ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

«Δεν μπορεί να υπάρξει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς πολιτική συνοχής»




Κοινή Συνέντευξη Τύπου Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Johannes Hahn

Στην άμβλυνση των ανισοτήτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από μια συνεκτική πολιτική συνοχής, αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., κ Johannes Hahn.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε ότι απαιτείται να διαμορφωθεί μια λογική πανευρωπαϊκής στρατηγικής ανάπτυξης, την οποία έχει ιδιαίτερη ανάγκη η Ευρώπη αυτήν την περίοδο. Χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ «πολιορκητικό κριό», απέναντι στην κρίση και επανέλαβε την πρόθεση για διπλασιασμό της απορρόφησης των κονδυλίων του μέσα στο 2011 αλλά και στην απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής του. Ο κ. Johannes Hahn δήλωσε πως η νέα περιφερειακή πολιτική που διαμορφώνεται στην Ε.Ε. μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομία και ότι τα διαρθρωτικά ταμεία θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για να υπερβεί την οικονομική κρίση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Συνέντευξης Τύπου:
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλό μεσημέρι κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στη συνέντευξη τύπου του Επιτρόπου κ. Johannes Hahn, είναι ο αρμόδιος Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την περιφερειακή πολιτική και επίσης του Υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υπουργού για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα. Θα ξεκινήσουμε με μια εισαγωγή του Επιτρόπου, κ. Hahn. Έχετε το λόγο κ. Επίτροπε.
J. HAHN: Καλησπέρα σας, σας ευχαριστώ πολύ, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υπουργό στη νέα του θέση, γιατί έχουμε συναντηθεί πολλές φορές και στο παρελθόν και έχουμε μια πολύ καλή εργασιακή σχέση, αλλά και μια προσωπική φιλία, κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό και βοηθάει πολύ στο να προωθήσουμε τα συμφέροντα των πολιτών μας.
Σήμερα προερχόμαστε από μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου και θα κάνουμε και κάποιες άλλες επαφές με άλλα μέλη της Κυβέρνησης και θα συζητήσουμε το θέμα της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα το πώς θα ξεπεράσει αυτή η οικονομία την κρίση.
Να δούμε πώς η νέα περιφερειακή πολιτική μπορεί με τη σειρά της, να συνεισφέρει, να βοηθήσει, να στηρίξει την οικονομία. Ξέρουμε πως τα μέτρα ανάταξης και μεταρρύθμισης είναι δύσκολα.

Πιστεύω πως η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πάρει τα σωστά μέτρα. Δε νομίζω ότι υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις και στηρίζω την Κυβέρνηση και την παροτρύνω, να συνεχίσουν στην κατεύθυνση αυτή, έτσι ώστε να ξεπεράσει την κρίση η Ελλάδα.
Δεν είναι μόνο τα 27 κράτη – μέλη, τα οποία στηρίζουν την Ελλάδα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και πρέπει να σας πω, πως στη νέα περιφερειακή πολιτική, τα διαρθρωτικά ταμεία μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα, σε αρκετά μεγάλο βαθμό.
Όμως νομίζω πως θα πρέπει τα ταμεία αυτά να χρησιμοποιηθούν και να επενδυθούν με σοφό τρόπο. Και θα ήθελα να παροτρύνω τους νέους αιρετούς Περιφερειάρχες, τις νεοεκλεγείσες περιφερειακές αρχές, να παρουσιάσουν βιώσιμα, καλά σχέδια που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους τους στο μέλλον.
Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να είμαι εδώ και να έρθω σε επαφή με τους νεοεκλεγμένους πολιτικούς από τις Περιφέρειες της Ελλάδας. Θα ήθελα επίσης να παροτρύνω τις εθνικές αρχές να προχωρήσουν σε συγχρηματοδότηση.
Καταλαβαίνω βέβαια πως οι Έλληνες πολίτες ανησυχούν για το πρόβλημα της λιτότητας και βέβαια το γεγονός πως ενδεχομένως να ληφθούν και κάποια νέα μέτρα στο μέλλον.
Αλλά αν γίνει αυτό μέσω συγχρηματοδότησης, με ευρωπαϊκά ταμεία, το φως θα φανεί στο τούνελ νωρίτερα. Και πιστεύω πως η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκή πλευρά στην Ελλάδα, έχει πιάσει το μέσο της χρηματοδότησης στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή είμαστε στο 20% για το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ελαφρώς επάνω από τη χρηματοδότηση που έχουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Για την πρώτη περίοδο του εθνικού σχεδιασμού, ο ρυθμός απορρόφησης πολύ συχνά είναι γύρω στο 20%, όχι παραπάνω. Είναι η ανάληψη δέσμευσης, η φάση του commitment που είναι σημαντικό να εξεταστεί.
Και βλέπουμε ότι εκεί είμαστε στο 60%, έχει ήδη δηλαδή αποφασιστεί σε ποια σχέδια θα πάει η χρηματοδότηση και απλώς χρειάζεται κάποιος χρόνος για να δρομολογηθούν. Άρα ο ρυθμός απορρόφησης θα βελτιωθεί.
Βέβαια, όπως και άλλα κράτη, η Ελλάδα, πρέπει να κάνει παραπάνω προσπάθειες. Πρέπει και εσείς να επενδύσετε, να χρησιμοποιήσετε το κονδύλια τα οποία είναι διαθέσιμα για την περίοδο αυτή.
Νομίζω πως έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Και νομίζω πως τουλάχιστον με τα κονδύλια που έχουμε από το Ταμείο Συνοχής, για περιβαλλοντικά σχέδια, για μεγάλα έργα, εδώ θα πρέπει να δείξετε περισσότερη σπουδή.
Δε νομίζω ότι μπορείτε να χάσετε αυτή την ευκαιρία και πιστεύω πως ο συνάδελφος Υπουργός δε θα πιστέψει να συμβεί κάτι τέτοιο. Ξέρω πως του αρέσει να εργάζεται σκληρά και ξέρω πως δε θα είναι ικανοποιημένη η Ελλάδα αν χαθούν τα ταμεία αυτά.
Και νομίζω πως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα θέλαμε να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί εμείς έχουμε παρέμβει για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και παρακολουθούμε το τι γίνεται στη χώρα σας και νομίζω πως τα διάφορα ταμεία, που είναι διαθέσιμα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και να επενδυθούν σωστά στα σχέδια τα οποία θα δώσουν απτά αποτελέσματα στο μέλλον.
Για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο, η οποία θα ξεκινήσει το 2014 να τρέχει, θα πρέπει ήδη να προετοιμαστείτε, έτσι ώστε να επιλέξετε τα σωστά σχέδια, να γίνει μια ορθή διαχείριση των κονδυλίων, για να ζητήσουμε κι εμείς τα κονδύλια να διατηρούνται σε αυτό το ύψος και μελλοντικά.
Νομίζω πως αυτό είναι και μια γενικότερη συμβουλή προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, θα πρέπει να γίνεται χρηστή και σωστή διαχείριση των κονδυλίων των ευρωπαϊκών.
Με το συνάδελφο, που είναι υπεύθυνος για την απασχόληση, έχουμε συζητήσει το θέμα και θέλουμε μια στρατηγική, η οποία θα θέσει στόχους ξεκάθαρους, ποσοτικούς ανά Περιφέρεια.
Έτσι ώστε, αν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι και υπό κάποιες προϋποθέσεις, να υπάρξουν και επιπλέον διαθέσιμοι πόροι, για όσους έχουν τις καλύτερες επιδόσεις.
Σε τόσο δύσκολες εποχές, νομίζω πως η Ελλάδα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να στοχεύσει σε κάποιες επενδύσεις για την Ευρώπη του 2020, σε χώρους όπως το περιβάλλον, με ενεργειακά αποδοτικές επενδύσεις, έτσι ώστε να ξεπεράσει τους σκοπέλους της σημερινής κατάστασης. Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρετε, σας ευχαριστώ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστώ τον Επίτροπο, παρακαλώ τον Υπουργό, τον κ. Χρυσοχοΐδη να πάρει το λόγο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Φιλοξενούμε σήμερα στην Αθήνα τον Επίτροπο Johannes Hahn, αρμόδιο για τα ζητήματα Περιφερειακής Πολιτικής. Έναν εξαιρετικά πολύτιμο συνεργάτη στις προσπάθειες που κάνουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα.
Κυρίες και κύριοι, η προσπάθειά μας το τελευταίο χρονικό διάστημα περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις, οι οποίες μέρα με τη μέρα διαμορφώνουν μια καινούρια πραγματικότητα στη χώρα, έτσι ώστε πολύ σύντομα -μαζί με την προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας- να επιχειρήσουμε το χτίσιμο ενός νέου πρότυπου ανάπτυξης για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως ξέρετε, πριν από λίγες μέρες, ανακοινώσαμε μια πολύ σημαντική και πρωτοπόρα στρατηγική για την ενίσχυση των εξαγωγών της χώρας.
Οι εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεών αυξάνονται πολύ σημαντικά. Ο στόχος μας είναι δυο μονάδες παραπάνω ακόμα, για να φτάσουμε το 2012 στο 10% του ΑΕΠ, που σημαίνει να αυξήσουμε κατά 1% την ανάπτυξη από τις εξαγωγές.
Οι εξαγωγείς μας είναι πολύ δυναμικοί, πολύ δραστήριοι και πολύ ανταγωνιστικοί και το νέο πρόγραμμα, το οποίο εμείς ανακοινώσαμε προχθές με τον Πρωθυπουργό, θα δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις, να ανοίξουν τα φτερά τους σε όλες τις αγορές του κόσμου.
Παρουσιάσαμε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο αναπτυξιακό νόμο. Ένας πραγματικά νέος και καινοτόμος νόμος, που σέβεται τους δημόσιους πόρους, που περιλαμβάνει αντικειμενικές διαδικασίες στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και προάγει την ποιότητα των επενδυτικών σχεδίων.
Ένας αναπτυξιακός νόμος που θα δώσει το επόμενο χρονικό διάστημα απάντηση στην κρίση και στη δημιουργία, στο χτίσιμο του νέου μοντέλου ανάπτυξης.
Και ταυτόχρονα, πριν από δύο βδομάδες παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και έρχεται στη Βουλή σε λίγες μέρες το Εθνικό μας Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το ΕΤΕΑΝ, το οποίο χρηματοδοτεί ήδη την αγορά και δημιουργεί ρευστότητα στην οικονομία που τόσο ανάγκη έχουν οι επιχειρήσεις και η οικονομία μας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που μέρα με τη μέρα χτίζεται, ξεδιπλώνεται, επιχειρώντας να δώσει απάντηση στην κρίση.
Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε σε δύσκολες περιστάσεις, ενωμένοι, με σχέδιο και στρατηγική, να δίνουμε απαντήσεις και να πετυχαίνουμε. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Και σε ότι μας αφορά, έχουμε αποφασίσει αυτή την αποστολή να τη φέρουμε σε πέρας. Ο βασικός μας στόχος αυτή τη στιγμή είναι η αναθέρμανση της οικονομίας, μέσα από τη χρήση των πολύ σπουδαίων εργαλείων τα οποία έχουμε στα χέρια μας. Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο είναι το ΕΣΠΑ.
Το ΕΣΠΑ είναι αυτή τη στιγμή ο πολιορκητικός κριός απέναντι στην κρίση και έχουμε αποφασίσει να απλοποιήσουμε και τις διαδικασίες εφαρμογής του. Πριν από λίγο, με τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους συζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίον θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.
Ήδη έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά ενέργειες για να γίνουμε πιο γρήγοροι στην απορρόφηση και όπως πολύ σωστά είπε ο Επίτροπος προηγουμένως, να μπορέσουμε να απορροφήσουμε πόρους πολύτιμους για την ανάπτυξη.
Έχουμε αποφασίσει να φέρουμε ένα χρόνο μπροστά το ΕΣΠΑ, να διπλασιάσουμε σχεδόν τα ποσοστά απορρόφησης το 2011, γιατί αυτό επιβάλλει αυτή τη στιγμή η ανάγκη της χώρας, η κρίση που διερχόμαστε και οι προτεραιότητές της.
Και ασφαλώς υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο προηγουμένως συζητήσαμε με τον κ. Hahn και τον Πρωθυπουργό, που αφορά τη νέα πολιτική συνοχής. Η νέα πολιτική συνοχής είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα για την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορεί να υπάρξει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς πολιτική συνοχής, γιατί οι ανισότητες θα αυξηθούν δραματικά και πολύ απότομα, πολύ γρήγορα.
Ο Επίτροπος, κ. Hahn έχει εξαιρετικά σωστές θέσεις και πολύ θετικές προσεγγίσεις και ο Πρωθυπουργός της χώρας τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει την υποστήριξή μας. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες και με άλλες χώρες που αντιλαμβάνονται τη συνοχή στην Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο με την ίδια προσέγγιση μας, έτσι ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα, στις αρχές του νέου έτους, να διαμορφώσουμε μια πολιτική συνοχής για τα επόμενα χρόνια καθοριστική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμείς πιστεύουμε ότι η νέα πολιτική συνοχής χρειάζεται πόρους, χρειάζεται συγκεκριμένους στόχους μετρήσιμους, χρειάζεται αποτελέσματα, να είναι οικονομικά αποτελεσματική αλλά και κοινωνικά δίκαιη, χρειάζεται απλοποίηση των διαδικασιών, χρειάζεται ενίσχυση των πιο αδύναμων Περιφερειών της Ευρώπης και βέβαια χρειάζεται να καλύπτει όλη την Ευρώπη σε μια λογική πανευρωπαϊκής στρατηγικής ανάπτυξης την οποίαν έχουμε ανάγκη ως Ευρωπαϊκή Ήπειρος αυτή τη στιγμή.
Ευχαριστώ πολύ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ τον Υπουργό και θα δεχθούμε τέσσερις ερωτήσεις. Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ, κ. Επίτροπε θα ήθελα να σας ρωτήσω κατ΄ αρχήν εάν ληφθεί το κριτήριο της κατάστασης της σημερινής που περνάει η Ελλάδα στη διαμόρφωση της νέας πολιτικής συνοχής. Δηλαδή αν κάποιες περιφέρειες έχουν φθάσει πάνω από το όριο που μπορούν να απορροφούν περισσότερα κονδύλια να παραμείνουν δηλαδή περιφέρειες συνοχής, αν σε αυτό θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα περνάει μια μεγάλη κρίση και χρειάζεται να παραμείνει στη συνοχή, όπως είναι σήμερα. Η μία ερώτηση είναι αυτή.
Και η δεύτερη ερώτηση αναφέρεται στα 2 δισεκατομμύρια τα οποία έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία βέβαια είναι δάνεια, αυτά θα καλύπτουν την εθνική συμμετοχή, μπορούν να αυξηθούν με δεδομένο πάλι το γεγονός ότι έχουμε μια μεγάλη κρίση αυτόν τον καιρό στη χώρα; Ευχαριστώ.
J. HAHN: Για την πρώτη σας ερώτηση, είναι πολύ θετικό το μήνυμα το ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έκανε ένα τεράστιο άλμα, την τελευταία δεκαετία θα έλεγα. Και αυτό τι σημαίνει; Ίσως με τρόπο απρόσμενο κάποιες περιφέρειες της Ελλάδας έχουν αναπτυχθεί και έχουν αυξήσει το ΑΕΠ τους με τρόπο που ενδεχομένως σημαίνει ότι μπορεί πλέον να μην είναι στην κατηγορία σύγκλισης. Αλλά έχουμε προτείνει στα υφιστάμενα συμπεράσματα για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο αυτές τις μεταβατικές περιφέρειες, τις transition regions για τις περιφέρειες που είναι μεταξύ του 75% και του 90% του ΑΕΠ και αυτό με στόχο να στηρίξουμε και να συνεισφέρουμε στη συνεχιζόμενη επιτυχία αυτών, για να στηρίξουμε δηλαδή τις επιδόσεις τους στο παρελθόν και να εξασφαλίσουμε πως θα έχουμε μία καλή προσγείωση. Αυτό γιατί βέβαια υπάρχει μεγάλη διαφορά στην κατανομή των πόρων μεταξύ περιφερειών σύγκλισης και περιφερειών που είναι πάνω από τα συγκεκριμένα επίπεδα του ΑΕΠ, οπότε αν δημιουργήσουμε αυτήν την ενδιάμεση κατηγορία της περιφέρειας που είναι σε μεταβατική φάση ίσως διευκολύνουμε την προσγείωση στην πραγματικότητα. Πάντως για τις περιοχές τις ελληνικές, τις ελληνικές περιφέρειες οι οποίες τα έχουν πάει καλά, όντως θα μετακινηθούν από την τρέχουσα κατηγορία, που είναι η κατηγορία της σύγκλισης. Για μένα αυτό είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα όμως, γιατί δείχνει πως η πρόοδος είναι δυνατή και έχει επιτευχθεί. Όμως επαναλαμβάνω πως συνεργαζόμαστε, έτσι ώστε να είναι λογικός ο υπολογισμός που θα έχουμε στη διάθεσή μας μελλοντικά και να εξυπηρετήσει τα διάφορα projects που υπάρχουν.
Για τη δεύτερη ερώτηση που κάνατε για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ίσως αρμόδιος είναι ο Υπουργός να απαντήσει. Ξέρω πως έχετε τα 2 δις ευρώ τα οποία προέρχονται από την τράπεζα αυτή και που έχουν ως σκοπό να καλύψουν τη συγχρηματοδότηση ή τουλάχιστον τον εθνικό φάκελο συγχρηματοδότησης για το Ταμείο Συνοχής. Εάν υπάρξουν και άλλα μεγάλα έργα, σίγουρα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα είναι πρόθυμη να εκταμιεύσει ένα ακόμα δάνειο, έτσι ώστε να μη χαθεί χρόνος τη στιγμή της εφαρμογής..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δίνει, μετά από δικές μας εγγυήσεις, 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρώτη φάση δάνεια, όπως είπε ο κ. Επίτροπος, στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε γρήγορα και φτηνά δάνεια, για να καλυφθεί η ρευστότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Επίτροπε, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια από τις σοβαρότερες κρίσεις των τελευταίων τριάντα ετών, μειώθηκαν οι συντάξεις, αυξήθηκαν οι φόροι. Πιστεύετε ότι η ανάπτυξη μπορεί να επέλθει έτσι ή χρειάζονται άλλα μέτρα, εκτός από τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των φόρων;
J. HAHN: Δεν υπάρχει θέμα ότι η σημερινή κατάσταση είναι μεγάλη πρόκληση για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και το λαό. Γενικά τα μέτρα που ελήφθησαν είναι τα σωστά. Υπήρξαν πολλές συζητήσεις και με διεθνείς εμπειρογνώμονες και βρέθηκαν κοινές λύσεις και τελικά η κυρίαρχη Ελληνική Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο είναι αυτά που αποφάσισαν.
Όσον αφορά τον δικό μου τομέα πολιτικής, έχουμε το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας στην Ευρώπη. Ανάπτυξη είναι η πρώτη λέξη βεβαίως, πρέπει όμως να επενδύσουμε γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να επέλθει η ανάκαμψη.
Και γι’αυτό και οι δυο μας θέλουμε πολύ να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα σχέδια, σε εφαρμογή τους, σε χρήση των πιστώσεων γιατί αυτό οπωσδήποτε θα ενεργοποιήσει την οικονομία, που βεβαίως εξαρτάται από την ποιότητα των σχεδίων, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί ο τρόπος να εξασφαλιστούν θαυμάσια σχέδια, βιώσιμα για το μέλλον και θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αν θέλετε στον κόσμο ολόκληρη και στην Ευρώπη βεβαίως είναι η σπονδυλική στήλη της οικονομίας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρέπει να στηριχθούν, πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες, νέα συστήματα παράδοσης, αλλά και ακόμη και στον τομέα του τουρισμού πρέπει να γίνουν βήματα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις. Ευχαριστούμε πολύ και καλό απόγευμα.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ