωγραφικές περιοχές , η μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ , η μείωση κοινωνικών επιδομάτων όπως τα επιδόματα ανεργίας .
Τα πρόσθετα αυτά μέτρα σε συνδυασμό με την ύφεση η οποία αναμένεται μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις θέτουν αμφίβολη τη φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τελικό αποτέλεσμα να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας του προϋπολογισμού.
Ολα τα παραπάνω πιθανώς οδηγούν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και μάλιστα πριν τον Απρίλιο αφού στις 4 Απριλίου συμπληρώνονται 18 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές αυτέ θα γίνουν με λίστα.
Αυτό άλλωστε είναι το μέτρο πίεσης προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ώστε να ψηφίζουν τα άδικα και αντιλαϊκά νομοσχέδια παρόλο που και οι ίδιοι δεν τα πιστεύουν .
Το κυρίαρχο δίλημμα που θα θέσει εκ νέου ο Γιώργος Παπανδρέου είναι:
ΜΝΗΜΟΝΙΟ Νο2 ή Χρεοκοπία
Είναι εύκολο πλέον να προβλέψει κανείς ότι ο λαός δύσκολα θα ξαναπέσει στη παγίδα ενός τέτοιου ψευτοδιλήμματος και θα απαλλάξει το τόπο από την χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ !
Μια κυβέρνηση που μέσα σε μόλις 18 μήνες κατάφερε τα εξής απίθανα πράγματα :
Κέρδισε τις εκλογές κατεβάζοντας τον κόσμο στα πεζοδρόμια σε οιαδήποτε κίνηση της τότε κυβέρνησης για διαρθρωτικές αλλαγές και με απίστευτα προεκλογικά ψέματα όπως το περίφημο «Λεφτά υπάρχουν», όποτε μην μπορώντας να αναιρέσει αμέσως τον εαυτό της την επομένη λέγοντας ότι Λεφτά δεν υπάρχουν δεν πήρε κανένα μέτρο , διέσυρε επί μήνες την χώρα στο εξωτερικό κάνοντας λόγω για ψεύτικα οικονομικά στοιχεία , διαφθαρμένη χώρα , Τιτανικός που βουλιάζει!
Όλα τα παραπάνω ολέθρια λάθη ειδικά του υπουργού οικονομίας κου Παπακωνσταντίνου οδήγησαν τον Ευρωπαϊκή επιτροπή στον να επιτεθεί στην Ελλάδα δικαιολογημένα και λέγοντας ότι η Ελλάδα εξαπατά συστηματικά την ΕΕ πάνω στα οικονομικά της μεγέθη !
Ετσι το ντόμινο ξεκίνησε με επίθεση των αγορών και των κερδοσκόπων κατά της χώρας, τα spreads εκτινάχτηκαν με αποτέλεσμα η Ελλάδα να οδηγηθεί στην «αναγκαστική λύση» του μηχανισμού στήριξης με τα γνωστά επακόλουθα μνημόνιο κτλ
Τι κατάφερε λοιπόν η κυβέρνηση μέσα στο 2010:
Κατάφερε μια παγκόσμια κρίση του πιστωτικών ιδρυμάτων να την μετατρέψει σε κρίση δανεισμού της Ελλάδας ! Και γι αυτούς που ακόμη πιστεύουν ότι η χώρα ήταν σε τόσο δύσκολη θέση ώστε η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ήταν αναπόφευκτη παραθέτουμε τα κάτωθι στοιχεία:
Το χρέος της χώρας θα ανέλθει στο 179%του ΑΕΠ όταν .ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 175%.
Το χρέος ήταν στα 250δις και το έλλειμμα ήταν στο 15,5% του ΑΕΠ όταν χώρες όπως η Ιαπωνία έχουν έλλειμμα 12% , ενώ οι ΗΠΑ έχουν χρέος που ήδη έχει ξεπεράσει τα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια και το 2010 θα έχει φτάσει στο 97,5% του ΑΕΠ από το 61,7% που ήταν το 2006.
Τον Δεκέμβριο του 2009 η Ελλάδα μπορούσε άνετα να δανειστεί με μόλις 4% επιτόκιο και να καλύψει τις ανάγκες της Ανοιξης του 2010 όπως έκανε πολύ συχνά στο παρελθόν πράγμα που ο κος υπουργός οικονομίας δεν έκανε.
Κανένα φοροεισπρακτικό μέτρο δεν έχει αποδώσει αφού η ύφεση έχει, παγώσει τα πάντα και οι εισπράξεις του κράτους μειώνονται τελικά.
Ότι όμως και να συμβεί στο εγγύς μέλλον η κοινωνία είναι σίγουρο ότι έχει σιχαθεί τους σημερινούς πολιτικούς και τους θεωρεί καθόλα υπεύθυνους για το κατάντημα της χώρας.
Είναι σίγουρα σωστό αυτό αλλά μήπως και η κοινωνία ήρθε η ώρα να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν?
Μήπως οι πολίτες πρέπει να μάθουν από τα παθήματα τους και να γίνουν σοφότεροι ?
Μήπως ήρθε η ώρα να επιλέξουν πρόσωπα και όχι κόμματα ?
Μήπως ήρθε η ώρα να πάψουν να παραμυθιάζονται από τους επαγγελματίες πολιτικούς που ανήκουν στο χτες αλλά και από τον κάθε επίδοξο « σωτήρα» ο οποίος το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γράψει στο βιογραφικό του την ιδιότητα του βουλευτή πριν αποσυρθεί?
Μήπως τα κόμματα πρέπει να υποχρεωθούν πλέον από την κοινωνία να αλλάξουν ρότα –πρόσωπα και τακτικές?
Πολύ σύντομα η κατάσταση θα περάσει στα χέρια των πολιτών οι οποίοι θα καλεστούν να κρίνουν όχι μόνο αν θέλουν να ζουν υπό το μνημόνιο ή όχι αλλά και αν σέβονται τελικά τον ίδιο τους τον εαυτό η όχι !
Καλη χρονιά σε όλους
Σταύρος Τραυλός
Πολιτικός μηχανικός