Ο IANOS παρουσιάζει την έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου «Αλίκτυπες φόρμες», την Τρίτη 5 Απριλίου 2011, στις 21.30, στο café του βιβλιοπωλείου (Σταδίου 24). Διάρκεια έκθεσης: 5-30 Απριλίου 2011
Είσοδος ελεύθερη
Η ατομική έκθεση του εικαστικού Κώστα Ευαγγελάτου περιλαμβάνει χαρακτηριστικές συνθέσεις του ευρηματικού δημιουργού με μελάνι πάνω σε ξύλα που βρίσκει στις παραλίες σμιλεμένα από τη θάλασσα. Τα «αλίκτυπα» αυτά επιζωγραφισμένα ξύλα έχουν παρουσιαστεί σε γκαλερί και πολιτιστικά κέντρα στην Ελλάδα και την Γαλλία με ιδιαίτερη επιτυχία.
Η επικ. καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης στο Παν/μιο Ιωαννίνων κα Δώρα Φ. Μαρκάτου, μέλος της A.I.C.A. αναφέρει σε κείμενο της, με τίτλο «Η εικαστική δράση ως αντίδοτο στη φθορά»:
«….Ως έμπειρος καλλιτέχνης και στα χνάρια της ντανταιστικής λογικής που πρώτη δίδαξε τον σεβασμό των ταπεινών καταλοίπων της ανθρώπινης ζωής, ο Κώστας Ευαγγελάτος επεμβαίνει αντίθετα προς τη διαδικασία αποσύνθεσης που θα επέφερε ο χρόνος και δίνει στα σπαράγματα που εξέβρασε η θάλασσα μια νέα ταυτότητα. Ακολουθώντας το σχήμα των σανιδιών ,σχεδιάζει αφαιρετικά και μονοχρωματικά γυναικείες μορφές, με σιβυλλική έκφραση, πλάσματα που άφησαν το αποτύπωμα τους σε κάθε πολύπλαγκτο σώμα που άγγιξαν. Μ’ ένα σχέδιο τόσο πυκνό, έτσι ώστε να δημιουργούνται λεπτότατα πλέγματα γραμμών που διατρέχουν όλη την επιφάνεια του ξύλου ή οργανώνονται γύρω από φυσικές πυκνώσεις του, όπως είναι οι όζοι, διαγράφει τα περιγράμματα των μορφών, οι οποίες προβάλλουν στο φυσικό φαιό του υλικού. Τα γυναικεία πρόσωπα με τα ζωηρά μάτια συνωθούνται, πάντοτε σε συμπλέγματα, δίνοντας την αίσθηση ότι αναδύονται κοσμογονικά από το εσωτερικό της ίδιας της μάζας του ξύλου. Ετσι τα άχρηστα υλικά μεταμορφώνονται σε εικαστικές δημιουργίες με ρευστά όρια ανάμεσα στη γλυπτική και στη ζωγραφική, όπου τον τόνο δίνει ο συνδυασμός του τυχαίου με την υπολογισμένη χειρονομία, η παρόρμηση με τη λογική επεξεργασία».
Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς . Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζωγραφική και αισθητική θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (University The NEW SCHOOL). Από το 1986 μέχρι το 1993 ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της γκαλερί DADA στην Αθήνα, ενώ το 1990 ίδρυσε την ομάδα τέχνης του ART STUDIO "EST". Παράλληλα με τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί διεθνώς με την Performance, Body Art , Happening και Mail art. Έχει παρουσιάσει ενότητες των έργων του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Ρότζεστερ, Νέα Υόρκη,Θεσσαλονίκη, Αρέτσο, Αβινιόν, Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκόβη, Άμστερνταμ, Λευκωσία κ.α . Εχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς εικαστικές συναντήσεις στη Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Σέρατζ, Γκέτενμποργκ, Σαντιάγκο, Μπουένος – Άιρες, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Αμιένη, Ρώμη, Μόσχα κ.ά. Έχουν εκδοθεί βιβλία με αισθητικά δοκίμια,
ποιήματά του σε επτά συλλογές {εκδόσεις Απόπειρα, Αθήνα}, λιθογραφικά έργα (bodygraphics) Dada art gallery,Αθήνα. BOA Editions,N.Y.κ.ά.
Έχει δώσει διαλέξεις σχετικά με εικαστικά θέματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος επιστημονικών και καλλιτεχνικών οργανισμών και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έργα του ανήκουν σε συλλογές τέχνης, όπως στη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών, στην «ΤΕΧΝΗ» - Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία, στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (ACG ART COLLECTION) ,στο Φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, στο ΓΕΝ, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λευκωσία, στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα,στην Ελληνική Πρεσβεία ,στο Ελληνικό , το Κυπριακό Προξενείο και την Fondation Hellenique στο Παρίσι,στην Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων ,στο Παν/μιο FORDHAM at Lincoln Center στη Νέα Υόρκη,σε πολλές ιδιωτικές συλλογές κυρίως στην Ελλάδα,Γαλλία ,Η.Π.Α., καθώς και σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς.