ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΜΕ Αργοστόλι 15/6/2011


Ψήφισμα
Να ανακληθούν τώρα οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας
για την υποβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών
Όσοι συγκεντρωθήκαμε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, σήμερα 15/6/2011, ημέρα Γενικής Απεργίας, καταγγέλλουμε ότι μετά την υπονόμευση των ολοήμερων, των ΤΑΔ και των ειδικών σχολείων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά στα επόμενα βήματα για την οικοδόμηση του σχολείου της αγοράς. Με την απόφαση για κατάργηση της παράλληλης διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας και για τη διαμόρφωση ξεχωριστών «γαλλόφωνων», «γερμανόφωνων» κ.λ.π. σχολείων, σπάνε το ενιαίο πρόγραμμα σπουδών!!! Οι μαθητές υποχρεώνονται είτε να αλλάξουν τη γλώσσα που επέλεξαν είτε ν΄ αλλάξουν σχολείο είτε να υποχρεωθούν να διδαχθούν γλώσσα που δεν έχουν επιλέξει, ενώ δημιουργούν υπερμεγέθη τμήματα που καθιστούν την εκπαιδευτική διαδικασία προβληματική ώστε να ενισχυθούν τα φροντιστήρια. Με άλλα λόγια στραγγαλισμός σχολείων, υποβάθμιση της μόρφωσης, κατηγοριοποίηση.

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται με τις οργανικές τους θέσεις υπό κατάργηση. Ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, για διαμόρφωση ενός δυναμικού που θα μπορεί να διατεθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή από Περιφέρεια σε Περιφέρεια και από Νομό σε Νομό, που θα είναι «stand by» να μεταταταχθεί / διατεθεί στους δήμους και να εργασθεί (συμπληρωματικά ή εξ ολοκλήρου) και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Η μετακίνηση των εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη που θα υπηρετήσει το Καλλικρατικό σχολείο. Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος των γενικευμένων απολύσεων στην εκπαίδευση.
Τους ξενόγλωσσους εκπαιδευτικούς θα ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι. Δεν θα μείνει κανείς απέξω. Η εξέλιξη εντάσσεται στον πλήρη κατακερματισμό και την αποενιαιοποίηση της γνώσης. Αυτό θα ενισχύσει ο «χάρτης» σχολείων που διαμορφώνει η κυβέρνηση όπου θα παρατίθενται οι υποδομές, η οργανικότητα, το πρόγραμμα του κάθε σχολείου, για να διαλέγουν οι χρήστες – πελάτες (γονείς – μαθητές).
Η διαδικασία υπονόμευσης της οργανικότητας και κατ’ επέκταση της μονιμότητας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, όπως έχει καθοριστεί από την ΕΕ. Είναι όρος της «απόδοσής» της η μεγιστοποίηση του εκπαιδευτικού «δυναμικού» που υπηρετεί με όρους ευελιξίας. Εξάλλου η διαμόρφωση κατ’ έτος διαφορετικού ελαστικοποιημένου προγράμματος (σε κάθε σχολείο ξεχωριστά) απαιτεί αντικειμενικά διαφορετικό προσωπικό που θα το υλοποιεί, με μόνη «σταθερά» τους εργασιακούς όρους γαλέρας.
Απαιτούμε να ανακληθούν τώρα οι αποφάσεις για το δραστικό περιορισμό (ή και την πλήρη κατάργηση) της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών. Ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν δημόσιο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο. Να μην χαθεί καμιά οργανική, να μην μεθοδευτεί καμία απόλυση στα σχολεία! Κάθε εκπαιδευτικός να έχει οργανική θέση! Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικοί διορισμοί από το Υπουργείο Παιδείας. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης.
Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (αναπληρωτών, ωρομισθίων) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Να μην μετατραπεί η παιδεία σε εμπόρευμα – να μην πληρώσει την κρίση ο λαός και τα παιδιά του.
Τέλος, καταδικάζουμε την επίθεση που εξαπέλυσαν στελέχη της κυβέρνησης εντεταλμένα στη διοίκηση της εκπαίδευσης εναντίον της διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ-ΚΙ για τις ξένες γλώσσες, κατά τη διάρκεια διαφημιστικής φιέστας για τα πιλοτικά δημοτικά που είχε οργανωθεί από τη Διεύθυνση Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν θα επιτρέψουμε να διασυρθούν οι αγώνες μας ούτε να υπονομευτούν τα δικαιώματα των παιδιών του λαού και των εργαζόμενων στην εκπαίδευση.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ