ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

«Μαζί με την αυτοδιοίκηση επιταχύνουμε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ »



Ομιλία Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην ημερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: «Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να αναθεωρηθεί το ΕΣΠΑ και να προωθηθούν με ταχύτατους ρυθμούς τα αναπτυξιακά έργα στη χώρα, ζήτησε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ομάδα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου του ΠΑΣΟΚ παρουσία των νεοεκλεγέντων Περιφερειαρχών και Δημάρχων, για την Ευρωπαϊκή διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός ανακοίνωσε την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ μεταφέροντας όλους τους προβλεπόμενους πόρους του 2012 στο 2011 με στόχο τον διπλασιασμό του ποσοστού απορρόφησης, ώστε να επιτευχθεί η επανεκκίνηση και η αναθέρμανση της οικονομίας.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης κάλεσε τους φορείς της αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν άμεσα στην «ένταξη νέων ώριμων προγραμμάτων, στην ένταξη νέων καινοτόμων επιχειρηματικών και άλλων ιδεών, έτσι ώστε να αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο οδήγησε την Ελλάδα σε αυτήν την απαξίωση της οικονομίας, στην εσωστρέφεια, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας και εντέλει στο σκάσιμο της φούσκας». Ο Υπουργός επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση πλήττει σήμερα το πιστωτικό σύστημα, γιατί είναι πιστωτική, η κρίση βρίσκεται στον παρασιτισμό, ο οποίος πλήττεται αυτή τη στιγμή, που ζούσε τόσα χρόνια λεηλατώντας το δημόσιο πλούτο και η κρίση βεβαίως βρίσκεται στο κράτος το οποίο υποφέρει από τη δημοσιονομική ασθένεια. Αντίθετα πρόσθεσε «η πραγματική οικονομία κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να στηθεί στα πόδια της, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν απολύουν κόσμο, υπάρχουν επιχειρήσεις που διευρύνουν αυτή τη στιγμή τον κύκλο εργασιών τους».
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πολιτική που εφαρμόζεται θα φέρει ξανά την Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι,
Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και συγχαίρω την ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον επικεφαλής της κ. Σταύρο Λαμπρινίδη, τους Ευρωβουλευτές. Καλωσορίζουμε τον Επίτροπο κ. Hahn που μίλησε προηγουμένως, τη Μαρία Δαμανάκη, την κα Huebner που τη γνωρίζουμε από την προηγούμενη ιδιότητά της και την κα Bresso η οποία είναι παρούσα από την Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να καλωσορίσουμε επίσης και να συγχαρώ όλους τους Περιφερειάρχες και τους νέους Δημάρχους. Εύχομαι καλή δύναμη, καλή επιτυχία στην αποστολή σας. Χαίρομαι που βλέπω κάποιους συναδέλφους από τη Βουλή οι οποίοι εξελέγησαν στην Αυτοδιοίκηση και θα υπηρετήσουν περιφερειακά τους πολίτες. Χαίρομαι που βλέπω πάρα πολλούς φίλους και συναγωνιστές, όλα αυτά τα χρόνια που επέλεξαν να υπηρετήσουν τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.
Θα σταθώ σε δύο βασικά θέματα που αφορούν όλους μας. Το ένα έχει να κάνει με τη διαχείριση της κρίσης από την πλευρά της χώρας μας. Η κρίση η οικονομική, η οποία μέρα με τη μέρα γίνεται και κοινωνική με την έννοια των συνεπειών που προκαλεί. Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει από την πλευρά της την κρίση σε δύο επίπεδα.
Το ένα είναι η διαχείριση αυτής καθαυτής της κρίσης και η προσπάθεια για τη δημοσιονομική διάσωση, μια διάσωση η οποία ορισμένες φορές παίρνει χαρακτηριστικά δραματικά εξαιτίας των αποφάσεων που καλούμαστε να πάρουμε εδώ και λίγους μήνες, αλλά και στο άμεσο μέλλον. Ιδιαίτερα το επόμενο τρίμηνο προωθούμε σειρά νομοθετικών μέτρων που κυριολεκτικά δημιουργούν ένα νέο πεδίο αλλαγών στη χώρα.
Ουσιαστικά με τις αλλαγές που γίνονται επιχειρούμε την έξοδο από την κρίση και τη διάσωση της χώρας, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου προτύπου, νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Και λέω «νέο αναπτυξιακό μοντέλο», αγαπητοί φίλοι και φίλες, γιατί θα είναι μεγάλη αποτυχία αν βγαίνοντας από την κρίση ακολουθήσουμε την πεπατημένη που οδήγησε στη φούσκα της ελληνικής οικονομίας που έσκασε πριν από λίγους μήνες με αφορμή και τη διεθνή κρίση.
Η δεύτερη προσπάθεια που κάνουμε, για τη διάσωση της χώρας είναι η ανάπτυξη, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο της εποχής. Η αναπτυξιακή μας διαδικασία, η αναπτυξιακή μας προσπάθεια, η αναπτυξιακή μας πολιτική έχει πέντε βασικές προτεραιότητες. Θέλω να σας κάνω κοινωνούς αυτών των πέντε βασικών πολιτικών προτεραιοτήτων που αφορούν την αναπτυξιακή στρατηγική και του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας.
- Η πρώτη είναι η επανεκκίνηση και αναθέρμανση της οικονομίας. Αυτό σημαίνει, αγαπητοί φίλοι και φίλες, ότι πρέπει να ξαναβάλουμε μπροστά τις μηχανές να δουλέψουν έτσι ώστε να ξαναδημιουργήσουμε στη χώρα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Προς την κατεύθυνση αυτή, της αναθέρμανσης και επανεκκίνησης της οικονομίας, κινούμε ένα μεγάλο και ισχυρό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας και αυτό είναι το ΕΣΠΑ. Φέτος έχουμε μια απορρόφηση της τάξεως του 15% μέχρι τώρα. Ελπίζω και είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε στο 17% έως 18% μέχρι τέλος του χρόνου, αντί για 15% που είχαμε ως στόχο. Θέλω να πω ότι παρελήφθη από μας στο 2,9%, με 3% απορρόφηση. Ο στόχος μας για το ’11 είναι να μπορέσουμε να φέρουμε το ’12 στο ’11, δηλαδή να κάνουμε διπλάσια απορρόφηση μέσα το 2011. Γιατί; Γιατί δεν είναι μία περίοδος που μπορεί κανείς να κάνει έναν τρέχοντα προγραμματισμό, αλλά βρισκόμαστε σε κατάσταση πολιορκίας ουσιαστικά και αποφασίσαμε εντέλει να καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να πετύχουμε να απορροφήσουμε διπλάσια ποσά. Και εδώ είναι ο δικός σας ο ρόλος πολύ σημαντικός, πολύ κρίσιμος, πολύ ισχυρός και θα αναφερθώ στη συνέχεια.
- Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης και αναθέρμανσης της οικονομίας η δεύτερη προσπάθειά μας είναι να χρηματοδοτήσουμε με ρευστότητα την αγορά. Δημιουργήσαμε λοιπόν το ΕΤΕΑΝ, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το διάδοχο του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο έχει σαν στόχο να μοχλεύει χρήματα του ΕΣΠΑ με ιδιωτικά κεφάλαια είτε τραπεζικά είτε άλλων ιδιωτικών οργανισμών έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ρευστότητα τις επιχειρήσεις, που ξέρετε πολύ καλά, όπου κι αν είστε, ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα αυτή τη στιγμή και στην αγορά.
- Τρίτον, καταθέσαμε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο επενδυτικό νόμο. Ένας νόμος πραγματικά νέος, σύγχρονος, καινοτομικός, που δίνει απαντήσεις στην κρίση της ελληνικής οικονομίας, που σέβεται τα χρήματα του ελληνικού λαού, τους δημόσιους πόρους, που αξιοποιεί με τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία τους δημόσιους πόρους και δημιουργεί υψηλής και προστιθέμενης αξίας επενδύσεις.
- Τέταρτος στόχος είναι η εξωστρέφεια. Τελευταία εδώ και ένα χρόνο, επειδή οι ελληνικές επιχειρήσεις πνίγονται στο ασφυκτικό περιβάλλον της εσωτερικής αγοράς, επιχειρούν προς τα έξω. Παρουσιάσαμε προχθές την Τετάρτη τη νέα στρατηγική για τις εξαγωγές, μαζί με τον Πρωθυπουργό, μια φιλόδοξη στρατηγική, μοναδική στα χρονικά της ελληνικής οικονομίας, όπου η Ελλάδα αποκτά πλέον ένα εθνικό brand. Και πιστεύουμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα με τους πόρους τους οποίους έχουμε καταβάλλει, 100 εκατομμύρια ευρώ, θα ενισχύσουμε σημαντικά την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, με στόχο να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα άμεσα, οι εξαγωγές της χώρας να αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ που σήμερα είναι στο 8,6%.
Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε να ενισχύσουμε σημαντικά την καινοτομία στην οικονομία μας και τη νεανική επιχειρηματικότητα. Έχουμε βάλει στόχο να ιδρύσουμε 50 χιλιάδες επιχειρήσεις τα επόμενα δυο χρόνια, νέων καινοτόμων επιχειρηματιών και πριν από λίγες μέρες με τον Πρωθυπουργό κάναμε μία συνάντηση εκατό επιχειρηματιών νέων και καινοτόμων, οι οποίοι πραγματοποιούν θαύματα στον τόπο.
- Ο πέμπτος στόχος είναι να αλλάξουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, απλοποιώντας όλες τις διαδικασίες πρόσβασης της επιχειρηματικότητας στην ελληνική οικονομία και την αγορά. Και τέλος να προσπαθήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να λύσουμε ένα θέμα το οποίο δεν τιμά τη χώρα, που είναι η κακή λειτουργία του ανταγωνισμού στη χώρα και οι υψηλές τιμές και θα το λύσουμε με την προσπάθεια που κάνουμε μαζί με την αγορά.
Αυτές λοιπόν είναι οι πέντε μεγάλες προτεραιότητες. Ο πρώτος στόχος όπως σας είπα, αφορά την επανεκκίνηση και την αναθέρμανση της οικονομίας και το βασικό εργαλείο είναι το ΕΣΠΑ. Σας καλώ λοιπόν να συνεργαστούμε όλοι μαζί, να κάνουμε πράξη τον στόχο που ανέφερα προηγουμένως, να διπλασιάσουμε το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ το 2011 μεταφέροντας όλους τους προβλεπόμενους πόρους του 2012 στο 2011.
Σας καλώ και τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους να μας προτείνετε άμεσα ώριμα έργα, έτσι ώστε να κινήσουμε γρήγορα τη διαδικασία ένταξης διαγωνισμών και απορρόφησης κονδυλίων. Προχωράμε γρήγορα - και θα συζητήσουμε στη συνέχεια με τον κ. Hahn - στην αναθεώρηση του προγράμματος όπως έχουμε δικαίωμα, αλλά αποτελεί και την αφορμή η αναθεώρηση αυτή για να κάνουμε το μεγάλο βήμα. Να προχωρήσουμε λοιπόν πολύ γρήγορα στην αναθεώρηση, στην ένταξη ώριμων έργων, έτσι ώστε να αρχίσουμε γρήγορα διαγωνισμούς, κατασκευές και απορρόφηση.
Επίσης παρακαλώ θερμά όσοι από σας βλέπουν στο χώρο ευθύνης τους δυνατότητες ανάπτυξης, μέσα από υπάρχουσες δραστηριότητες επιχειρηματικές, μέσα από δραστηριότητες που ασκούν οι ίδιοι οι Δήμοι ή οι Περιφέρειες, μέσα από δυνατότητες νέες που μπορούν να προκύψουν και νέες ιδέες, να κατατεθούν γρήγορα.
Επαναλαμβάνω και πάλι ο νέος επενδυτικός νόμος, μαζί με την πρωτοβουλία που παίρνουμε για τη νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα και μαζί με το ΕΤΑΝ - το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης - που εξασφαλίζει ρευστότητα, διαθέτουμε αυτή τη στιγμή όλα τα εργαλεία για να προχωρήσουμε σε πολύ γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Έχουμε ως στόχο να ξαναφέρουμε την Ελλάδα το 2012 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό δεν είναι μια ρητορική επιδίωξη, αλλά είναι μια σχεδιασμένη στρατηγική, που προκύπτει μέσα από πολύ συγκεκριμένες πολιτικές και κυρίως συγκεκριμένα εργαλεία .
Παρακαλώ λοιπόν θερμά να προχωρήσουμε γρήγορα στην αναθεώρηση, στην ένταξη νέων ώριμων προγραμμάτων, στην ένταξη νέων καινοτόμων επιχειρηματικών και άλλων ιδεών, έτσι ώστε να αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο οδήγησε την Ελλάδα σε αυτήν την απαξίωση της οικονομίας, στην εσωστρέφεια, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας και εντέλει στο σκάσιμο της φούσκας.
Θα παρακαλέσω πολύ επίσης, αγαπητοί φίλοι και φίλες, κύριοι Περιφερειάρχες και κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι, θα παρακαλέσω πολύ θερμά να λύσουμε ένα αυτονόητο ζήτημα που απασχολεί τη χώρα τα τελευταία χρόνια και ενίοτε προκαλεί προβλήματα πολύ σημαντικά νομικά και οικονομικά, δηλαδή τα μεγάλα πρόστιμα. Προκαλεί αρνητική εικόνα στους επενδυτές που θέλουν να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα και αναφέρομαι στο ζήτημα της διαχείρισης των υγρών και στερεών αποβλήτων.
Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αυτό το ζήτημα θα το λύσουμε οριστικά και δε θα το ξανασυζητήσουμε στο μέλλον ως τέτοιο ζήτημα ως εκκρεμότητα. Δεν νοείται η Ελλάδα του 21ου αιώνα να μην έχει λύσει αυτά τα προβλήματα και δεν νοείται ακόμα να συζητούμε μια σειρά από αναστολές και προβλήματα, τα οποία δεν έχουν να κάνουν με τις σημερινές μας ανάγκες.
Επίσης πρέπει να σας πω, αν ρωτήσουμε τον κ. Hahn θα μας το πει με πολύ μεγάλη κατηγορηματικότητα, ότι το θέμα του περιβάλλοντος και οι πόροι που διατίθενται προς αυτό είναι ένα ζήτημα αδιαπραγμάτευτο. Συνεπώς παρακαλώ θερμά από τις πρώτες μέρες να ασχοληθούμε συστηματικά με αυτή την υπόθεση, να κλείσουμε πολύ γρήγορα όλα αυτά τα προγράμματα, να βάλουμε μπροστά την εφαρμογή τους, έτσι ώστε μέσα στο 2011 να έχουν ολοκληρωθεί τα περισσότερα από αυτά τουλάχιστον τα πιο απλά. Γιατί δε σας κρύβω, ότι εκκρεμούν 300-400 τέτοια μικρά έργα, ωστόσο πολύ σημαντικά.
Κλείνω λέγοντας ότι είναι μια ευκαιρία αγαπητοί φίλοι και φίλες, κυρίες και κύριοι, να δούμε αυτή την κρίση σαν μια νέα πρόκληση, μιας νέας εποχής, για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο στη χώρα μας. Πιστεύω βαθύτατα ότι διαθέτουμε στη χώρα και θέλω να το ακούσουν και οι συνάδελφοι και οι Επίτροποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η χώρα αυτή διαθέτει δυνάμεις.
Σε κρίση δεν είναι σήμερα η υγιής πραγματική οικονομία, η πραγματική οικονομία κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να στηθεί στα πόδια της, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν απολύουν κόσμο, υπάρχουν επιχειρήσεις που διευρύνουν αυτή τη στιγμή τον κύκλο εργασιών τους της πραγματικής οικονομίας.
Η κρίση βρίσκεται δυστυχώς στο πιστωτικό σύστημα, γιατί η κρίση είναι πιστωτική, στο τραπεζικό σύστημα, η κρίση βρίσκεται στον παρασιτισμό ο οποίος πλήττεται αυτή τη στιγμή που ζούσε τόσα χρόνια λεηλατώντας το δημόσιο πλούτο και η κρίση βεβαίως βρίσκεται στο κράτος το οποίο υποφέρει από τη δημοσιονομική ασθένεια.
Η χώρα αυτή, λοιπόν, ο τόπος αυτός και ο λαός αυτός διαθέτουν δυνάμεις και αυτές οι δυνάμεις γρήγορα θα οδηγήσουν ξανά τον τόπο στην πρόοδο και στην ευημερία.
Ευχαριστώ πολύ. 

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ