ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ομιλία του Βουλευτή στην Ολομέλεια της Βουλής στις 1/2/2011 για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).



Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε εν μέσω ενός φλεγόμενου κόσμου, που μεταβάλλεται πλέον με αστραπιαία ταχύτητα.
· Η βόρεια Αφρική κλυδωνίζεται συθέμελα.
· Πανίσχυρα καθεστώτα τρίζουν.
· Η Μέση Ανατολή είναι σε συνεχή αβεβαιότητα.
· Η Τουρκία με σαφήνεια τραβάει ένα νέο δρόμο.
· Νέες συμμαχίες χτίζονται και νέα γεωπολιτικά συμφέροντα παρουσιάζονται.
Όλα αυτά συμβαίνουν, όταν η οικονομική κρίση διαλύει ήδη τον κοινωνικό μας ιστό. Το βλέπουμε όλοι πια πεντακάθαρα. Η χώρα αν δεν γίνει ανταγωνιστική κινδυνεύει να αφανισθεί.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο εάν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. Αυτό πρέπει να κάνουμε πρώτα. Να σταθούμε όρθιοι. Αποδείξαμε μέχρι σήμερα πως μπορούμε να πάρουμε μέτρα δημοσιοοικονομικής εξυγίανσης. Αποδείξαμε πως μπροστά στο εθνικό συμφέρον δεν υπολογίζαμε το πολιτικό κόστος. Το μεγάλο ζητούμενο, όμως, είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή. Χωρίς αυτά τα δύο η χώρα θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Η ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το ΕΤΕΑΝ, ευελπιστούμε να βοηθήσει αποτελεσματικά την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τις τελευταίες δεκαετίες, μέσα από την ανάπτυξη που επιτεύχθηκε στη χώρα μας, κυρίως λόγω της πολιτικής των κυβερνήσεών μας, των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αναπτύχθηκαν δυναμικά στρώματα της μικρής και μεσαίας τάξης. Αυτές οι επιχειρήσεις διαχέουν τον παραγόμενο πλούτο σε όλο το μήκος και πλάτος της κοινωνίας. Αυτές οι επιχειρήσεις εξισορροπούν τις ταξικές αντιθέσεις και συμβάλλουν καθοριστικά στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Με δυο λόγια, η ύπαρξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συντείνει στην ευημερία μιας κοινωνίας. Τα λουκέτα σε αυτές τις επιχειρήσεις, είναι ο προάγγελος κοινωνικών ανισορροπιών.
Σήμερα αυτές οι επιχειρήσεις χειμάζονται και ασφυκτιούν. Το τραπεζικό σύστημα μένει ατάραχο μπροστά στα λουκέτα. Καμιά τράπεζα βέβαια δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Και έτσι πρέπει! Αλλά και καμιά τράπεζα δεν μπορεί να βλέπει τα λουκέτα και να μένει απαθής. Ουδείς επιθυμεί ή ελπίζει οι τράπεζες να ανοίξουν τα ταμεία τους και να διασπαθίσουν τα κεφάλαιά τους σε θαλασσοδάνεια. Αυτό θα ήτανε εγκληματικό για όλους. Στον ίδιο βαθμό, όμως, εγκληματική είναι η απροθυμία αυτών των καταστημάτων να βάλουν πλάτη τώρα στην κρίση.
Θεωρώ ότι το τραπεζικό σύστημα έχει φερθεί πολύ κατώτερα από ότι οι περιστάσεις απαιτούν.
Η κυβέρνηση, που σήμερα φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του ΕΤΕΑΝ, οφείλει μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος να πιέσει τις τράπεζες να ανοίξουν τα χρηματοδοτικά τους μέσα. Εάν το τραπεζικό κεφάλαιο είναι δυσπρόσιτο και ακριβό, όσα ΕΤΕΑΝ και να φέρουμε, η κρίση θα μεγαλώνει. Ούτως ή άλλως, το νέο ταμείο εμπλέκεται με τις τράπεζες και πολύ σωστά κάνει.
Επίσης, θα ήθελα να θίξω άλλο ένα θέμα που νομίζω ότι εξοργίζει όλου μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης εθνικής μάχης για επιβίωση κάποιοι σήκωσαν τα χρήματά τους και τα πήγαν στις ξένες τράπεζες. Αυτοί ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τους κερδοσκόπους, είναι οι κιοτήδες και ριψάσπιδες. Την ώρα που η χώρα είναι στα χαρακώματα αυτοί αυτομολούν. Βέβαια, όταν η κρίση περάσει μπορεί με κάποια χορηγία η ίδρυμα να καταχωριστούν και αυτοί ως εθνικοί ευεργέτες.
Προτείνω και ζητώ τη γνωστοποίηση αυτών των ονομάτων. Την ώρα που ο φουκαράς επαγγελματίας δεινοπαθεί ή κλείνει το μαγαζί του, την ώρα που πετσοκόβουμε τους μισθούς των συνταξιούχων και των μισθωτών, την ώρα που ο σωστός επιχειρηματίας δουλεύει μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, δεν μπορεί ο ρίψασπις να απολαμβάνει τη προστασία της ανωνυμίας.
Πιστεύω πως η ίδρυση του ΕΤΕΑΝ θα συμβάλλει στη κινητοποίηση σημαντικών κεφαλαίων. Η αναγκαιότητά του είναι αυτονόητη, αφού μπορεί να εξασφαλίσει πιο φθηνό χρήμα, λιγότερη γραφειοκρατία, παροχή παλιών, αλλά και νέων προϊόντων. Είναι πολύ σημαντικό ότι ανοίγει η χρηματοδότηση στη βιώσιμη ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην εξοικονόμηση της ενέργειας και των πράσινων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.
Η Κυβέρνησή μας το 2002 – 2003 πρώτη συζήτησε και τελικά ψήφισε τη δημιουργία του ΤΕΜΠΜΕ, μια πρωτοποριακή ενέργεια για εκείνη την εποχή. Δυστυχώς το ταμείο αυτό, στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας ελάχιστα βοήθησε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί στη λειτουργία του επικράτησαν κομματικά κριτήρια και γραφειοκρατική αγκύλωση. Εν τέλει, τα όποια κεφάλαια διοχετεύθηκαν στην αγορά, αφορούσαν κατά κανόνα επιχειρήσεις που δεν τα είχαν ανάγκη. Τα αναφέρω αυτά σήμερα που εκ νέου η Κυβέρνησή μας παίρνει αυτή την πρωτοβουλία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μη ξαναγίνουν τα ίδια λάθη.
Επισημαίνω πως η λειτουργία του ΕΤΕΑΝ, που ενσωματώνει το ΤΕΜΠΜΕ, κινδυνεύει από τους εξής παράγοντες:
· Πρώτον: Να ακινητοποιηθεί λόγω γραφειοκρατίας. Πρώτο μήνυμα, λοιπόν, η ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας.
· Δεύτερον: Να εμπλακεί, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε πελατειακές σχέσεις, είτε αυτές αφορούν κόμμα ή πρόσωπα. Δεύτερο μήνυμα η εξασφάλιση αντικειμενικής λειτουργίας.
· Τρίτον:
Να ακυρωθεί στην πράξη από την απροθυμία του τραπεζικού συστήματος, οπότε γυρνάμε πάλι στο μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών.
· Τέταρτον: Το ΕΤΕΑΝ να διοχετεύσει τα κεφάλαια πάλι εκεί που η ανάγκη δεν είναι επιτακτική, να ωφεληθούν οι γνώστες και οι επιτήδειοι.
Αντιθέτως το ταμείο πρέπει να στραφεί προς τον επιχειρηματία που έχει την πραγματική ανάγκη, βρίσκοντας με επιχειρηματικά κριτήρια τη χρυσή τομή της συνδρομής και ενίσχυσης μιας επιχείρησης και της εξασφάλισης των κεφαλαίων του Ταμείου.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που ψηφίσαμε την προηγούμενη βδομάδα στην Βουλή, δίνει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας μας. Είμαι σίγουρος και αισιόδοξος πως το ΕΤΕΑΝ θα λειτουργήσει σωστά και στο μέτρο των δυνατοτήτων του θα συνδράμει στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας μας.
Σας ευχαριστώ.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ