Προκήρυξη για υπαξιωματικούς και λιμενοφύλακες εμφανίζεται στον ορίζοντα με το νομοσχέδιο για το αναμορφωμένο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή.
Στο νομοσχέδιο για τη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις», που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσής, ανακαθορίζεται η διαδικασία πρόσληψης των Λιμενοφυλάκων και Αρχικελευστών με σύστημα μορίων.
Συγκεκριμένα καταργούνται οριστικά οι γραπτές εξετάσεις με παράβολο για τους υποψηφίους Υπαξιωματικούς και Λιμενοφύλακες (που ίσχυαν επί κυβερνήσεως Ν. Δημοκρατίας) και επανέρχεται το σύστημα των μορίων ως η πλέον αδιάβλητη διαδικασία επιλογής.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο 16 του ν/σ για την κατάταξη Υπαξιωματικών στο Λ.Σ., προβλέπεται ρητά πως «με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, που γίνεται με το σύστημα των μορίων, οι ειδικότητες, τα ειδικότερα προσόντα, το ελάχιστο όριο του γενικού βαθμού απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη συμμετοχή υποψηφίων, ο τρόπος συμπλήρωσης των ποσοστών, όταν αυτά δεν καλύπτονται από τους λοιπούς υποψήφιους, τα λοιπά προσόντα των μόνιμων εν ενεργεία Λιμενοφυλάκων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που αναφέρεται στην επιλογή και στην κατάταξη αυτών».
Ομοίως, για την κατάταξη Λιμενοφυλάκων στο Λ.Σ. προβλέπεται πως «με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων με το σύστημα των μορίων οι ειδικότητες, τα ειδικότερα προσόντα, το ελάχιστο όριο του γενικού βαθμού απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη συμμετοχή υποψηφίου και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια».
Εξάλλου με την ίδια υπουργική απόφαση θα καθορίζονται ακόμη τα αθλήματα, στα οποία θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι, καθώς και τα όρια των επιδόσεών τους.
Υπενθυμίζεται πως με αίτημά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λ.Σ. έχει ζητήσει τη θεσμοθέτηση της κατάταξης λιμενοφυλάκων στο Λιμενικό, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, όπως γίνεται στην ΕΛ.ΑΣ.
Σημειώνεται, τέλος, πως Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί που εξέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. μετά την 26 Μαρτίου 2009 και κατέχουν πτυχίο Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού Τομέα ή δίπλωμα Αξιωματικού Γ΄ τάξεως Εμπορικού Ναυτικού, προέλευσης Α.Ε.Ν. ή πρώην Α.Δ.Σ.Ε.Ν., προάγονται στον βαθμό του Ανθυπασπιστή και Σημαιοφόρου, αντίστοιχα, με τη συμπλήρωση χρόνου υπηρεσίας που διανύεται από μεν τους πτυχιούχους στις Λιμενικές Αρχές ή Α.Ε.Ν. ή πρώην Α.Δ.Σ.Ε.Ν., από δε τους διπλωματούχους σε πλωτά ή εναέρια μέσα του Λ.Σ., ως εξής: α) Αρχικελευστές: 5 έτη ως Υπαξιωματικοί, β) Ανθυπασπιστές: 2 έτη στον βαθμό αυτό.
Της Αγγελικής Μαρίνου
30 τεχνικοί, 20 νομικοί, 50 οικονομικοί αξιωματικοί
Προκήρυξη για την κατάταξη 100 περίπου Αξιωματικών (ανδρών και γυναικών) στο Λιμενικό Σώμα αναμένεται να εκδώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέσα στον επόμενο μήνα.
Η προκήρυξη που ήταν να βγει «στον αέρα» το 2010, αλλά καθυστέρησε, είναι έτοιμη προς έκδοση και αφορά αποκλειστικά αποφοίτους ΑΕΙ, κυρίως οικονομικών σχολών, Νομικής, τμημάτων του Πολυτεχνείου (π.χ. Ναυπηγών), αλλά και Σχολών του Εμπορικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή θα καταταγούν τουλάχιστον 30 Τεχνικοί Αξιωματικοί, οι οποίοι θα στελεχώσουν την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων, 15-20 Αξιωματικοί ειδικότητας Νομικού και ακόμη 50 Αξιωματικοί που θα ενισχύσουν οικονομικές και άλλες υπηρεσίες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τους υποψηφίους είναι η καλή γνώση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας, ενώ θεσπίζεται ως όριο ηλικίας το 35ο έτος.
Η κατάταξη των νέων Αξιωματικών κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ενισχυθεί το Λιμενικό με νέα στελέχη μετά το «κύμα» αποχωρήσεων με συνταξιοδότηση ανωτέρων αξιωματικών, λόγω Ασφαλιστικού.
Ειδικά για τους Αξιωματικούς ειδικότητας Νομικού, προβλέπεται αύξηση των οργανικών θέσεων του Λ.Σ. κατά 25, εκ των οποίων οι 15 αφορούν Υποπλοίαρχους-Ανθυποπλοίαρχους και οι 4 Πλωτάρχες. Οσοι επιλεγούν θα κατατάσσονται κατευθείαν στο Λ.Σ. με τον βαθμό του Ανθυποπλοίαρχου Νομικού.
Αξίζει να σημειωθεί πως πτυχιούχοι ΑΕΙ κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε οικονομικά ή νομικά θέματα, ηλικίας μέχρι 35 ετών, οι οποίοι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να βρίσκονται νομίμως εκτός στρατεύματος, μπορούν να κατατάσσονται απευθείας στο Λ.Σ. χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις, με τον βαθμό του Ανθυποπλοίαρχου Οικονομικού ή Νομικού αντίστοιχα.
Πηγή ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ