To ερευνητικό τμήμα της Microsoft ανέπτυξε το holophytic το οποίο χρησιμοποιεί μία οθόνη για να προβάλει μια 2D εικόνα κάτω από ένα beam-splitter το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας.
Με τη βοήθεια μίας κάμερας που βρίσκεται μεταξύ της οθόνης και του beam-splitter καθώς και ενός λογισμικού αναγνώρισης προσώπου το Holodesk μπορεί κι εντοπίζει το βλέμμα του χρήστη και του δίνει την ψευδαίσθηση οτι τα αντικείμενα που προβάλλει υπάρχουν στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα όταν κουνάει το κεφάλι του, αλλάζει και η προοπτική των αντικειμένων για να ταιριάζουν.
Ένα ενσωματωμένο Kinect αναγνωρίζει τις κινήσεις του χρήστη στο Holodesk, επιτρέποντάς του να χειριστεί τα στοιχεία.
Όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο, τα αντικείμενα μπορούν και στοιβάζονται, κυλιούνται, σαν να υπήρχαν στην πραγματικά ενώ το σύστημα μπορεί και αναγνωρίζει και αντικείμενα όπως χαρτιά ή ακόμα και κύπελλα.
Για την ώρα το σύστημα αυτό βρίσκεται μόνο σε πειραματικό στάδιο οπότε οι πιθανότητες να το δούμε στην αγορά είναι πολύ μικρές έως μηδενικές.
Όμως παρά το γεγονός ότι δεν θα το δούμε σύντομα στην αγορά είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό βήμα στην επεξεργασία κι εκμετάλλευση των δεδομένα αφού αν αυτό εφαρμοστεί στην ιατρική για παράδειγμα οι ερευνητές θα μπορούν πλέον αντί να εξετάζουν τα διάφορα μόρια στην 2D οθόνη του υπολογιστή τους, θα μπορούν να το, στρίψουν, και να το εξετάσουν σε 3D μοντέλο με τα χέρια τους.