ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Εις πρεσβύτερων χειροτονία του διακόνου Νικολάου Σωτήρα 16-1-2011

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός
Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και με το αδιαχώρητο στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου των Μηνιατών και Αναλήψεως πραγματοποιήθηκε εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου Νικολάου Σωτήρα.

Προεξάρχων της Θείας Λειτουργίας και της χειροτονίας ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας, κος κος Σπυρίδωνας, που συλλειτούργησε με πλήθος ιερέων της Ιεράς Μητρόπολής μας, καθώς και με ιερείς από την Αθήνα, Ιθάκη, Λευκάδα και Πάτρα, που ήλθαν να συμπροσευχηθούν και να τιμήσουν το νέον ιερέα Νικόλαο Σωτήρα.


Όλα ήταν τακτοποιημένα, από τον εξωτερικό και εσωτερικό στολισμό, την καθαριότητα του ναού και ότι ήταν απαραίτητο κάτω από την φροντίδα των επιτρόπων του ιερού ναού, Γεράσιμου Δρακόπουλου, Νεκτάριου Αραβαντινού, Νικολάου Σαβράμη και Σπύρου Κουλουμπάκη. Αξίζει να αναφερθεί και η προσφορά σε κεράσματα και γλυκά κάποιων γυναικών, που μετά το πέρας της χειροτονίας, προσέφεραν στον κόσμο. Ιδίως στην Μαρία Ζαφειράτου και Βάσω Αραβαντινού.

Ο ναός από τις πρωινές ώρες γιόμισε από κόσμο και μάλιστα πολλοί παρέμεναν έξω, αφού μέσα στο ναό δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο.

Στα ψαλτήρια ήταν τα ψαλτικά κόρα του Αγαθάγγελου Γιωργακάτου και του Βασίλη Καλογηρά, καθώς μαζί τους και ο ψάλτης του ναού, Παναγής Μεσσάρης. Μελωδικά και αρμονικά οι ψαλτάδες συντονίστηκαν με τις φωνές των διακόνων και των ιερέων και χρωμάτισαν υπέροχα την όλη τελετή. Το αποστολικό ανάγνωσμα το απέδωσε υπέροχα παλιός ψάλτης από τους Σουλλάρους, Σταύρος Συνοδινός.

Μετά τη Μεγάλη Είσοδο της Θείας Λειτουργίας, έγινε η εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου, όπως ορίζει το ορθόδοξο τυπικό. Στεντόρεια και πλημμυρισμένη από συγκίνηση ακούστηκε η φωνή του Σεβασμιωτάτου μας, κου Σπυρίδωνα, να αναφέρεται στον διάκονο Νικόλαο Σωτήρα, για τη τεράστια βοήθειά που προσέφερε σε αυτόν και στην τοπική εκκλησία για πέντε περίπου χρόνια. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη συνέπεια των καθηκόντων που επέδειξε ο διάκονος και στη άριστη γνώση που έχει πάνω στα εκκλησιαστικά λειτουργικά θέματα. Διαβεβαίωσε τους πιστούς, πως τούτος ο διάκονος, που θα γινόταν σε λίγο ιερέας, είναι άξιος να υπηρετήσει τον Θεό και να σταθεί απέναντι στους ανθρώπους.

Με τη σειρά του ο Νικόλαος Σωτήρας, με φωνή παλλόμενη από συγκίνηση, νιώθοντας τη μεγάλη στιγμή και το έργο, για το οποίο τάχτηκε να υπηρετήσει, αναφέρθηκε στον επίσκοπο μας, στην προσφορά του, στη συνεργασίας τους, στα διδάγματα που πήρε από τον πνευματικό άνθρωπο και ιερωμένον που βρίσκεται στο πηδάλιο της τοπικής εκκλησίας, και έθεσε τον εαυτό του πάντα πρόθυμο και έτοιμο να υπηρετήσει όπου χρειαστεί και κληθεί από τον ποιμενάρχη μας.

Επίσης, ο νέος ιερέας, αναφέρθηκε στην οικογένειά του, στη σύζυγό του και τα παιδιά του, στους πνευματικούς του πατέρες και γέροντες, ιδίως στον π. Σωτήρη Μαρκάτο, ο οποίος και τον «ώθησε να ακολουθήσει την ιεροσύνη. Μεστός και πλήρης ο λόγος του νέου ιερέα, περιείχε και τους σημερινούς προβληματισμούς που αντιμετωπίζει η εκκλησία, παρασέρνοντας μας, ιερωμένους και λαϊκούς σε συγκίνηση και δάκρυα. Μίλησε με σεβασμό για το γέροντα εφημέριο του ναού του Αγίου Νικολάου των Μηνιατών, π. Χαράλαμπο Κουμάτο, για τη μέλλουσα συνεργασία τους, για την αγάπη που τού έχει δείξει, μια και ο νέος χειροτονηθείς ιερέας θα είναι στο πλάι του συλλειτουργός στα μυστήρια του Θεού.

Τα συνεχόμενα χειροκροτήματα και οι δυνατές επιβεβαιώσεις του κόσμου με την λέξη ΆΞΙΟΣ, έδειξαν περίτρανα, πως ο π. Νικόλαο Σωτήρα, είναι αγαπητός και σεβαστός από το ιερατείο και τους κοσμικούς, που πέντε χρόνια τώρα με σεβασμό υπηρετεί.

Αυτή η χειροτονία εις πρεσβύτερον του Νικολάου Σωτήρα, μας δίδαξε την αγάπη των φίλων, την εκτίμηση που πηγάζει από τις καλές πράξεις και την ειλικρινή δούλεψη που συνειδητά προσφέρει η ψυχή. Πάνω από όλα, την αγάπη που εισπράττει ο καθένας, όταν είναι συνειδητά τοποθετημένος απέναντι στους κανόνες της Ορθοδοξίας και του κοινωνικού συνόλου.

Άπειρες ευχές στο νέον ιερέα, Νικόλαο Σωτήρα, εφημέριος του Ιστορικού Ναού Αγίου Νικολάου Μηνιατών και Αναλήψεως, καθώς και του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα (του παπα-Μπασιά), για να συνεχίσει με Χριστόν και Αγάπη το έργο που χάραξαν, ο παλιός προκάτοχός του, μεγάλος ιεράρχης Ηλίας Μηνιάτης και ο Άγιος Παναγής ( ο παπα- Μπασιάς).































ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ